ClădiriNumai jumătate din cantitatea de dioxid de carbon pe care o noi o pompăm în atmosferă rămâne acolo. Restul este absorbit de pământ şi oceane. Dar având în vedere că lumea este într-o continuă încălzire, acestea vor fi capabile să absoarbă din ce în ce mai puţin.

 

 

 

Eventual, ele vor începe să emită dioxid de carbon. Raportul din 2007 al IPCC includea proiecţii ale proceselor de feedback generatoare de carbon în ceea ce priveşte mările, solurile şi vegetaţia schimbătoare, dar niciun model nu includea posibilitatea ca dioxidul de carbon captiv în permafrost şi în hidraţii de metan de pe fundul mării să fie eliberat. Acest lucru se crede că a avut loc în cadrul unor episoade de încălzire din trecut, cum ar fi Maximul Termic din Paleocen-Eocen din urmă cu 55 de milioane de ani.

În acest an, cercetători de la Universitatea Victoria din British Columbia, Canada, au realizat una din primele încercări de contabilizare a emisiilor din permafrost şi au concluzionat că acestea vor duce la o încălzire suplimentară în jurul valorii de 0.25 grade Celsius şi posibil 1 grad Celsius, până în 2100. Studiul a presupus că permafrostul aflat la o adâncime mai mare de 3,5 metri va rămâne intact şi nu a inclus eroziunea permafrostului costier. De asemenea a ignorat faptul că o anumită cantitate de carbon va fi eliberată sub forma unui gaz cu efect de seră potent cum ar fi gazul metan. Cu alte cuvinte, acest raport are multe şanse să fi subestimat adevăratul impact al emisiilor din permafrost.

În mod surprinzător, dacă emitem cantităţi gigantice de dioxid de carbon, astfel de procese de feedback au o mai mică importanţă: cu cât avem o mai mare cantitate de dioxid de carbon prezentă în atmosferă, cu atât mai puţine efecte de încălzire produce adăugarea unei cantităţi suplimentare. Descoperirea cu adevărat îngrijorătoare e că în anumite condiţii procesele de feedback ale carbonului ar putea duce la un ciclu care se auto-perpetuează. Chiar dacă toate emisiile umane ar fi oprite, nivelurile de dioxid de carbon ar continua să crească, deoarece permafrostul s-ar dezgheţa, conducând la o încălzire și la o emisie de dioxid de carbon suplimentară.

Textul de mai sus reprezintă traducerea articolului worse-climate, publicat de New Scientist. Scientia.ro este singura entitate responsabilă pentru eventuale erori de traducere, Reed Business Information Ltd şi New Scientist neasumându-şi nicio responsabilitate în această privinţă.
Traducere: Alexandru Hutupanu

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.