TerraÎn articolul anterior am descris Pământ şi geosferele acestuia. Astăzi vom face o scurtă prezentare a naşterii Terrei şi a evoluţiei acesteia după formare. Vom vedea cum s-a format Terra, cum a apărut Luna, ce a dus la apariţia vieţii, cum s-a format stratul de ozon şi multe altele.

 

 

 

 

Planeta Terra (2)

 

Naşterea Terrei

Pământul a luat naştere acum aproximativ 4,56 miliarde de ani, o dată cu apariţia Sistemului Solar. Acum 4,56 miliarde de ani, în locul sistemului solar exista o întinsă nebuloasă, din care se va forma ulterior acesta. O nebuloasă este un nor cosmic, alcătuit din praf, particule de gheaţă şi gaze.





Nebuloasa NGC 604
Nebuloasa NGC 604, denumită şi "creşa de stele"
Imagine realizată de telescopul Hubble



Prin condensarea materiei din centrul nebuloasei i-a naştere Soarele, iar prin condensarea materiei de la periferia nebuloasei i-au naştere planetele. Astfel prin condensarea particulelor de praf i-au naştere roci de diverse dimensiuni, care, datorită gravitaţiei, se vor uni formând planetele, printre care şi Terra.


Cum s-a format Luna?

Luna, satelitul Terrei, se pare că s-a format prin coliziunea Pământului cu un asteroid de mari dimensiuni. În urma acestei coliziuni bucăţile enorme dislocate din Pământ s-au aglutinat şi au dat naştere Lunii. Dată fiind natura formării sale, Luna are o compoziţie foarte asemănătoare cu cea a Terrei.


Luna
Numeroasele cratere de pe suprafaţa Lunii demonstrează faptul că în trecut această regiune a spaţiului a fost străbătută de un număr mare de meteoriţi.




Mările şi oceanele

După formarea sa formarea sa, Terra s-a răcit, ajungând să conţină mari cantităţi de gheaţă, care datorită apropierii acesteia de Soare, s-au topit. Apa astfel rezultată a format mările şi oceanele Terrei. Deşi unele planete au pe suprafaţa lor gheaţă, apa în stare lichidă este o caracteristică rară. Formarea mărilor şi oceanelor a avut efecte imense asupra Terrei: a modificat relieful acesteia, a dat naştere vieţii etc.


Apariţia vieţii

Viaţa este una dintre trăsăturile care diferenţiază cel mai mult Terra de restul planetelor. Cele mai vechi organisme au apărut acum circa 3,8 miliarde de ani în apele oceanului planetar. Viaţa a apărut în apă deoarece aceasta este un bun solvent; dizolvând diferite substanţe a dus la formarea altor substanţe noi, care stau la baza vieţii precum lipidele, aminoacizi, bazele azotate etc. Condiţiile existente pe Terra la formarea vieţii erau foarte diferite de cele actuale, atmosfera nu conţinea oxigen, nu exista strat de ozon, iar apele oceanului era pline de substanţe toxice. Aceste condiţii au fost modificate în cele actuale de către primele organisme apărute. Primele organisme erau unicelulare, anaerobe (trăiau în absenţa aerului) şi cu o structură extrem de simplă.


Cum a modificat viaţa atmosfera?

Precum am menţionat şi anterior, primele organisme erau anaerobe, ceea ce înseamnă că aceste organisme trăiau în absenţa oxigenului, pentru unele dintre ele acesta fiind chiar letal. Dar unele din primele organisme, prin procesele lor fundamentale au început să elibereze în atmosferă cantităţi însemnate de oxigen, astfel atmosfera ajungând cu timpul la compoziţia ei actuală. Multe dintre organismele primitive au dispărut datorită acestui fenomen, dar o parte dintre acestea s-au adaptat noilor condiţii, cu timpul devenind dependente de acest produs anterior nociv şi anume oxigenul.


Formarea stratului de ozon

Prin îmbogăţirea atmosferei în oxigen a luat naştere stratul de ozon. Ozonul (O3) i-a naştere prin scindarea moleculele de oxigen datorită radiaţiilor ultraviolete. Moleculele de oxigen (O2), ajunse în straturile superioare ale atmosferei, unde sunt supuse radiaţiilor ultraviolete se disociază în atomii componenţi; aceştia unindu-se câte trei dau naştere moleculei de ozon (O3). Astfel s-a format stratul de ozon, care protejează planeta de excesul de radiaţii, care ar fi letal pentru organismele ce vieţuiesc pe Terra.


Evoluţia vieţii

Observăm că viaţa primordială modifică condiţiile existente anterior pe Terra, astfel noile generaţii de organisme se vor adapta noilor condiţii de viaţă, nemaiputând trăi în absenţa acestora. Organismele evoluează, prin intermediul selecţiei naturale, ajungând la formele actuale. Se formează organismele pluricelulare, viaţa cucereşte şi uscatul şi au loc un număr mare de extincţii care modifică puternic biosfera.


Apariţia omului

Un important pas în evoluţia vieţii pe Terra este apariţia omului (homo sapiens a apărut acum circa 250 de mii de ani, ceea ce face ca omul modern să fie, la scara Universului, dar şi la cea a "vieţii" Pământului o apariţie extrem de recentă). La început un simplu organism ca toate celelalte în ecuaţia Terrei, omul devine un factor care influenţează mediul în care trăieşte modificându-l după necesităţile sale. Acesta construieşte aşezări, căi de transport, distruge unele specii de organisme, poluează etc, schimbând puternic faţa planetei.

Structura geologică a Terrei (4)




Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.