OuăParafrazând o veche şi celebră dilemă: ce este mai murdar, oul sau găina? Veţi fi tentaţi să credeţi că găina, mai ales dacă aţi citit zilele trecute ce am scris despre carnea de pui. Însă lucrurile nu stau aşa. Iată care sunt pericolele la care ne expun ouăle...

 

Pericolele alimentaţiei - curcanul (4)

 

Cu toate că pasteurizarea, acolo unde se face, a redus rata contaminării ouălor cu Salmonella la numai 1:20.000, în fiecare an tot mai ajung pe piaţă vreo două milioane de ouă infectate. Din cauza acestora, aproape jumătate de milion de oameni fac toxiinfecţii alimentare, iar 300 dintre ei mor.
 
Despre ouăle sparte sau crăpate nu e mare lucru de spus. Sunt o sursă sigură de infectare. Însă nici cele cu coaja intactă nu mai sunt întotdeauna sigure. Cercetătorii din industria alimentară sunt de părere că Salmonella pătrunde în fiecare al 10.000-lea ou încă înainte ca acesta să-şi formeze coaja. Aşa că orice ou prăjit sau fiert moale reprezintă o potenţială sursă de îmbolnăvire.
 
Ce ne facem şi de data asta?
 
Mai întâi la supermarket... Verificaţi cartonul de ouă. Căutaţi cuvântul „pasteurizat" sau ceva sinonim. Apoi data de expirare. În cele din urmă aveţi grijă să îndepărtaţi toate ouăle crăpate. Nu aveţi cum să le mai recuperaţi nici dacă le spălaţi.
 
Iar acasă nu mai puneţi ouăle în suportul dedicat de pe uşa frigiderului, ci păstraţi-le în cofrag, în cel mai rece loc din frigider, pe raftul cel mai de jos, în spate. Înainte de a le folosi, spălaţi-le bine, dacă se poate cu detergent. După ce spargeţi ouăle, spălaţi-vă pe mâini. În fine, preparaţi ouăle la o temperatură suficient de înaltă ca să fiţi siguri că nu păpaţi o omletă garnisită cu Salmonella.
 
Bine, bine, dar cum facem cu maioneza?
 
 
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.