Testosteronul este un hormon steroid din grupa androgenilor. Androgenii influenţează multe caracteristici ale corpului, precum dezvoltarea organelor sexuale masculine, îngroşarea vocii în timpul pubertăţii, forţa muşchilor şi a oaselor şi creşterea părului. În mod interesant, aceiaşi androgeni (cum ar fi testosteronul) pot favoriza creşterea părului într-o zonă a corpului şi s-o inhibe în altele. Aceste diferenţe ne afectează înfăţişarea în mai multe feluri şi se crede că ele depind de factorul genetic. Înainte să vorbim despre motivul pentru care se întâmplă asta, este important să înţelegem cum e produs testosteronul şi cum creşte părul.

 

 


Testosteronul este produs de nişte celule specializate (celule Leydig) din testiculele bărbaţilor şi din ovarele femeilor. Acestea îl produc primind semnale de la glanda pituitară anterioară. Glanda pituitară simte nevoia de mai mult testosteron şi anunţă celulele Leydig cu ajutorul unui hormon cunoscut drept „hormonul luteinizant”. Colesterolul (da, temuta substanţă din sânge pe care doctorii încearcă s-o reducă este, de fapt, foarte necesară corpului) este folosit pentru a produce hormonii steroizi cunoscuţi drept progesteron şi pregnenolonă. Aceştia se transformă apoi în testosteron. Hormonul luteinizant, eliberat de glanda pituitară, măreşte viteza cu care se petrece acest lucru.

Odată ce testosteronul este produs, el începe să circule prin corp, căutând zone receptoare de care să se ataşeze. Cunoscuţi drept „receptori androgeni” (în cazul părului), aceştia se găsesc într-o parte a foliculului de păr numită papila dermică. Odată ajuns acolo, testosteronul (androgen) se leagă de alţi receptori androgeni şi iniţiază o anumită expresie genică modificată. Asta fie va ajuta foliculul, fie îi va dăuna, în funcţie de gena exprimată.

Părul, la fel ca celulele din organism, are un ciclu de creştere. Există 3 faze: anagenă, faza de creştere activă (80-85% din păr este în această fază), catagenă, fază cunoscută şi drept cea de tranziţie, atunci când părul se opreşte din crescut, şi telogenă, faza în care părul nu mai este hrănit, iar fibrele încep să cadă (10-15% din păr este în această fază în orice clipă). După ce părul trece prin faza telogenă, cea anagenă începe din nou şi voilà! Mai mult păr! Acest ciclu se repetă de-a lungul întregii vieţi.

Testosteronul reglează creşterea părului, afectând foliculul şi felul în care acesta poate produce diverse tipuri de păr, precum cel facial, cel pubian şi cel de pe scalp. Aceste schimbări ale foliculilor afectează fazele de creştere ale părului, provocând diferite reacţii. Rezultatul este o schimbare la nivelul creşterii părului sau lipsa acestuia, care apare în timp, întrucât ciclul său complet de creştere poate dura până la 7 ani. Ceea ce a uimit cercetătorii timp de decenii întregi este cum poate un hormon precum androgenul să ducă la inhibarea creşterii părului într-o zonă a corpului, în timp ce o favorizează în altele? Se pare că acest paradox este legat de gene.

Există 2 tipuri de foliculi piloşi în corp – vellus şi terminal. Foliculii piloşi de tip vellus sunt cei care creează păr fin, practic incolor, precum cel al bebeluşilor. De obicei, aceştia sunt foarte mici şi nu se găsesc foarte adânc în piele. Foliculii piloşi de tip terminal provin din foliculii vellus, transformaţi de androgen. Aceştia sunt foliculi mai adânci şi mai lungi, care dau naştere unui păr mai gros, mai lung şi mai pigmentat. Pentru a trece de la vellus la terminal sau de la terminal la vellus, foliculul trebuie să treacă prin ciclul de creştere al părului pentru a se regenera ca un tip sau altul.

În mod normal, în timpul pubertăţii, corpul începe să producă mai mult androgen. Acest androgen care circulă transformă apoi tinerii noştri foliculi vellus într-unii „mai” terminali. Băiatul devine bărbat! Pe măsură ce timpul trece, anumiţi foliculi piloşi terminali (ca cei de pe scalp) pot începe să se transforme înapoi în foliculi vellus. şi acest proces este mediat de testosteron. Rezultatul sunt foliculii piloşi care mor încetul cu încetul şi nu mai cresc la loc (pentru mai multe informaţii despre asta, citeşte „Ce cauzează chelia(eng.)”). 

Ceea ce au descoperit cercetătorii este că foliculii piloşi au fiecare diferite expresii genice în interiorul lor. Fiecare expresie genică reacţionează diferit la androgen. Unele gene inhibă sănătatea foliculilor, iar altele o favorizează. Cum fiecare folicul e independent unul de altul, fiecare expresie genică este şi ea independentă una de alta. De aceea funcţionează transplantul de păr. Poate că foliculii de pe cap mor, dar cei din alte zone ale corpului nu, aşa că doctorii pot pur şi simplu să-i mute. Foliculul pilos transplantat nu va muri pentru că genele asociate cu acesta nu sunt afectate în mod negativ de androgen, indiferent de zona corpului în care se află. Nimic nu se compară cu părul de pe spate pus pe cap! Procesul care îi permite unei anumite gene să fie exprimată printr-un anumit folicul nu este încă înţeles. Ceea ce se ştie este că programarea apare în cadrul procesării tiparelor din timpul dezvoltării.


Date suplimentare:

:: Cu cât nivelul de testosteron este mai mare in vitro, cu atât mai multe şanse vei avea să-ţi crească barbă. În mod interesant, acesta nu are niciun efect asupra scalpului care nu cheleşte.

:: Anumitor culturişti şi altor sportivi le place să ia suplimente cu testosteron sau alţi steroizi pentru a-şi creşte masa musculară. Deşi asta funcţionează destul de bine, testosteronul în exces poate cauza mai multe probleme. Acestea includ: vătămarea muşchilor inimii, acnee, număr scăzut de spermatozoizi, micşorarea testiculelor, mărirea prostatei, boli ale ficatului, hipertensiune arterială, insomnie şi dureri de cap. Vrea cineva un cocktail de steroizi? Dacă iei steroizi în timpul pubertăţii, asta îţi va opri şi creşterea.

:: Şi un nivel scăzut de testosteron îţi poate cauza probleme. La vârsta adultă, acesta ţi-ar putea diminua libidoul, ţi-ar putea cauza disfuncţii erectile, ar putea duce la pierderea părului, osteoporoză şi la o scădere a masei musculare. Există totuşi şi cazuri în care nu reprezintă un lucru aşa de rău. În cazul cancerului de prostată, se crede că testosteronul stimulează prostata şi duce la dezvoltarea cancerului. Drept rezultat, dacă ai cancer de prostată, doctorii îţi prescriu uneori medicamente pentru reducerea nivelului de testosteron, cum ar fi leuprolidul. În cazuri extreme, se poate realiza şi castrarea. Cred că o să aleg cancerul de prostată, doctore!

Traducere de Ana Dumitrache după why-testosterone-effects-body-hair-growth

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.