CANTOR, GEORG FERDINAND LOUIS PHILIPPE (Petersburg, 03.03.1845 - Halle, 06.01. 1918) a fost un matematician german. Acesta a făcut studiile la Universitatea din Zürich, din Berlin şi Göttingen, specializându-se în matematică, filozofie şi fizică. A profesat la Universitatea din Halle, după ce a predat şi în învăţământul liceal la început.

La 39 de ani a suferit o puternică depresie care, deşi diminuată, l-a urmărit toată viaţa, firul zilelor sale sfârşindu-se într-un azil de alienaţi.Cantor este fondatorul teoriei mulţimilor, unde a introdus multe noţiuni, denumiri şi notaţii: cardinalele transfinite, mulţimile echivalente; denumirile de mulţime numărabilă şi de puterea continuului, de mulţimi derivate, deschise, închise, total ordonate, de spaţiu (aritmetic) n-dimensional; noţiunile de şir fundamental, de punct de acumulare, de produs cartezian; a aprofundat noţiunea de infinit, lui datorându-i-se concepţia de infinit actual.

A scris o serie de articole referitoare la teoria numerelor şi la seriile trigonometrice. Cu toate aceste valoroase contribuţii, meritele sale științifice n-au fost recunoscute (ironie a sorţii!) decât către sfârşitul vieţii sale.

Opere principale:
Mengenlehre (1874);
Gründlagen einer allgem. Mannigfaltigkeietslehre (1883);
Beiträge zur Begründung der transfiniten Mengenjehre (1895\97).

Puteți comenta folosind contul de pe site, de FB, Twitter sau Google ori ca vizitator (fără înregistrare). Pt vizitatori comentariile sunt moderate (aprobate de admin).

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune-ne care-i părerea ta...
caractere rămase.
Loghează-te ( Fă-ți un cont! )
ori scrie un comentariu ca „vizitator”

 


Ne poți ajuta cu o donaţie.


PayPal ()


Contact
| T&C | © 2020 Scientia.ro