Studii importante au descoperit faptul că copiii al căror tata are o vârstă înaintată sunt mult mai predispuşi să sufere de autism, ADHD şi tulburare bipolară. Un nou studiu a revelat faptul că copiii cu un tată mai în vârstă dezvoltă un risc mai mare de boli mentale grave. Descoperirile provin de la un număr enorm de persoane: toate persoanele care s-au născut în Suedia între anii 1973 şi 2001 (D’Onofrio şi colaboratorii, 2014).

 

 

Cercetătorii au inclus peste 2,5 milioane de oameni, reprezentând aproape 90% din populaţie. Ei au aflat că există o legătură între taţii mai în vârstă şi bolile psihice, cum ar fi tulburarea bipolară, schizofrenia, autismul şi  ADHD. Atunci când au comparat taţii care aveau 24 de ani cu cei care aveau 45 de ani, cercetătorii au descoperit că  acei copii al căror tată era mai în vârstă erau:
-de 25 de ori mai predispuşi să sufere de tulburare bipolară;
-de 13 ori mai predispuşi să sufere de ADHD;
-de 3,5 ori mai predispuşi să sufere de autism;
-de 2,5 ori mai predispuşi să aibă un comportament suicidal.

Aceste descoperiri nu au suferit schimbări după ce oamenii de ştiinţă au analizat ordinea naşterii, educaţia şi o mulţime de alţi factori variabili. Brian D’Onofrio, autorul principal al studiului, şi-a exprimat surpriza văzând aceste cifre: „Suntem uluiţi de aceste descoperiri. Asocierile specifice cu vârsta tatălui au fost mult mai consistente decât în studiile anterioare”.

Sperma e de vină

Autorii sugerează că explicaţia pentru această asociere este faptul că, în timp ce femeile se nasc cu toate ovulele, bărbaţii produc spermă constant, calitatea spermei înrăutăţindu-se de-a lungul vieţii. Oamenii sunt expuşi  la tot felul de toxine din mediul înconjurător care ar putea cauza acest tip de mutaţie genetică. Studiile moleculare genetice au descoperit, de fapt, doar această deterioare a calităţii spermei odată cu înaintarea în vârstă. D’Onofrio conchide: „Chiar dacă descoperirile nu indică faptul că toţi copiii care au un tată mai în vârstă ar putea dezvolta aceste probleme, acestea se adăugă unui număr tot mai mare de cercetări care indică faptul că  vârsta paternă înaintată este asociată cu un risc crescut de probleme grave. Ca atare, toate studiile de până acum pot ajuta la informarea persoanelor în luarea deciziilor personale şi medicale”.

Având în vedere că vârsta medie la care bărbaţii devin taţi este în creştere în multe ţări, aceste descoperiri pot avea implicaţii importante atât pentru politicile publice, cât şi pentru deciziile personale privind momentul de concepţie.

Traducere de Ioana-Mădălina Ilinca după higher-risk-of-mental-illness-for-those-with-older-fathers cu acordul editorului

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.