Manager de fisiereMultă lume utilizează TotalCommander pentru accesarea fişierelor şi transferul prin FTP, dar foarte puţini cunosc şi alternativele. Există destule programe gratuite care oferă mai mult sau mai puţin aceleaşi posibilităţi. Dintre acestea am testat patru.

 

 

 

BonCommander

Este un manager de fişiere cu o interfaţă simplificată. Oferă funcţiile de bază pentru operarea cu fişiere şi directoare şi permite stabilirea de conexiuni prin FTP. Panourile au mod de vizualizare simplu, care listează numele fişierelor sau complet, care adaugă dimensiunea, data şi ora modificării. Selectarea mai multor elemente se poate face cu mausul, iar copierea dintr-un panou în altul cu drag-and-drop. Meniul contextual permite deschiderea fişierelor sau directoarelor, redenumirea, ştergerea şi vizualizarea proprietăţilor acestora. BonCommander reprezintă o alegere bună pentru cei care îşi doresc un manager de fişiere simplu de utilizat.

 

 

 

BonCommander

 

Pagină web: http://boncmd.php5.cz/

 

Double Commander

Acest manager de fişiere dispune de mai multe opţiuni decât simpla administrare a fişierelor. Permite deschiderea mai multor tab-uri individuale pentru fiecare panou în parte, simplificând lucrul cu mai multe directoare simultan. De asemenea are butoane pentru navigare rapidă în anumite locaţii precum directorul rădăcină al partiţiei, directorul părinte al locaţiei curente, folderul principal al utilizatorului sau oricare altul stabilit în prealabil cu funcţia directory hotlist. Alte opţiuni disponibile în bară sunt Refresh, arhivare şi deschiderea ferestrei de comandă.

Meniul contextual are toate opţiunile existente în Windows Explorer iar copierea dintr-un panou într-altul se poate face cu drag-and-drop.

Două dezavantaje principale sunt imposibilitatea conectării la un server FTP şi selectarea cu mausul a mai multor fişiere. Cu toate acestea, selectarea se poate face cu ajutorul expresiilor regulate, ceea ce este de un real folos atunci când se lucrează cu foarte multe fişiere ce au caracteristici diferite. Spre exemplu se pot selecta toate fişierele ale căror denumiri încep cu litera a şi au extensia .exe fără a fi nevoie de vizualizarea lor. Secţiunea Help documentează foarte bine folosirea expresiilor regulate.

Printre opţiunile disponibile mai sunt alegerea culorilor şi fonturilor, stabilirea tastelor pentru scurtături, dimensiunea icon-urilor şi condiţiile pentru auto-refresh al panourilor.

Double Commander reprezintă o alegere foarte bună atunci când se lucrează cu multe fişiere diferite pe acelaşi calculator.

 

Double Commander

 

Pagină web: http://doublecmd.sourceforge.net/

 

muCommander

Acest program seamănă mai mult cu un browser decât cu un manager de fişiere. Protocoalele disponibile sunt FTP, SFTP, HTTP, NFS, SMB pentru accesul prin reţea şi SMTP pentru trimiterea de ataşamente prin e-mail. Interfaţa are un aspect plăcut iar tema poate fi schimbată din meniul cu opţiuni. Acest program este foarte util dacă lucraţi cu fişiere stocate pe mai multe calculatoare conectate prin reţea.

 

muCommander

 

Pagină web: http://www.mucommander.com/

 

FreeCommander

Este un manager de fişiere cu foarte multe opţiuni. Printre acestea sunt:
* Wipe files - distrugere de fişiere astfel încât să nu mai poată fi recuperate;
* Sycronize Folders - permite sincronizarea între cele două panouri astfel încât conţinutul lor să fie identic.
* Split file - împarte un fişier în mai multe bucăţi cu dimensiuni mai mici (util pentru ataşarea la e-mail a unui fişier prea mare); în urma executării funcţiei rezultă şi un executabil care este folosit pentru reconstrucţia fişierului iniţial din fragmentele componente.
* Create/Verify MD5-checksums - generează şi verifică un cod de control pe baza algoritmului MD5; aceste coduri sunt folosite pentru testarea integrităţii unui fişier când se trimite prin reţea. Dacă la un document se adaugă un singur spaţiu, codul rezultat va fi altul.
* Multi rename - vă scuteşte de timpul pierdut atunci când aveţi de redenumit multe fişiere.
* Pack/Unpack - pentru arhivare și dezarhivare.
* Scurtături către My Documents, Desktop, meniul Start, Control Panel Computer Management şi alte directoare de sistem.

Bara de unelte care găzduieşte aceste scurtături este compusă din mai multe segmente care pot fi aşezate în orice ordine şi pe oricâte rânduri doriţi. De asemenea se pot adăuga butoane noi sau elimina cele existente. Pentru fiecare panou se pot deschide mai multe tab-uri iar acestea se vor păstra chiar şi după repornirea programului. Iconiţele pot fi afişate în diverse moduri (mici, mari, listă simplă, listă detaliată şi thumbnails) iar panourile au şi coloane pentru listarea întregului arbore de directoare.

FreeCommander este un utilitar complex, care poate înlocui cu succes orice alt program de acest gen.

 

Free Commander

 

Pagină web: http://www.freecommander.com/

 

Tabel comparativ între programele prezentate:


Drag-and-drop Meniu contextual Sincronizare intre panouri Conexiune FTP Vizualizare personalizată Teme Interfaţa în limba romana
BonCommander da da nu da nu nu nu
Double Commander da nu nu nu da nu nu
muCommander da da nu da da da da
FreeCommander da da da da da nu da

 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.