HemoragieSângele circulă în organism printr-un sistem închis format din artere, vene şi capilare. Scurgerea sângelui în afara sistemului vascular se numeşte hemoragie. În cadrul acestui articol vom vorbi despre tipurile de hemoragii, cauzele frecvente şi tratamentul acestora.

 

 

 

 

Clasificarea hemoragiilor

În funcţie de sediul sângerării:
Hemoragia externă – este cea mai des întâlnită în cazul traumatismelor şi cel mai uşor de identificat; se manifestă prin scurgerea sângelui printr-o leziune a pielii.
Hemoragia internă – sângele se adună într-o cavitate a corpului (abdomen, foiţele pleurale ) sau formează o nouă cavitate.
Hemoragia exteriorizată – scurgerea sângelui se produce într-un organ cavitar apoi se elimină la exterior printr-un orificiu natural. Sângele acumulat în stomac se va exterioriza pe gură prin vomă (hematemeză) sau prin materiile fecale (melenă).

 



În funcţie de tipul de vas lezat:
Hemoragii capilare: sângerarea este difuză şi nu se poate găsi o sursă clară a hemoragiei.
Hemoragii venoase: sângele are o culoare roşu-închis şi curge continuu, dar cu un debit mai mic decât în cazul unei hemoragii arteriale.
Hemoragii arteriale: sunt cauzate de leziuni ale arterelor. Sângele se scurge ritmic, pulsatil (după bătăile inimii), iar culoarea este roşu-deschis. Se poate pierde un volum mare de sânge în scurt timp.


Cauze frecvente ale hemoragiilor

Traumatismele. Hemoragii pot apărea frecvent în urma accidentelor de orice cauză. Frecvent acestea sunt externe şi au în comun existenţa unei plăgi (răni) care sângerează.

Unele afecţiuni. Hemoragii pot apărea ca simptom al unei boli cum este cazul melenei (scaun negru, lucios) care apare în cancer gastric sau în evoluţia cirozei hepatice. Mai există hemoptizia (sângele se adună în plămâni şi este eliminat prin tuse) care apare în TBC sau cancer pulmonar.


Diagnosticul unei hemoragii

Cel mai uşor se pune un diagnostic atunci când hemoragia este externă şi sângerarea este vizibilă. În cazul hemoragiilor interne un volum de 300 – 400 de ml poate să nu dea simptome. Intensitatea simptomelor este direct proporţională cu volumul şi viteza cu care se pierde sânge. De obicei apar ameţeli, tulburări de echilibru şi de vedere. Bolnavul devine palid şi uneori irascibil.


Tratamentul hemoragiilor

Tratamentul hemoragiilor urmăreşte oprirea cât mai urgentă a curgerii sângelui (hemostază). Hemostaza se poate realiza prin mijloace proprii, deoarece în anumite condiţii organismul are capacitatea de a opri hemoragia şi de compensa pierderile. Pentru vasele mari este necesară intervenţia chirurgului pentru a opri hemoragia.

Hemoragia este o urgenţă medicală datorită efectelor pe care le are asupra organismului. Hemostază poate fi provizorie sau definitivă, în orice caz scopul este de a limita pierderile de sânge.

Hemostaza provizorie. Acest tip de hemostază se poate face la locul accidentului şi este destinată hemoragiilor externe. Necesită câteva cunoştinţe medicale şi se aplică pe o perioadă de timp scurtă, până când hemostaza definitivă este posibilă. Hemostază provizorie se poate realiza prin pansamente compresive în care se acoperă leziunea (după ce este curăţată) cu o compresă (pansament steril, tricou) peste care se strânge o faşă. Metoda este simplă şi nu întrerupe circulaţia sângelui la distanţă de leziune. Se mai poate aplica un garou, deasupra plăgii atunci când sângele este roşu-aprins şi sub plagă când sângele este roşu-închis. Garoul trebuie luat la fiecare 15 minute pentru a preveni complicaţii mai grave.

În plăgi produse la nivelul gâtului compresiunea prin garou nu se poate face (nu moare prin hemoragie, ci prin ştrangulare). Dacă hemoragia este cu sânge arterial se poate băga degetul în plagă şi se apasă leziunea de pe arteră (se simte prin caracterul pulsatil al hemoragiei), o manevră recomandată celor care pe lângă câteva cunoştinţe medicale au şi „sânge rece”.

Hemostaza definitivă. Acest tip de hemostază se realizează la spital de către chirurg. Dacă sângerarea a fost abundentă se face compensarea pierderilor prin transfuzii de sânge.





Bibliografie
en.wikipedia.org/wiki/Bleeding
www.wisegeek.com/what-is-a-hemorrhage.htm



Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.