Stellarium.orgGhidul astronomului amator este foarte util împreună cu un simulator al boltei cereşti. Stellarium este un program gratuit, cross-platform (disponibil pentru Linux, Windows şi Mac OS X), un excelent instrument pentru învăţarea constelaţiilor şi corpurilor cereşti.

 

 

 

Stellarium, care poate să indice numele fiecărui corp ceresc vizibil, vă dă posibilitatea de a deveni observator în orice loc de pe suprafaţa terestră folosind coordonate geografice sau prin selectarea unei locaţii din lista predefinită a oraşelor lumii. De asemenea, programul rulează în timp real, ceea ce înseamnă că, dacă alegeţi Braşov şi este ora 15:00, nu veţi vedea decât cerul albastru şi soarele. Cu toate acestea, puteţi "da drumul la stele" indiferent de oră dezactivând atmosfera sau puteţi călători în orice timp doriţi. În plus, puteţi opri timpul în loc, opţiune foarte utilă când faceţi observaţii deepsky. Din cauza mişcării de rotaţie, telescopul trebuie reorientat pentru a nu pierde din vedere astrele foarte îndepărtate. Într-un mod asemănător, nu trebuie să vă limitaţi doar la corpurile vizibile deasupra orizontului pentru că există şi posibilitatea dezactivării solului, devenind astfel un observator plasat direct în spaţiul cosmic. În ceea ce priveşte peisajele existente, acestea variază de la câmpie, pădure, zonă montană, mijlocul oceanului, Saturn, Marte sau chiar Luna. În cazul în care niciunul nu vă mulţumeşte, puteţi alege din foarte multe alte peisaje disponibile pe secţiunea wiki a site-ului www.stellarium.org.

 

 

 

Stellarium imagine 2
Clic pe imagine pentru vizualizare la rezoluţia optimă

 

Programul oferă un real ajutor pentru cei care fac primii paşi în astronomie. Dacă vreţi să ştiţi cum se numesc stelele, planetele şi nebuloasele la care vă uitaţi, nu trebuie decât să bifaţi opţiunea de etichetare a acestora. La fel este şi în cazul constelaţiilor, iar dacă acestea nu vă sugerează deloc "obiectul" pe care-l reprezintă, aveţi la dispoziţie desene artistice plasate în spatele schemelor. Culturile variază de la europeană, chineză, egipteană, coreeană, aztecă, nordică şi altele. Sunt posibile vizualizarea orbitelor planetelor, graniţelor dintre constelaţii şi a grilelor ecuatorială şi azimutală. De asemenea, cele două tipuri de monturi ale obiectivului sunt disponibile şi puteţi comuta între ele la o simplă apăsare de buton. Alegerea vă aparţine asupra numărului de stele căzătoare care trec pe ecran în fiecare oră; la fel şi adâncimea la care etichetarea se opreşte astfel încât să fie vizibile doar cele "apropiate". Denumirile apar pe măsură ce măriţi factorul de apropiere pentru a nu transforma cerul într-un nor de tag-uri.

 

Stellarium optiuni
Tab-ul Starlore din fereastra de vizualizare. Puteţi alege între diferite culturi pentru a afla cum au studiat cerul.
Clic pe imagine pentru vizualizare la rezoluţia optimă

 

Utilizarea aplicaţiei este destul de simplă. Aceasta rulează pe tot ecranul, iar cele două bare cu instrumente sunt poziţionate în colţul stâng din partea de jos, devenind vizibile numai când plasaţi cursorul în acea direcţie. Colţul din stânga sus acţionează ca un radar în momentul în care selectaţi un corp ceresc. Alte informaţii vizibile sunt poziţia geografică, altitudinea, data, ora, numărul de FPS-uri. Orientarea obiectivului se poate face cu ajutorul săgeţilor sau al mausului iar factorul de apropiere cu Page Up/Page Down sau cu rotiţa de la maus. Ferestrele de configurare sunt accesibile din bara verticală iar butonul de terminare a programului este situat în capătul drept al celei orizontale (iniţial poate fi mai greu de localizat).

Pe site-ul oficial se găsesc o mulţime de scripturi care pot fi folosite la urmărirea unor evenimente care au avut loc sau vor avea loc: eclipse, alinieri planetare etc. Tot pe site este disponibil un ghid de utilizare în format .PDF extrem de bine realizat. Pentru mai multe informaţii vizitaţi http://www.stellarium.org.

Deşi Stellarium este un simulator util şi distractiv, nu poate înlocui plăcerea de a privi cerul autentic pe timp de noapte.

 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.