PayPalPayPal este un serviciu online ce permite transferul de bani pe Internet. Din 2007 acest serviciu este disponibil şi în România. PayPal este sigur, uşor de folosit şi odată ce v-aţi creat un cont, vă scuteşte de a mai introduce datele personale de identificare ale dumneavoastră ori ale cardului la fiecare plată efectuată.


CUM FUNCŢIONEAZĂ PAYPAL
CUM ÎŢI FACI CONT PE PAYPAL?


CUM FUNCŢIONEAZĂ PAYPAL?

1. Ce este PayPal?

PayPal este un serviciu online ce permite transferul de bani între calculatoare. Datorită uşurinţei în folosire şi standardelor înalte de protecţie a datelor şi a tranzacţiilor, numărul posesorilor de conturi PayPal depăşeşte astăzi 100 de milioane.

2. Se poate folosi PayPal în România?

Da, din septembrie 2007 PayPal se poate folosi şi în România. Deşi iniţial se puteau folosi numai anumite opţiuni ale serviciului, acum PayPal poate fi folosit fără limitări.

3. La ce foloseşte PayPal?

Lista tuturor opţiunilor serviciului PayPal poate fi găsită aici. Dintre cele mai folosite le enumerăm pe următoarele:

- puteţi face plata online pe site-uri ce acceptă această metodă (veţi vedea sigla PayPal afişată oriunde PayPal este disponibil);
- puteţi face transfer de bani către un cunoscut ce are un cont PayPal ori către un cont bancar (de asemenea, puteţi trimite banii către propriul card);
- puteţi primi bani sub formă de: a.plăţi online (dacă dispuneţi de un site ce face vânzări online), b.transfer dintr-un alt cont PayPal ori un cont bancar, c.donaţie (Scientia.ro foloseşte această opţiune pentru a primi donaţii de la utilizatorii site-ului care doresc să contribuie la întreţinerea şi dezvoltarea site-ului).

4. Care este principalul avantaj al folosirii PayPal?

În opinia noastră principalul avantaj al folosirii PayPal este uşurinţa în folosire şi taxele mici percepute pentru diverse tranzacţii. Odată ce v-aţi făcut un cont PayPal (operaţiune simplă ce constă în introducerea adresei de e-mail, a numelui, prenumelui şi a datelor cardului dumneavoastră), pentru a putea efectua plăţi online nu trebuie decât să vă logaţi în contul PayPal; nu mai este nevoie să reintroduceţi datele personale de identificare ori datele cardului.

Am adăuga aici un alt avantaj ce decurge din modul de operare a tranzacţiilor prin PayPal: siguranţa datelor de identificare. Să zicem că găsiţi o cameră video la un preţ mic într-un magazin online dintr-o ţară ce nu vă inspiră încredere. Plătind prin PayPal (magazinul trebuie să ofere această posibilitate, ca să puteţi plati astfel), datele dumneavoastră de identificare nu vor ajunge în nici un fel în posesia posesorilor magazinului online din ţara respectivă.

Cu PayPal puteţi cumpăra de pe eBay, Amazon ori oricare alt site mare de vânzări online. Numeroase site-uri româneşti au adoptat această metodă de plată.

5. Care sunt costurile gestionării unui cont PayPal?

a. Costul creării unui cont PayPal: 0.

b. Costul întreţinerii unui cont PayPal: 0.

c. Taxa pentru efectuarea unei plăţi online: 0 (plăteşte o taxă cel care primeşte banii, posesorul magazinului online, de pildă).

d. Taxa pentru transferul banilor dintr-un cont în altul:
- când banii sunt transferaţi dintr-un cont PayPal în alt cont PayPal: 0.
- când banii sunt transferaţi către un cont bancar ori un card: 3,4%+0,35 EUR.

e. Taxa suportată în cazul în care primiţi bani (donaţii, plăţi online etc.): 1,9%-3,4%+0,35 EUR (procentul variază între 1,9 şi 3,4, în funcţie de suma primită).

f. Taxa pentru retragerea banilor din contul PayPal (transferul acestora către propriul card): 2 EUR.

Pentru detalii privind taxele asociate tranzacţiilor prin PayPal, accesaţi pagina PayPal destinată taxelor.
Taxele în dolari sunt un pic mai mici.

6. Ce carduri se pot folosi?

Pot fi folosite atât carduri de credit, cât şi carduri de debit. Un card BCR Visa Electron, de pildă, este foarte bun. Pentru detalii, puteţi apela banca emitentă a cardului dumneavoastră pentru a verifica dacă puteţi folosi cardul pe care-l aveţi pentru plăţi prin PayPal.

7. Tipurile de conturi PayPal şi funcţionalităţile acestora

a. PayPal Personal Account - cu acest tip de cont puteţi efectua plăţi online oriunde PayPal este acceptat şi puteţi primi bani doar de pe un alt cont PayPal.

b. PayPal Premier Account - cu acest tip de cont puteţi primi bani dintr-un cont PayPal, un cont bancar ori un card. De asemenea, dacă aveţi un magazin online puteţi folosi opţiunea "Shopping cart". Tot cu acest tip de cont puteţi primi donaţii (Scientia.ro are acest tip de cont pentru a putea primi donaţii de la cititori).

c. PayPal Business - acest tip de cont este similar cu Premiere ca funcţiuni, cu diferenţa că vă puteţi înregistra ca organizaţie/firmă şi în felul acesta este permis accesul mai multor utilizatori la cont.

Dumneavoastră decideţi care este tipul de cont care vi se potriveşte. Dacă doriţi doar să faceţi plăţi online, probabil că opţiunea optimă este contul PayPal Personal Account.

8. Cum se efectuează plata prin PayPal?

Atunci când efectuaţi o plată online folosindu-vă de contul dumneavoastră PayPal, PayPal plăteşte imediat ce aţi terminat tranzacţia, urmând să-şi recupereze banii ulterior din sursele dumneavoastră de finanţare a contului (cardul dumneavoastră, cel mai probabil).

În cazul în care alimentaţi contul PayPal cu ceva bani, trebuie să ştiţi că nu veţi primi vreo dobândă. Pe de altă parte, asigurându-vă întotdeauna că deţineţi o sumă oarecare în contul PayPal, PayPal vă permite să efectuaţi plăţi chiar şi atunci când banii de pe card sunt pe terminate.

9. Dacă aveţi cont în lei, puteţi face plata pentru produse care se vând în dolari ori euro?

Nu contează tipul de monedă. Puteţi avea card în lei şi veţi putea face plăţi în euro ori dolari fără probleme. Desigur, veţi suporta costurile - care nu sunt mari - ale schimbului valutar efectuat automat de PayPal.

10. Cum face PayPal profit dacă are taxe mici pentru operaţiunile sale?

Profitul are două surse majore: dobânda pentru banii din conturile celor care folosesc serviciul (oricât de mică ar fi, la milioanele de utilizatori cu siguranţă este vorba de milioane de dolari anual) şi taxele pentru serviciile plătite (oricât de mici ar fi, la numărul imens de tranzacţii care presupun taxare, din nou, cu siguranţă este vorba de foarte mulţi bani).

 

11. Ce presupune să donaţi pentru Scientia.ro?

- Clic pe butonul Donează din partea de sus a site-ului Scientia.ro.
- Introduceţi suma pe care vreţi să o donaţi, în dolari.
- Logaţi-vă pe contul dumneavoastră de PayPal.
- Finalizaţi tranzacţia.

Suma donată este stabilită de dumneavoastră, poate fi 1$ ori 100$; nu există o sumă minimă obligatorie.

Nu există costuri suplimentare asociate tranzacţiei, suma donată este suma care va dispărea din contul dumneavoastră, nici un cent în plus.

Plata nu se face pe site-ul Scientia, ci în condiţii de deplină siguranţă, pe site-ul PayPal, pe care ajungeţi imediat ce daţi clic pe butonul Donează din dreapta-sus a site-ului.

Ce se întâmplă cu banii donaţi pentru Scientia.ro?

Odată cu creşterea numărului de vizitatori şi a traficului de date, costurile anuale pentru găzduirea site-ului au crescut. De asemenea, proiectele de dezvoltare a site-ului Scientia.ro cer resurse care depăşesc disponibilităţile financiare ale realizatorilor.

Nu vă permiteţi să faceţi o donaţie pentru Scientia.ro?
Există şi alte modalităţi de a ajuta site-ul...

Dacă nu vă permiteţi să faceţi o donaţie către Scientia.ro, există şi alte căi de a ajuta la dezvoltarea acestui site, ca de exemplu:
>>> puneţi un link către Scientia.ro pe site-ul ori blogul tău, pentru ca şi alţii să afle de acest site.
>>> recomandaţi un articol Scientia pe care îl consideraţi valoros pe un forum ori o listă de discuţii.
>>> orice altă idee este binevenită. Mulţumim!

 

12. Cum sunt furate conturile PayPal?

O metodă care funcţionează este cea numită Phishing. În ce constă? În păcălirea utilizatorilor şi atragerea acestora către site-uri fantomă sub pretextul că vor accesa site-ul PayPal. Cum se poate face acest lucru? Prin crearea unui site clonă cu nume de domeniu apropiat de cel original (de pildă peypal.com ori paypol.com - domenii neocupate la data scrierii articolului - în loc de paypal.com) ori prin crearea unui link care ascunde în spate un URL care va direcţiona utilizatorul către un alt site decât cel original PayPal.

Cum ne putem proteja de Phishing? Citind cu atenţie emailurile primite şi verificând cu atenţie site-ul pe care introducem datele de identificare pentru contul PayPal.
Nu introduceţi datele de identificare decât pe pagina PayPal!
URL-ul paginii trebuie să înceapă neapărat cu https://www.paypal.com.

 





CUM SĂ FACI CONT PE PAYPAL

 

1. Mergeţi pe pagina PayPal, https://paypal.com.

2. Clic pe SignUp.

PayPal

3. Selectaţi ţara şi limba (româna nu este disponibilă).

4. Selectaţi tipul de cont dorit (vezi detalii aici).

PayPal

5. Completaţi câmpurile din fereastra de mai jos cu datele dumneavoastră de identificare.

PayPal

6. Introduceţi datele cardului dumnevoastră.

PayPal

7. Confirmaţi din contul de email faptul că într-adevăr doriţi să vă faceţi un cont PayPal (PayPal vă trimite un email după introducerea datelor de identificare personale şi ale cardului).

8. Aveţi cont PayPal!


Scris de: Iosif A.
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.