ComputerAcum, că ai o mai bună înţelegere asupra a ceea ce există în interiorul unui computer, vom trece la pasul următor şi vom vorbi despre cum să alegem în cunoştinţă de cauză componentele computerului. În acest articol vom detalia procesorul şi placa de bază.

 

 

 

Construieşte-ţi singur computerul (1)

 

Pentru cei care nu urmăresc în mod constant ce se mai întâmplă în lumea computerelor, probabil că informaţiile oferite anterior şi pe parcursul întregii serii nu sunt suficiente. Aşa că lecturi suplimentare din cărţi de specialitate ori pe Internet sunt binevenite atunci când nu eşti lămurit cu unele aspecte pe care ţi le prezentăm aici.

Este util să te uiţi la data articolului la momentul citirii, pentru că domeniul hardware-ului este unul fluid, în continuă transformare, fiind deci posibil ca unele informaţii pe care le oferim astăzi în câteva luni să fie deja vechi. Este oricând util să arunci o privire pe site-uri care oferă detalii privind arhitectura computerelor aflate în vânzare, pentru a-ţi face o idee ce componente se mai află în vânzare şi care mai sunt preţurile.


Procesorul

Cele două aspecte importante la care vei vrea să te uiţi atunci când îţi cumperi un procesor sunt: viteza de clock (clock speed) şi numărul de unităţi de procesare ori nuclee (cores) (oferim şi varianta în limba engleză a componentelor, întrucât cei mai mulţi comercianţi nu se obosesc să traducă termenii). Viteza de clock a procesorului determină numărul de instrucţiuni pe care un nucleu îl poate executa pe secundă. Astfel, viteze de clock superioare înseamnă efectuarea unui număr mai mare de instrucţiuni pe unitate de timp, în timp ce mai multe nuclee ale procesorului (sigur aţi auzit de procesoarele dual-core) înseamnă că mai multe seturi de instrucţiuni pot fi executate simultan. Anumite aplicaţii pot utiliza mai multe nuclee concomitent, rulând foarte bine pe procesoarele multi-core.

La această dată maşinile cu performanţă scăzută au nevoie de procesoare cu cel mult două nuclee (dual-core), pe când maşinile cu performanţă medie şi ridicată au nevoie de 2, 4 ori chiar mai multe nuclee.

Pentru jocuri este mai importantă viteza de clock decât numărul de nuclee, pentru că jocurile, în genere, nu sunt proiectate pentru a folosi mai mult de o unitate de procesare. Aşa că dacă ai de ales între un procesor cu patru nuclee (quad-core) cu o anumită viteză de clock şi un procesor dual-core cu o viteză de cloc superioară, ultimul poate fi o opţiune mai bună, în contextul în care nu foloseşti şi alte aplicaţii, în afara jocurilor, consumatoare ale resurselor procesorului. Dacă, în schimb faci conversie video, iar programul folosit în acest scop suportă "multiple cores", atunci procesorul cu unităţi de procesare mai multe este de preferat. Aşa că este bine de ştiut că este util să verifici dacă aplicaţiile pe care le foloseşti în mod curent utilizează caracteristicile specifice procesoarelor cu multiple nuclee.

Aproape toate procesoarele se cumpără însoţite de un disipator de căldură (heatsink) şi un ventilator  ori cooler (denumit şi fan, în engleză), componente necesare evitării supraîncălzirii procesorului. Dacă o să cumperi un procesor cu inscripţia OEM (Original Equipment Manufacturer), va trebui să cumperi separat disipatorul de căldură şi probabil şi coolerul, căci nu există în pachet cu procesorul. Verifică! Este important să ai aceste componente, căci fără ele, vei arde procesorul foarte rapid. În ceea ce priveşte firmele care produc procesoare, recomandările sunt Intel, care produce procesoare considerate mai performante, dar mai scumpe şi AMD, mai ieftine, dar considerate inferioare ca performanţe.

 

 

Disipator de căldură şi cooler
Disipator de căldură şi cooler (deasupra disipatorului)




Placa de bază

Atunci când te pregăteşti să cumperi o placă de bază, trebuie să ţii cont de anumite aspecte mai importante ale acesteia. Iată care sunt acestea.

Tipul socketului. Tipul socketului determină ce procesor poţi instala pe placa de bază (de exemplu socket AM2 pentru procesoare AMD ori socket LGA 1155 pentru procesoare Intel). Vezi, deci, că plăcile de bază nu sunt chiar universale, nu cel puţin când vine vorba de procesoare.

Mărimea. Plăcile de bază au trei mărimi: mini ITX, micro ATX şi full ATX. Cu cât doreşti ca placa ta de bază să fie mai bine echipată (să dispună de opţiuni mai multe), cu atât va fi mai mare. Dacă doreşti o unitate centrală foarte mică, atunci trebuie să-ţi limitezi întrucâtva cerinţele.

Numărul şi tipurile de porturi externe. Verifică porturile disponibile pe placa de bază. Doreşti multe porturi USB ori porturi rapide USB 3.0? Vrei o ieşire HDMI? Intenţionezi să ai o conexiune Inernet super-rapidă? Atunci alege placa de bază cu atenţie, să includă toate porturile necesare. În majoritatea situaţiilor se poate instala ulterior orice componentă pe placa de bază, cu condiţia să dispui de slotul necesar, dar este bine ca sistemul pe care îl construieşti să fie bine proiectat de la început.

 

Porturi
Porturi

 



Cantitatea de memorie volatilă - RAM - suportată. Dacă vrei să ai un computer cu mult RAM, atunci verifică dacă placa de bază suportă atât cât îţi doreşti. În privinţa memoriei, dacă vrei să măreşti viteza de lucru a procesorului (overclocking), atunci este bine să vezi şi la ce frecvenţă maximă lucrează memoria, pentru că este posibil să fie nevoie să măreşti şi viteza acesteia când efectuezi overclock-ul.

Placa grafică integrată. Dacă tot ce vrei să faci este să navighezi pe Internet, să foloseşti Microsoft Office şi să efectuezi alte asemenea sarcini simple, atunci cea mai bună alegere este să cumperi o placă de bază cu placa grafică integrată.  În schimb, dacă vrei să joci ultimele jocuri apărute pe piaţă, atunci îţi vei dori o placă grafică independentă, cu o memorie cât mai mare. Dacă o să cumperi o placă grafică separată, nu contează dacă ai sau nu ai o placă grafică încorporată. Plăcile grafice încorporate ale plăcilor de bază mai noi au performanţe superioare şi, în principiu, permit rularea majorităţii jocurilor ori vizionarea filmelor în format HD.

 

 

Placă de bază cu explicaţii
Placă de bază, cu unele explicaţii privind părţile componente



Numărul de sloturi PCI. Computerul poate avea atâtea conexiuni externe câte sloturi PCI are. Dacă vrei plăci video dedicate, o placă de sunet, de asemenea, dedicată, porturi USB suplimentare, mai multe porturi LAN, un adaptor Wi-Fi, atunci asigură-te că placa aleasă dispune de suficiente sloturi pentru a răspunde cerinţelor tale.

Chipsetul. Chipsetul este responsabil pentru caracteristicile avansate ale plăcii de bază. Anumite chipseturi permit overclockingul, altele nu. Unele suportă funcţiuni ca SLI şi Crossfire (folosirea a multiple plăci video în tandem), altele nu. Aşadar, în funcţie de cunoştinţele tehnice de care dispui şi de ce vrei de la computerul pe care în construieşti, citeşte cu atenţie caracteristicile chipsetului.

În privinţa firmelor producătoare de plăci de bază, firmele cele mai renumite sunt ASUS, GIGABYTE şi MSI. BIOSTAR şi ASRock sunt, de asemenea, cunoscute şi au preţuri mai mici.

 

Construieşte-ţi singur computerul (3)

 

 

Articolul reprezintă traducerea aproximativă şi adaptarea acestui articol, cu acordul editorului.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.