StresTermenul de stres îi aparţine biochimistului austro-ungar Hans Hugo Bruno Selye care definea stresul ca o formă de adaptare a organismului la modificările din mediul înconjurător. Astăzi stresul a devenit ceva normal.

 

 

 

 

Ne stresăm când trecem strada, la serviciu etc. Mai jos sunt prezentate zece lucruri referitoare la stres, printre care şi câteva modalităţi de a scăpa de stres.

1.    Top cinci factori ce ne stresează cel mai mult sunt: banii, perspectivă economică, familia, slujba şi relaţiile sociale. Studiul a fost efectuat de Asociaţia de Psihologie Americană, aceste cinci surse fiind în topul americanilor, dar cel mai probabil se aplica şi la restul lumii.

2.    Efectele negative ale stresului sunt boli ale inimii, hipertensiune şi scăderea eficienţei organismului în a se apăra de microbi.

3.    Stresul poate să-ţi rupă inima! La propriu. Atunci când nivelul de stres este foarte mare, în inimă se pot aduna diferite substanţe secretate de organism ca răspuns la stres. Acumularea lor produce modificări la nivelul inimii, iar consecinţa poate fi apariţia de fisuri în pereţii din camerele inimii.

4.    Mamele stresate vor avea copii bolnavi! Cercetătorii au arătat că un nivel ridicat de stres al mamelor are legătură cu apariţia autismului la copii şi cu un IQ mai mic la vârsta de 7 ani.

5.    Cortizolul, un hormon de stres, creşte pe moment capacităţile organismului, făcându-l să poată trece mai uşor peste starea de stres. Apoi, se poate spune că se aplică principiul al treilea al mecanicii, enunţat de Newton: orice acţiune este urmată de reacţiune. Şi aceasta este scăderea sistemului imunitar, creşterea glicemiei şi alte tulburări hormonale.

6.    Dacă ar fi să luăm ca măsură a stresului nivelul de cortizol, atunci cel mai scăzut nivel îl vor avea bibliotecarii, iar cel mai mare nivel apare la pompieri şi la piloţii de avioane. Deci dacă vrem să avem o viaţă liniştită şi lipsită de stres, ar trebui să ne facem bibliotecari!

7.    Un studiu efectuat de cercetători cu privire la modalităţi de destresare a arătat că jocurile ce implică violenţă (jocurile cu împuşcături, de exemplu) pot fi o soluţie la îndemână pentru a scăpa de stres.

8.    Unii dintre factorii care contribuie la menţinerea unei stări de calm sunt confortul din casă, aerul curat, liniştea şi un pic de motivaţie în a evita să te gândeşti la problemele stresante.

9.    Unele studii afirmă că la primate, un nivel ridicat de cortizol pentru o perioadă mai lungă de timp determină leziuni la nivelul hipocampului (porţiune a creierului unde se găseşte centrul pentru memorare şi învăţare).

10.    Dacă viaţa în oraşele mari este un factor de stres, atunci ne putem muta cu toţii la ţară. Ori, dacă avem aspiraţii mai mari, Danemarca reprezintă o soluţie. Într-un studiu efectuat pe danezi s-a evidenţiat faptul că 90% dintre locuitori sunt mulţumiţi de viaţa lor.

 



Bibliografie:
inpascani.ro/cei-mai-fericiti-locuitori-din-lume-in-ce-tara-se-lucreaza-cel-mai-putin/
discovermagazine.com/2011/jun/20-things-you-didnt-know-about-stress
ro.wikipedia.org/wiki/Stres

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.