Din octombrie 2015 până în ianuarie 2016 au fost aproape 4.000 de cazuri de copii născuţi cu microcefalie (defect la naştere care constă în dimensiuni ale capului bebeluşului mai mici decât cele normale) în Brazilia. Anterior se înregistrase o medie de 150 de cazuri pe an.

Comentarii -


Celulă canceroasă (sân)

Până recent era neobişnuit să vezi cuvintele "cancer" şi "vindecat" în aceeaşi frază. Acum această alăturare a devenit mult mai prezentă. Ştirile privind vindecarea unui copil (Layla Richards) de leucemie au fost urmate de altele, privind vindecarea fostului preşedinte american, Jimmy Carter, de cancer la creier (care se răspândise de la ficat).

Comentarii -

Mai mult de 9.500 de cetățeni din 12 țări din toată lumea (Barbados, China, Egipt, India, Indonezia, Mexic, Nigeria, Rusia, Serbia, Africa de Sud, Suda și Vietnam) au răspuns întrebărilor unui chestionar referitor la rezistența la antibiotice. Iată, în continuare, câteva dintre concepţiile greșite ale populaţiei lumii cu privire la folosirea antibioticelor.

Comentarii -

Primul transplant de cord la om din România se leagă de numele chirurgilor Radu Deac şi Șerban Brădişteanu şi a fost efectuat în 1999. Profesorul Radu Deac, considerat "cel mai important chirurg cardiac al ultimelor două decenii", a realizat, de-a lungul carierei, peste 35 de transplanturi, 10.000 de intervenţii pe cord deschis şi 5.000 de intervenţii pe cord închis.

Comentarii -

Nivelul de vaccinare din România este din ce în ce mai scăzut, existând acţiuni împotriva imunizării, a atenţionat joi comisarul european pentru sănătate şi siguranţă alimentară, Vytenis Andriukaitis, în cadrul unei întâlniri avute cu reprezentanţii societăţii civile, în contextul vizitei pe care o efectuează la Bucureşti.

Comentarii -


Virusul Ebola
Credit: wikipedia commons

Ebola a încetat, pentru a doua oară, să se mai transmită în Liberia, a anunţat joi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), după împlinirea a 42 de zile de la ultimul caz confirmat de analizele de laborator, semnalează EFE, adăugând totodată că urmează o perioadă de 90 de zile de de vigilenţă sporită pentru a se evita reapariţia virusului.

Comentarii -

VaccinÎn ciuda acceptării cvasi-universale a beneficiilor vaccinării, unele persoane sunt îngrijorate cu privire la riscurile asociate. Din fericire oamenii de ştiinţă sunt vigilenţi în a identifica posibile riscuri, astfel încât acestea să fie eliminate înainte de apariţia unor probleme serioase. Un studiu recent publicat în PLOS Biology, de exemplu, a fost prezentat de anumite publicaţii ca mărturie a faptului că anumite vaccinuri fac viruşii mai periculoşi.

Comentarii -

Un studiu efectuat în Anglia pe adulţi în vârstă a constatat că măsurarea personală a tensiunii arteriale şi schimbarea medicamentelor funcţionează mai bine decât vizitele obişnuite la doctor, în cazul unor pacienţi. Persoanele care se informează singure şi îşi adaptează medicaţia în funcţie de nevoie au un nivel mai bun al tensiunii arteriale după un an decât cele care beneficiază de îngrijirea standard, apelând la doctor.

Comentarii -

În cele mai multe cazuri, cancerul nu este generat nici de alimentaţia deficitară, nici de stilul de viaţă şi nici de gene "defecte". Cercetătorii de la Johns Hopkins University School of Medicine au realizat un studiu asupra a 31 de pacienţi cu cancer şi au descoperit că doar 9 dintre aceste cazuri pot fi legate de un stil de viaţă deficitar, alimentaíe ori de defecte genetice. Restul de 22 de cazuri reprezintă rezultatul hazardului...

Comentarii -

PastileMilioane de oameni iau statine pentru scăderea colesterolului. Prin urmare, atunci când anul trecut în ʺThe BMJʺ, o publicaţie medicală britanică importantă, au apărut două articole care au pus sub semnul întrebării siguranţa lor, acestora li s-a acordat un interes considerabil.

Comentarii -

NDECercetătorii de la Universitatea din Liège au demonstrat că mecanismele fiziologice declanşate în timpul experienţelor din preajma morţii (EPM) duc la o percepţie mai vie, nu doar a evenimentelor imaginate din trecutul unui individ, ci, de asemenea, a evenimentelor reale care au avut loc în viaţa sa.

Comentarii -

O nouă clasă de celule imune ar putea oferi protecţie împotriva diabetului zaharat de tip 1 prin suprimarea altor celule ale sistemului imunitar. Organismele noastre sunt protejate de celulele albe din sânge numite celule T care identifică şi distrug infecţiile, tumorile şi alte ameninţări. Dar aceşti străjeri sunt păziţi la rândul lor de celule T de reglare, care suprimă proliferarea altor celule T şi împiedică sistemul nostru imunitar să declanşeze o reacţie împotriva propriilor noastre organisme.

Comentarii -

Noul test pentru boala Alzheimer necesită doar puţin unt de arahide şi o riglă. Folosind doar o riglă şi o linguriţă de unt de arahide, cercetătorii de la University of Florida au dezvoltat un nou test pentru a facilita diagnosticarea bolii Alzheimer (Stamps şi colaboratorii, 2013). Testul se bazează pe faptul că una din primele zone ale creierului care este afectată de boala Alzheimer este zona olfactivă.

Comentarii -

AlzheimerO analiză coordonată de către specialişti de la Universitatea Johns Hopkins a datelor obţinute de la mai mult de 3.000 de americani în vârstă a condus la concluzia ca anumite medicaţii din tratamentul hipertensiunii ar putea micşora riscul de demenţă cauzat de boala lui Alzheimer (AD).

Comentarii -

DoctorModificările stilului de viaţă reduc incidenţa diabetului de tip 2 la pacienţii de mare risc, însă beneficiile sunt mai puţin clare pentru pacienţii recent diagnosticaţi, conform unei sinteze publicate în numărul din 15 octombrie a.c. al Annals of Internal Medicine.

Comentarii -

CreierLa Cardiovascular Health Study (SUA), au fost efectuate scanări cerebrale la 3660 persoane cu vârsta de 65 de ani sau mai mult, cu scopul de a decela aşa-numitele infarcturi cerebrale silenţioase (fără simptome evidente), mici leziuni cerebrale care pot determina pierderi ale capacităţii de gândire, demenţă sau accidente cerebrale.

Comentarii -

Maladia AlzheimerCercetătorii de la Johns Hopkins consideră că prin măsurarea concentraţiilor unor anumite proteine în fluidul cerebrospinal (CSF) se poate prezice perioada când apar deficienţele cognitive asociate bolii Alzheimer înainte de apariţia primelor semne de pierdere a memoriei.

Comentarii -

În 1998, la scurtă vreme după ce a suferit o rană gravă la cornee cauzată de o bucată de metal, Ian Tibbets şi-a pierdut vederea în ochiul drept. Mai târziu şi-a pierdut vederea şi în ochiul stâng. Tibbets a fost în final trimis la Chrisopher Liu, chirurg la Spitalul de Oftalmologie Sussex, şi s-a calificat pentru o procedură cunoscută drept osteo-odonto-keratoproteză (OOKP).

Comentarii -

O varietate asurzitoare de anomalii genetice pot cauza transformarea celulelor sănătoase în celule canceroase. Puţine dintre acestea sunt comune cancerelor aceluiaşi ţesut şi chiar şi mai puţine cancerului ţesuturilor diferite. Cu toate acestea, cercetătorii căutând astfel de ace genetice comune în carul tipurilor de cancer au publicat două studii referitoare la rezultatele obţinute în Nature Genetics.

Comentarii -

Nuci, alune, migdaleO treime dintre nord-americani ar putea avea un nivel ridicat al colesterolului din sânge. Acest lucru, desigur, reprezintă un risc crescut pentru apariţia  bolilor de inimă, ucigaşul numărul unu în America de Nord. Însă nivelul colesterolului poate fi redus cu ajutorul unei diete adecvate.

Comentarii -

Mituri sanatateSuntem bombardaţi continuu cu sfaturi despre sănătate, dar nu toate acestea se bazează pe dovezi riguroase. Caroline Williams desfiinţează şase dintre cele mai cunoscute astfel de mituri, de la cel al celor 8 pahare de apă zilnice până la dieta paleo.

Comentarii -

Consumator de bereExpunerea cronică la alcool duce la adaptări la nivel cerebral care mută sarcinile privind controlul comportamental dintr-o zonă a creierului implicată în luarea deciziilor complexe într-o zonă asociată cu formarea obiceiurilor.

Comentarii -

Tester albuminaUn aparat portabil uşor inventat la UCLA şi care efectuează teste la rinichi şi transmite datele printr-un smartphone ataşat ar putea reduce drastic nevoia frecventă de a vizita un doctor a persoanelor care suferă de diabet şi boli renale cronice.

Comentarii -

PăsăriO nouă tulpină a virusului ce produce gripa aviară, denumită H7N7, şi care are potenţial de a infecta omul a fost identificată în pieţele de găini vii din provincia Zhejiang din China. Noua tulpină a fost descoperită din întâmplare.

Comentarii -

Boala de inimaDacă întrebaţi pe cineva care este cel mai bun mod de a reduce riscul apariţiei unor boli cardiovasculare, cel mai probabil oricine ar răspunde: "prin reducerea nivelului colesterolului." Acest mesaj a fost înrădăcinat în psihicul nostru.

Comentarii -

Angelina JolieRecent, Angelina Jolie a împărtăşit publicului experienţa ei ca purtător al mutaţiei genetice BRCA1, care conferă un risc foarte ridicat de dezvoltare a unui cancer la sân în timpul vieţii. Revista New Scientist a vorbit cu specialista în cancer la sân Allison Kurian de la Stanford.

Comentarii -

Atunci când Michele Carbone a vizitat pentru prima oară regiunea Cappadocia din Turcia, el a fost uimit de frumuseţea peisajului vulcanic, sculptat de vânt şi ploaie sub formă de turnuri de rocă şi peşteri pitoreşti. Dar nu-i totul...

Comentarii -

Ursuletul WinnieAvem un subiect dulce pentru ziua de azi. Mierea. Această soluţie concentrată de zaharuri în apă, care a fost obsesia centrală a ursuleţului Winnie. Celor mai mulţi dintre noi le place, de asemenea. În continuare, despre proprietăţile sale curative.

Comentarii -

RemisieLa doar opt zile de la începerea unei  terapii genice noi, leucemia "incurabilă" de care suferea David Aponte dispăruse. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în cazul  altor patru pacienţi în decursul a opt săptămâni, cu toate că unul dintre aceştia a decedat ulterior.

Comentarii -

Virusul HIVLa două săptămâni după ce a fost dezvăluit faptul că un copil a fost vindecat de HIV, noi informaţii arată că un tratament similar poate duce şi la vindecare adulților. Tratarea la scurt timp după infectare pare cardinală, dar nu garantează succesul.

Comentarii -