Istoria nutriţiei are multe nonsensuri. Oamenii au fost sfătuiţi să facă tot soiul de lucruri ciudate care provoacă bunul simţ. Unele dintre aceste lucruri nu sunt doar inutile, ci pot fi chiar dăunătoare. Cel mai rău aspect este că multe sfaturi greşite sunt încă promovate. În acest articol găsiţi 5 dintre cele mai proaste sfaturi pentru dietă din istorie.
- Detalii
- Scris de: Kris Gunnars
În zilele noastre, doar plimbându-te nonşalant printre raioanele magazinelor alimentare, poţi găsi o mulţime de produse fără gluten. De la pâine integrală fără gluten la premix pentru negrese cu ciocolată Betty Crocker, piaţa alimentelor fără gluten a explodat în decursul ultimului deceniu. Dar chiar e glutenul atât de nociv pentru tine? Ar trebui ca o persoană obişnuită să elimine glutenul din regimul ei alimentar? Care e treaba cu glutenul?
- Detalii
- Scris de: TodayIFoundOut
Se susţine că dietele vegane au dovezi importante care le sprijină, că pot face oamenii să piardă în greutate şi că pot chiar să amelioreze bolile grave. Totuşi, susţinătorii acestei diete nu ne spun de obicei tot adevărul. Ei vor să ne facă să credem că există dovezi incontestabile în favoarea acestei diete. Însă în realitate, aceste dovezi sunt slabe. Adevărul este că dietele vegane pot funcţiona, cel puţin pentru unele persoane.
- Detalii
- Scris de: Kris Gunnars
Proteinele sunt foarte importante. Dacă nu obţinem o cantitate suficientă din dietă, sănătatea noastră şi alcătuirea organismului suferă. Cu toate acestea, există păreri foarte diferite asupra cantităţii de proteine de care avem de fapt nevoie. Majoritatea organizaţiilor din domeniul nutriţiei recomandă un aport destul de redus de proteine.
- Detalii
- Scris de: Kris Gunnars
"Dintr-o dată toată lumea a devenit o adunătură de lacomi şi leneşi? Toţi în acelaşi timp? Vreau să spun, reveniţi la realitate" - Dr. Robert H. Lustig Există multe lucruri greşite în dieta modernă, însă cantitatea foarte mare de zahăr adăugat reprezintă cel mai rău aspect. Numeroase studii arată că zahărul, mai mult decât alte ingrediente din dietă, poate duce la îmbolnăvirea de diabet, boli de inimă şi chiar cancer (1, 2, 3).
- Detalii
- Scris de: Kris Gunnars
Grăsimile din dietă reprezintă un subiect ce a stârnit multe controverse. Veţi vedea oameni care au păreri foarte diferite despre grăsimile animale, uleiurile de seminţe şi de fapt despre aproape orice.
Însă una dintre puţinele grăsimi despre care majoritatea oamenilor sunt de acord că este sănătoasă este uleiul de măsline extravirgin. Acesta, parte a unei diete mediteraneene, este o grăsime tradiţională care a fost un model de dietă pentru unele dintre cele mai sănătoase populaţii din lume.
Există câteva cercetări în legătură cu efectele uleiului de măsline asupra sănătăţii. Aceste studii arată că acizii graşi şi antioxidanţii pe care îi conţine uleiul de măsline au efecte benefice pentru sănătate, cum ar fi reducerea riscului de boli de inimă.
- Detalii
- Scris de: Kris Gunnars
Nutriţia este foarte controversată. Uneori se pare că oamenii nu pot cădea de acord asupra niciunui subiect. Însă există şi unele excepţii: câteva subiecte care ţin de domeniul nutriţiei care nu sunt controversate. Iată mai jos 11 adevăruri universale asupra cărora, în fapt, oamenii pot cădea de acord.
- Detalii
- Scris de: Kris Gunnars
Produsele lactate sunt controversate în zilele noastre. Acestea sunt considerate de către organismele de sănătate ca fiind alimente esenţiale pentru sănătatea oaselor. Însă alţi experţi nu sunt de acord şi cred că laptele este dăunător şi ar trebui evitat. Desigur, nu toate produsele lactate sunt la fel. Ele pot varia foarte mult, în funcţie de modul în care au fost crescute vacile şi de modul în care au fost procesate produsele lactate.
- Detalii
- Scris de: Kris Gunnars
Mai întâi, să ne asigurăm că toată lumea înţelege ce este aceea o calorie. O calorie este doar o unitate de măsură a energiei – cantitatea de energie necesară pentru a ridica temperatura unui gram de apă cu un grad Celsius la o presiune atmosferică standard. Asta e valabil atunci când vorbim despre caloriile din alimente. Mâncarea furnizează energie, iar corpurile noastre au nevoie de aceasta pentru a funcţiona pe parcursul zilei.
- Detalii
- Scris de: TodayIFoundOut
Zahărul este cel mai dăunător ingredient din dieta modernă. Conştientizarea efectelor nocive a crescut dramatic în ultimii ani. În ciuda a ceea ce unii oameni ar vrea să vă facă să credeţi, caloriile goale sunt doar vârful aisbergului. Zahărul, datorită cantităţii mari de fructoză poate da peste cap metabolismul. Dacă este consumat în exces, în doar 10 săptămâni poate cauza un nivel mare al colesterolului şi al trigliceridelor, rezistenţă la insulină şi acumularea de grăsime în ficat şi zona abdominală (1, 2).
- Detalii
- Scris de: Kris Gunnars
În anul 2013, dieta paleo a fost cea mai populară dietă din lume. Cu toate acestea, este încă foarte controversată în rândul profesioniştilor din domeniul sănătăţii şi a organizaţiilor din domeniul nutriţiei. Unii au îmbrăţişat dieta considerând-o sănătoasă şi convenabilă, în timp ce alţii sunt de părere că este dăunătoare. Din fericire, ştiinţa ne poate oferi unele răspunsuri, pentru că până acum au fost efectuate 5 studii cu privire la dieta paleo.
- Detalii
- Scris de: Kris Gunnars
Grâul este în zilele noastre un aliment controversat. Pe de-o parte unii oameni ne spun că este foarte nociv, unii numindu-l chiar otravă. Pe de altă parte, dieteticienii şi guvernul ne spun că grâul integral este parte integrantă dintr-o dietă "echilibrată". Însă, un fapt inevitabil este că oamenii consumă grâu, într-o formă sau alta de mii de ani.
- Detalii
- Scris de: Kris Gunnars
Îmi place ştiinţa nutriţiei, dar nu şi cum tinde să fie practicată. Mulţi dieteticieni nu îşi bazează sfaturile pe ultimele descoperiri ştiinţifice (1). Orientarea generală este complet depăşită şi s-a schimbat foarte puţin în ultimele decenii, deşi ştiinţa nutriţiei a evoluat foarte mult.
- Detalii
- Scris de: Kris Gunnars
Ştiinţa confirmă: cu cât bem mai multă cafea, cu atât vom trăi mai mult. Cafeaua este una dintre cele mai sănătoase băuturi de pe planetă. Nu este doar un lichid de culoare închisă cu cafeină, ea conţine de fapt sute de compuşi diferiţi, unii dintre ei fiind benefici pentru sănătate.
- Detalii
- Scris de: Kris Gunnars
Există multe lucruri greşite în nutriţie, însă propaganda constantă împotriva grăsimilor saturate şi a colesterolului este cea mai rea. Pe măsură ce oamenii au redus aportul de alimente sănătoase, hrănitoare, bogate în grăsimi, bolile precum obezitatea şi diabetul au apărut peste tot în lume.
- Detalii
- Scris de: Kris Gunnars