Ţărmurile sunt fâşii de uscat care intră în contact nemijlocit cu marea. Ele sunt formaţiuni foarte dinamice, care se modifică rapid datorită acţiunii apei asupra acestora. Fenomenele precum valurile şi mareele modifică continuu forma ţărmurilor.

 

 

 

 

Procese geologice importante (8)

Forme de relief specifice ţărmurilor

Formele de relief, specifice ţărmurilor, precum plajele,golfurile, lagunele, falezele, bancurile de nisip sau dunele litorale sunt forme de relief create datorită acţiunii mareelor, valurilor, gheţii etc.

Plaja este o depunere de particule sedimentare, de diferite dimensiuni, putând varia de la mâl până la bolovani, însă cel mai adesea nisip, aflată la limita dintre flux şi reflux. Astfel plaja este îmbogăţită permanent cu sedimente aduse de apă în timpul fluxului, dar în acelaşi timp apele şi ,,spală’’ plajele în timpul refluxului.

 


Plajă
Nisipul fin al plajelor este alcătuit cel mai adesea din cochilii, valve ale unor scoici şi alte părţi tari ale corpului animalelor.


Faleza reprezintă o pantă, cu o înclinaţie cuprinsă între 30º și 90º, aflată la contactul dintre apă şi uscat.
Bancurile şi dunele litorale reprezintă depuneri sedimentare transportate de apă pe suprafaţa plajelor, atât a celei terestre cât şi a celei marine.
Golful reprezintă o pătrundere a apei în interiorul uscatului. Prin închiderea golfurilor prin cordoane de nisip, transportat de apă, se pot forma lagunele.

Delta reprezintă o formă de relief, formată prin depunerea de sedimente la vărsarea unei ape curgătoare.
Estuarele reprezintă forme de relief formate la gurile de vărsare ale râurilor.


Estuar Amazon
Estuarul Amazonului

 

Limanul este un lac format la gura de vărsare a unui râu datorită blocării acesteia cu un cordon de nisip.
Laguna este un lac format prin închiderea unui golf de către un cordon de nisip, format din sedimentele transportate de apă.

Ţărmurile se clasifică în ţărmuri înalte şi ţărmuri joase, acestea la rândul lor, clasificându-se în mai multe subtipuri. În continuare vom prezenta principalele tipuri de ţărmuri.


Ţărmurile joase


Ţărmurile cu lagune şi cele cu limane sunt ţărmuri joase, care prezintă numeroase lagune, respectiv limane.
Ţărmurile cu deltă sunt ţărmuri formate la gura de vărsare a marilor fluvii, în zone unde curenţii, mareele şi valurile nu pot îndepărta sedimentele.
Ţărmurile watt reprezintă mlaştini şi bancuri de aluviuni, invadate de vegetaţie hidrofilă (iubitoare de apă). Astfel de ţărmuri sunt specifice Mării Nordului.
Ţărmul de tip finlandez, denumit aşa deoarece coastele Finlandei prezintă din abundenţă acest tip de ţărm, are numeroase forme glaciare.



Delta Dunarii - răsărit de Soare
Răsărit de Soare - Delta Dunării




Ţărmurile înalte


Ţărmul cu fiorduri sunt specifice regiunilor care au fost ocupate în trecut de către gheţari, fiind un ţărm înalt şi puternic crestat. Se întâlneşte pe coastele Scandinaviei, Americii de sud, Groenlandei etc.

Ţărmurile cu riass prezintă golfuri înguste şi ramificate, formate pe cursurile inferioare ale râurilor. Are un aspect asemănător celui cu fiorduri.
Tot un tip de ţărmuri înalte sunt şi ţărmurile cu estuare. Ele au pe suprafaţa lor guri de vărsare ale unor fluvii.

Insule, peninsule, istmuri şi strâmtori (10)

 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.