Grăsimile din dietă reprezintă un subiect ce a stârnit multe controverse. Veţi vedea oameni care au păreri foarte diferite despre grăsimile animale, uleiurile de seminţe şi de fapt despre aproape orice.
Însă una dintre puţinele grăsimi despre care majoritatea oamenilor sunt de acord că este sănătoasă este uleiul de măsline extravirgin. Acesta, parte a unei diete mediteraneene, este o grăsime tradiţională care a fost un model de dietă pentru unele dintre cele mai sănătoase populaţii din lume.
Există câteva cercetări în legătură cu efectele uleiului de măsline asupra sănătăţii. Aceste studii arată că acizii graşi şi antioxidanţii pe care îi conţine uleiul de măsline au efecte benefice pentru sănătate, cum ar fi reducerea riscului de boli de inimă.
- Detalii
- Scris de: Kris Gunnars
Nutriţia este foarte controversată. Uneori se pare că oamenii nu pot cădea de acord asupra niciunui subiect. Însă există şi unele excepţii: câteva subiecte care ţin de domeniul nutriţiei care nu sunt controversate. Iată mai jos 11 adevăruri universale asupra cărora, în fapt, oamenii pot cădea de acord.
- Detalii
- Scris de: Kris Gunnars
Produsele lactate sunt controversate în zilele noastre. Acestea sunt considerate de către organismele de sănătate ca fiind alimente esenţiale pentru sănătatea oaselor. Însă alţi experţi nu sunt de acord şi cred că laptele este dăunător şi ar trebui evitat. Desigur, nu toate produsele lactate sunt la fel. Ele pot varia foarte mult, în funcţie de modul în care au fost crescute vacile şi de modul în care au fost procesate produsele lactate.
- Detalii
- Scris de: Kris Gunnars
Mai întâi, să ne asigurăm că toată lumea înţelege ce este aceea o calorie. O calorie este doar o unitate de măsură a energiei – cantitatea de energie necesară pentru a ridica temperatura unui gram de apă cu un grad Celsius la o presiune atmosferică standard. Asta e valabil atunci când vorbim despre caloriile din alimente. Mâncarea furnizează energie, iar corpurile noastre au nevoie de aceasta pentru a funcţiona pe parcursul zilei.
- Detalii
- Scris de: TodayIFoundOut
Zahărul este cel mai dăunător ingredient din dieta modernă. Conştientizarea efectelor nocive a crescut dramatic în ultimii ani. În ciuda a ceea ce unii oameni ar vrea să vă facă să credeţi, caloriile goale sunt doar vârful aisbergului. Zahărul, datorită cantităţii mari de fructoză poate da peste cap metabolismul. Dacă este consumat în exces, în doar 10 săptămâni poate cauza un nivel mare al colesterolului şi al trigliceridelor, rezistenţă la insulină şi acumularea de grăsime în ficat şi zona abdominală (1, 2).
- Detalii
- Scris de: Kris Gunnars
În anul 2013, dieta paleo a fost cea mai populară dietă din lume. Cu toate acestea, este încă foarte controversată în rândul profesioniştilor din domeniul sănătăţii şi a organizaţiilor din domeniul nutriţiei. Unii au îmbrăţişat dieta considerând-o sănătoasă şi convenabilă, în timp ce alţii sunt de părere că este dăunătoare. Din fericire, ştiinţa ne poate oferi unele răspunsuri, pentru că până acum au fost efectuate 5 studii cu privire la dieta paleo.
- Detalii
- Scris de: Kris Gunnars
Grâul este în zilele noastre un aliment controversat. Pe de-o parte unii oameni ne spun că este foarte nociv, unii numindu-l chiar otravă. Pe de altă parte, dieteticienii şi guvernul ne spun că grâul integral este parte integrantă dintr-o dietă "echilibrată". Însă, un fapt inevitabil este că oamenii consumă grâu, într-o formă sau alta de mii de ani.
- Detalii
- Scris de: Kris Gunnars
Îmi place ştiinţa nutriţiei, dar nu şi cum tinde să fie practicată. Mulţi dieteticieni nu îşi bazează sfaturile pe ultimele descoperiri ştiinţifice (1). Orientarea generală este complet depăşită şi s-a schimbat foarte puţin în ultimele decenii, deşi ştiinţa nutriţiei a evoluat foarte mult.
- Detalii
- Scris de: Kris Gunnars
Ştiinţa confirmă: cu cât bem mai multă cafea, cu atât vom trăi mai mult. Cafeaua este una dintre cele mai sănătoase băuturi de pe planetă. Nu este doar un lichid de culoare închisă cu cafeină, ea conţine de fapt sute de compuşi diferiţi, unii dintre ei fiind benefici pentru sănătate.
- Detalii
- Scris de: Kris Gunnars
Există multe lucruri greşite în nutriţie, însă propaganda constantă împotriva grăsimilor saturate şi a colesterolului este cea mai rea. Pe măsură ce oamenii au redus aportul de alimente sănătoase, hrănitoare, bogate în grăsimi, bolile precum obezitatea şi diabetul au apărut peste tot în lume.
- Detalii
- Scris de: Kris Gunnars
Un sirop dulce care ne poate ajuta să slăbim? Pare prea frumos ca să fie adevărat. Însă exact asta se spune despre siropul de yacon, care recent a devenit popular ca adjuvant în pierderea în greutate. Spre deosebire de cele mai multe suplimente de slăbit, există câteva studii efectuate pe oameni care pot să susţină aceste afirmaţii.
- Detalii
- Scris de: Kris Gunnars
Există multe mituri ridicole în nutriţie. „Mitul caloriilor” este unul dintre cele mai omniprezente şi mai dăunătoare. Ideea acestuia e că partea cea mai importantă din dietă o reprezintă caloriile şi că sursele acestora nu contează.
Ei spun că „o calorie este o calorie” şi că nu contează dacă mâncaţi 100 de calorii din bomboane sau broccoli – vor avea acelaşi efect asupra greutăţii voastre. Este adevărat că toate „caloriile” au aceeaşi cantitate de energie. O calorie conţine 4184 jouli de energie. În acest sens, o calorie este o calorie.
- Detalii
- Scris de: Kris Gunnars
Ouăle se află printre cele mai hrănitoare alimente de pe planetă. Un ou conţine toate substanţele nutritive necesare pentru a transforma o singură celulă într-un puişor. Cu toate acestea, ouăle au dobândit o reputaţie proastă, pentru că gălbenuşurile sunt bogate în colesterol.
De fapt, un ou de mărime medie conţine 186 mg de colesterol, care reprezintă 62% din doza zilnică recomandată. Oamenii credeau că, dacă vor consuma colesterol, vor creşte nivelul colesterolului în sânge şi se vor putea îmbolnăvi de inimă. Însă se pare că nu este atât de simplu. Cu cât consumăm mai mult colesterol, cu atât mai puţin produce organismul în loc. Să vă explic cum funcţionează.
- Detalii
- Scris de: Kris Gunnars
Dacă aţi încercat să pierdeţi în greutate şi nu aţi reuşit, nu sunteţi singuri. Acest lucru se întâmplă de cele mai multe ori. Uneori oamenii reuşesc să slăbească, dar ajung în final să recupereze toate kilogramele pierdute. Adevărul este că e greu să slăbim, iar rata succesului este foarte mică.
- Detalii
- Scris de: Kris Gunnars
Ce funcţionează pentru o persoană poate să nu aibă efect pentru alta. Atunci când fac schimbări, unii oameni (aşa cum sunt eu) preferă să mizeze pe tot şi să schimbe totul în acelaşi timp. Alţii însă, aleg o abordare mai lentă, făcând modificări mai mici. Nicio abordare nu este mai bună decât alta, doar persoanele au personalităţi diferite şi abordează diferit stilurile de viaţă. Acest articol se adresează celor ce preferă o abordare mai lentă. Explică modul în care să adoptăm o dietă sănătoasă, bazată pe alimente naturale, în 12 paşi uşor de gestionat.
Puteţi face un pas pe săptămână, unul la două săptămâni, unul pe lună, oricare vi se potriveşte. Orice aţi face, ar trebui să vedeţi rezultatele imediat, deoarece fiecare pas poate avea un efect important. Atunci când terminaţi, veţi fi pierdut mai multe kilograme şi vă veţi fi îmbunătăţit sănătatea, atât cea fizică, cât şi cea mentală.
- Detalii
- Scris de: Kris Gunnars