ComputerConstruirea unui computer de la zero îţi dă posibilitatea de a avea ceea ce doreşti, la un preţ bun, dar poate fi o provocare serioasă pentru mulţi. Pe parcursul unei serii de articole, vom încerca să explicăm, pe înţelesul tuturor, cum să-ţi construieşti propriul computer.

 

 

 

Pe parcursul articolelor seriei dedicate construirii de la zero a unui computer vom vorbi despre cum să cumpărăm, construim şi să instalăm componentele necesare funcţionării unui computer, pas cu pas. În primul articol vorbim despre hardware-ul necesar construirii unui computer.

Deşi este foarte simplu să mergi la un magazin şi să cumperi un computer gata asamblat, este posibil să fii mai fericit cu unul construit de tine. Să-ţi construieşti de unul singur computerul îţi permite să-l faci aşa cum doreşti, în funcţie de preocupările tale, fie că eşti un pasionat al jocurilor, fie că te ocupi cu grafica pe computer ori un simplu iubitor de filme pe calculator. Ca să nu mai vorbim despre satisfacţia intelectuală a realizării unui computer personalizat, urmare a alegerilor făcute de tine.

Vorbim, aşadar, în primul articol, despre ce tip de computer doreşti şi ce înseamnă asta din punct de vedere al hardware-ului necesar.


Tipuri de computer şi costuri


Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să decizi de ce computer ai nevoie. Vom împărţi computerele în trei categorii:

1. Performanţă scăzută: dacă ai nevoie de un PC pentru navigarea pe Internet, verificarea şi scrierea de e-mailuri ori privitul filmelor, o maşină cu performanţă scăzută este probabil cea mai bună alegere. Aceste maşini sunt mici, nu consumă mult şi nu sunt zgomotoase, ceea ce este minunat. Un asemenea computer poate fi construit la un cost de 200-400$.

2. Performanţă medie. Această opţiune este probabil bună pentru majoritatea utilizatorilor, în special din cauza raportului bun performanţe-preţ. Un computer de performanţă medie permite jucarea celor mai multe jocuri şi funcţionarea mai multor programe în paralel. Plaja preţurilor pentru un astfel de computer este între 300-700$.

3. Performanţă ridicată. În genere, utilizatorii care au nevoie de asemenea computere folosesc aplicaţii consumatoare de resurse, cum ar fi prelucrarea video, jucarea ultimelor jocuri, rularea mai multor sisteme de operare în paralel etc. Deci dacă eşti interesat de un astfel de computer, fii pregătit să ai un computer mai zgomotos decât cele prezentate la paragrafele anterioare şi să investeşti mai mult, de la 700$ la... oricât de mult.


Parţile componente ale computerului şi rolul acestora


Orice computer funcţional este alcătuit din aceleaşi componente de bază; în continuare vom trece în revistă aceste componente de care ai nevoie pentru a construi un computer. Nu vom intra în detalii prea multe în acest articol (o vom face în următoarele articole), ci doar vom introduce părţile componente ale computerului şi care sunt cele mai importante din punct de vedere al tipului de computer pe care vi-l doriţi.


Procesorul (CPU)

Procesorul este "creierul" computerului, componenta care execută instrucţiunile necesare efectuării sarcinilor date de utilizator. Un procesor mai bun poate executa mai multe instrucţiuni deodată şi le poate efectua mai rapid. Nu toată lumea foloseşte avantajul unui procesor super-performant, aşa că ultimele modele de procesor sunt necesare doar dacă foloseşti programe consumatoare de resurse. Procesorul, pe măsura importanţei sale, este una dintre cele mai scumpe componente ale computerului.

 

Procesor
Procesor



Placa de bază


Placa de bază are rolul de a conecta toate componentele unui computer între ele şi reprezintă platforma pe care construieşte practic un computer. Aceasta are o sumă de caracteristici pe care trebuie să le cunoşti şi de care trebuie să ţii cont atunci când urmează să cumperi una, ca, de exemplu, numărul de porturi USB ori sloturile existente pentru diverse plăci pe care poţi dori să le instalezi (placa video, placa de sunet, placa Wi-Fi şa). De asemenea, placa de bază determină dimensiunea unităţii centrale a computerului, pentru că aceasta se potriveşte doar pe anumite carcase. De placa de bază aleasă, de performanţele acesteia, depinde tipul de computer pe care-l veţi construi, performanţa acestuia.

 

Placă de bază
Placă de bază

 



Carcasa computerului


Carcasa computerului are rolul de a "încapsula" toate componentele computerului (aproape toate...). În genere, carcasa are mai puţin de a face cu tipul de computer dorit, cât cu impresia pe care ţi-o lasă; de exemplu, cât de zgomotoasă este, cât de mare este ori cum se potriveşte cu mobila din camera în care va fi aşezată.

 

Carcasă computer
Carcasă computer




Memoria volatilă - RAM (Random Access Memory)


Memoria volatilă, cunoscută şi ca RAM este un fel de memorie de scurtă durată a computerului. Aceasta stochează date de care computerul are nevoie pentru a ajuta diversele programe ce rulează la un moment dat să funcţioneze mai repede şi permite rularea mai multor aplicaţii în acelaşi timp. Aşa că dacă folosiţi mai multe programe la un moment dat, folosiţi programe ce necesită multă memorie ori folosiţi maşini virtuale, este bine să cumpăraţi o memorie mai mare, pentru a face faţă cerinţelor.

 

RAM
RAM



Placa grafică


Placa grafică (GPU, Graphics processing unit) este, în fapt, un procesor care este proiectat special pentru a gestiona grafica pe computerul tău. Placa de bază are un port la care conectezi monitorul şi este responsabilă pentru ce se afişează pe acesta. Unele plăci de bază vin cu plăci grafice încorporate, care este suficientă pentru funcţionarea obişnuită a computerului, dar se poate dovedi insuficientă pentru urmărirea unor filme în high-definition ori pentru jocurile 3D. În aceste cazuri vei avea nevoie de o placă grafică dedicată, cumpărată separat şi care se instalează pe un slot al plăcii de bază.

 

Placă grafică
Placă grafică




Hard-diskul


Hard-diskul este rolul de a stoca informaţiile computerului tău, fie că este vorba despre fişierele sistemului de operare, fie că este vorba despre fişiere text, muzică ori filme. Dacă RAM-ul este memoria de scurtă durată, hard-diskul este memoria de lungă durată, nevolatilă. Aceste stochează informaţia pe care poţi dori să o păstrezi pentru o perioadă mai lungă, cum ar fi un album de muzică ori fotografiile familiei. Tipul de hard-disk pe care-l alegi afectează atât cantitatea de date pe care o vei putea stoca, dar şi viteza cu care aceste date vor fi accesate.

 

Hard disk
Hard-disk




Dispozitivul optic (dispozitivele pentru citit CD-uri, DVD-uri ori Blu-Ray)

Dispozitivul optic, odată cu răspândirea stickurilor de memorie nu mai reprezintă, credem, o componentă absolut necesară unui computer astăzi. Dar cum preţurile acestuia sunt foarte mici şi este posibil ca la un moment dat să ai nevoie să vezi conţinutul unui DVD, de exemplu, poate fi luat în calcul pentru construirea PC-ului. Dispozitivul optic poate fi folosit atât pentru citirea, cât şi pentru scrierea datelor.

 

Dispozitiv optic
Dispozitiv optic




Sursa de alimentare


Sursa de alimentare distribuie electricitatea necesară componentelor computerului. Cu cât performanţa computerului tău va fi mai ridicată, cu atât vei avea nevoie de o sursă de alimentare mai puternică, care să asigure o alimentarea optimă. Sursa de alimentare este probabil ultima componentă pe care trebuie să o cumpăraţi, după ce aţi stabilit celelalte componente necesare şi de câtă putere aveţi nevoie pentru alimentarea PC-ului, în întregul său.

 

Sursa alimentare
Sursă alimentare



Alte componente pe care le puteţi lua în calcul la construirea unui computer


Desigur, vei avea nevoie de un monitor, o tastatură şi un mouse. Fără ele, unitatea centrală este neutilizabilă. Dar în afara acestora este posibil să aveţi nevoie şi de alte componente. De exemplu, dacă doriţi să folosiţi internet wireless, veţi avea nevoie de o placă Wi-Fi. Dacă doriţi să descărcaţi fotografiile pe computer direct de pe cardul aparatului de fotografiat, veţi avea nevoie de o placă SD. Dacă doriţi să conectaţi la computer alte dispozitive prin intermediului Bluetooth-ului, atunci veţi avea nevoie de o placă Bluetooth. Dacă doriţi ca prietenii să vă vadă atunci când sunteţi în faţa computerului, vă puteţi gândi să achiziţionaţi o cameră web. Desigur, mai sunt şi alte componente/echipamente care pot fi conectate la PC, aşa că trebuie să vă gândiţi foarte bine la ce vreţi să faceţi cu computerul înainte de a merge la cumpărături.

Dacă vrei să joci ultimele apariţii în materie de jocuri, atunci ai nevoie de un procesor puternic şi o placă video de ultimă generaţie. Dacă doreşti să foloseşti computerul pentru filme, ai nevoie de un hard-disk de mari dimensiuni, pentru stocarea filmelor, o placă video bună, dar un procesor foarte performant nu este necesar.

În cursul articolului următor vom vorbi despre cum să cumperi componentele computerului, oferind detalii privind fiecare componentă importantă a computerului.

Construieşte-ţi singur computerul (2)

 


Articolul reprezintă traducerea aproximativă şi adaptarea acestui articol, cu acordul editorului.

Scris de: Iosif A.
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.