CafeaCare sunt efectele reale ale cofeinei asupra creierului? Unele sunt conforme cu ceea ce crezi, multe dintre ele nu sunt. Ne împiedică să dormim? Favorizează concentrarea? Ajută în cazul durerilor de cap? Vezi ce este realitate şi ce este pură imaginaţie.

 

 

“Conform legendei, un păstor de capre cu spirit de observaţie, pe nume Kaldi, a descoperit cafeaua în Etiopia, undeva între anii 300-800 d.Hr. El a observat că, noaptea, caprele nu dormeau după ce mâncau boabe de cafea. El a dus boabele la un stareţ local care a făcut primul pachet de cafea, observând efectele acestora asupra simţirii şi gândirii.” (Smith et al, 2004)

De atunci oamenii au fost fascinaţi de cofeină, şi pe bună dreptate. Unele efecte sunt ciudate şi contradictorii. În multe feluri efectul cofeinei asupra gândirii ţine mai mult de aşteptările tale decât de efectele reale. Din fericire, vei găsi în acest articol cel puţin unul sau două lucruri care să te surprindă...


1. Cofeina nu împiedică oamenii să doarmă


Kaldi, păstorul de capre, poate că a avut dreptate în ceea ce priveşte caprele, dar nu neapărat şi în cazul  oamenilor. În ciuda întregii controverse despre cofeină şi somn, nu există nicio dovadă că ar fi vreo problemă.

Marea majoritatea a oamenilor s-a gândit la modul în care să o consume. Nu este atât de complicat: nu consuma un espresso dublu la miezul nopţii. E evident!

În plus, sunt studii în care oamenii au primit cofeină, în secret, înainte de a merge la culcare. Surprize-surprize  - acest lucru nu le-a afectat somnul prea mult.


2. Oamenii dau vina pe cofeină pentru nimic şi orice

Nu doar insomnia este o cauză pentru care oamenii consideră cofeina oarecum nocivă, ei acuză şi tot tipul de alte probleme: dureri de cap, calitate proastă a somnului pe timpul nopţii, irascibilitate şi aşa mai departe.

Uneori, cercetătorii administrează oamenilor medicamente placebo şi le spun că au primit cofeină. Ulterior, oamenii pretind că au dormit prost, că au avut dureri de cap şi aşa mai departe.

Dar nu poate fi un efect al cofeinei, pentru că ei nu au consumat cofeină. Deci, probabil, este o cauză a aşteptărilor noastre faţă de efectele cofeinei.

3. Cafea plus siestă?

Ni se poate părea o nebunie să bem o ceaşcă de cafea şi apoi să ne facem siesta. Dar dacă te confrunţi cu lipsă de somn, aceasta ar putea fi soluţia.

Studiile au încercat să ofere oamenilor obosiţi 200mg de cofeină (o ceaşcă sau două de cafea instant) şi apoi le-au spus să-şi facă siesta.

Adesea, cofeina plus siesta au un efect suplimentar asupra performanţei. Cu alte cuvinte, cofeina îmbunătăţeşte performanţa mai mult decât simpla siestă.

Încearcă asta: bea o cafea şi fă o siestă de aproximativ 5-15 minute şi vezi cum te simţi. Chiar şi oamenii care nu obişnuiesc să facă siesta pot considera acest lucru benefic.


4. Creşteri ale atenţiei susţinute

Majoritatea oamenilor se simt mai vigilenţi după o cafea, dar sunt mai abili când sunt testaţi în mod ştiinţific? Răspunsul: în unele privinţe da, dar în multe privinţe nu.

Cea mai durabilă descoperire este cea conform căreia cofeina creşte atenţia concentrată şi vigilenţa. Acesta este tipul de atenţie necesar pentru a continua realizarea unei sarcini relativ de rutină ce este neinteresantă. Tocmai de aceea, adesea, este atât de plăcut la serviciu: facem lucruri de rutină cu care ne-am obişnuit în timp.

Această descoperire este, în mod special, importantă pentru persoanele care nu dorm suficient, adică, în prezent, pentru majoritatea dintre noi.

Când ne abatem spre alte zone psihologice, cum ar fi timpul de reacţie, învăţatul şi memoria, lucrurile devin mult mai clare. Uneori cofeina le îmbunătăţeşte, alteori le înrăutăţeşte şi câteodată nu este nicio diferenţă.

Totuşi, în general, există puţine dovezi care susţin ideea conform căreia cofeina influenţează considerabil sarcinile care necesită doar gândire.


5. Două ceşti sunt bune, trei ceşti sunt nocive

Ca orice lucru din viaţă, poţi avea prea mult dintr-un lucru bun. Şi cofeina nu face excepţie. În cadrul studiilor efectuate, în care oamenii au consumat 200-300 mg de cofeină, ei au obţinut beneficiile menţionate. Această cantitate reprezintă aproximativ 3 espresso sau 2-3 ceşti de cafea instant.

Peste 500 mg, totuşi, nu a avut loc nicio creştere a performanţei şi oamenii au început să simtă efecte negative. Cu toate acestea, în mod natural, acest lucru depinde de nivelul tău obişnuit de consum; de modul în care corpul şi creierul s-au obişnuit cu cofeina, ca în cazul oricărui drog.


6. Sunt probleme dacă renunţi la cafea?

Dacă plănuieşti să renunţi la cofeină atunci pregăteşte-te pentru unele probleme într-o perioadă cuprinsă între 12 şi 24 de ore de la ultima ceaşcă de cafea. După aceea s-ar putea să începi să ai dureri de cap şi să te simţi irascibil, obosit şi nervos.

Sau nu?

Chiar şi aceste probleme pot fi cel puţin parţial cauzate de aşteptările noastre cu privire la efectele cofeinei. Nu s-au făcut multe studii, dar există ipoteza că dacă nu te aştepţi la efecte de retragere, atunci nu vei avea.

Probabil, tocmai de aceea, unele persoane au declarat că nu au avut nicio problemă când au renunţat la cofeină. Deci, renunţarea poate fi mai uşoară decât crezi.


7. Stare de bine

Nu am nevoie de niciun consumator de cafea care să spună altora că puţină cafea îi face să se simtă bine şi că prea multă îi face să se simtă rău.

Dozele moderate sunt cheia. Ce reprezintă o doză moderată depinde de consumul tău obişnuit şi de sensibilitatea genetică, care este ereditară. Deci, dacă părinţii tăi pot consuma un espresso triplu fără să le explodeze capul, atunci probabil că poţi şi tu.

Dar chiar şi o sensibilitate moştenită la cofeină poate fi depăşită cu dedicare reală cauzei.


8. Cafeaua reduce durerea

Poate cofeina ajuta la reducerea durerii? De exemplu, dacă ai o cefalee de tensiune, studiile au indicat faptul că acetaminofenul (paracetamolul) plus cofeina vor reduce mai eficient durerea decât acetaminofenul simplu. Aşadar, nu doar că nu provoacă o durere de cap, ci, aşa cum indică un studiu, cofeina o poate vindeca.


9. Cofeina ascute simţurile

Cofeina intensifică puţin simţurile în tot felul de moduri interesante. Iată câteva dintre ele... Studiile au descoperit că după o ceaşcă sau două de cafea oamenii pot vedea mai bine în întuneric. Creşterea acuităţii vizuale este cuprinsă între 20 şi 38%. Oamenii pot deosebi culorile mai bine după ce au consumat puţină cofeină. Cofeina ajută oamenii să ignore stimulii deranjanţi din mediu.


10. Probabil cofeina nu provoacă dependenţă


Din punct de vedere tehnic, cofeina nu dă dependenţă din cauza modului în care acţionează în creier; mulţi oameni nu suferă de simptome de renunţare.

Totuşi, câteva persoane dau impresia că sunt dependente. Dar, când comparăm cofeina cu alte droguri care provoacă într-adevăr dependenţă, cum ar fi cocaina sau heroina, lucrurile devin evidente: cofeina nu provoacă de fapt dependenţă.

Traducere de Ioana-Mădălina Ilinca după what-caffeine-really-does-to-your-brain cu acordul editorului

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.