Sistemul nostru solar este format din Soare (ce conţine 99,9% din masa sistemului solar), 8 planete mari, peste o sută de sateliţi, peste 1800 asteroizi cu orbite cunoscute, mai mult de 600 de comete, o mulţime de meteoriţi, precum şi gaz şi praf cosmic.

Formula E=m*c2 tocmai acest lucru îl descrie; c2 ne indică faptul că o masă infimă poate genera o cantitate enormă de energie, pentru că, după cum vedeţi, energia este produsul dintre masă şi c2 (viteza luminii în vid la pătrat), iar c=300.000 km/s.
 

Corpul nostru conține o cantitate enormă de energie

Organismul uman consumă circa 60 de wați zilnic. Luăm această energie din hrana zilnică sau din rezervele de grăsime, dacă suntem la post.

Dacă ar fi să folosim masa corpului nostru pentru a asigura cei 60 de wați, ar fi nevoie de conversia a circa 1.000.000.000.000 protoni și neutroni în fiecare secundă. Pare un număr mare, dar nu este, dat fiind că organismul conține circa 1029 protoni și neutroni.

Iată lucrul interesant: dacă am transforma toată masa corpului nostru în energie, am putea ține aprinse 10 miliarde de becuri (60W) pentru o perioadă de un an!

Dacă am transforma masa corpului nostru în energie într-o secundă, am genera o explozie de 100 de mii de ori mai puternică decât explozia de la Hiroshima. Nu, nu suntem bombe nucleare. Nu, nu se poate transforma corpul nostru în energie într-o secundă. Dar această echivalență dintre masă și energie arată proporția transformării.

 
Pentru o explicație detaliată a formulei E=m*c2, citește:
→  E=mc2 şi echivalenţa masă-energie 
 
→  Vezi și singura diagramă pe care o puteți găsi pe Internet cu sistemul nostru solar la scară (unde punem în relație Soarele și planetele atât din punct de vedere al distanței dintre ele, cât și al dimensiunilor acestora).
 
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.