Există o boală numită memorie autobiografică superioară, care face ca oamenii să-şi poată aminti fiecare detaliu al unor lucruri pe care le-au făcut cu ani în urmă. Într-un fel, aceşti oameni au cea mai bună memorie de pe Pământ. Şi totuşi, suferă şi ei de sindromul amintirilor false, la fel ca noi ceilalţi.

 

Am auzit cu toţii despre cazuri în care oamenii au aşa-zise amintiri „implantate”, când puterea sugestiei îi face să-şi amintească de lucruri pe care nu le-au făcut niciodată. Sunt faimoase cazurile copiilor ajunşi să învinovăţească adulţi că i-au molestat doar din cauză că un psiholog bine intenţionat le-a pus întrebări dirijate, care i-au făcut pe aceştia să fie confuzi în legătură cu ceea ce-şi aminteau. Dar asta li se întâmplă tot timpul şi adulţilor, mai ales atunci când încearcă să-şi amintească un eveniment referitor la care au auzit poveşti contradictorii.

Adesea, credem că aceste problemele sunt rezultatul memoriei noastre imperfecte. Dacă am putea să ne amintim numerele de telefon ale prietenilor, am putea cu siguranţă să ne amintim şi locul exact unde ne aflam atunci când Turnurile Gemene au fost lovite în 2001. Dar se pare că asta nu e adevărat. Chiar şi oamenii cu o memorie aproape perfectă pot suferi de sindromul amintirilor false.

În The Atlantic, Erika Hayasaki descrie un experiment recent, în cadrul căruia oamenii cu memorie superioară au fost păcăliţi să-şi „amintească” lucruri care nu li se întâmplaseră:


20 de oameni cu o asemenea memorie au văzut o succesiune de imagini cu un om care-i fura portofelul unui femei în timp ce se prefăcea că o ajută, iar apoi cu un bărbat care spărgea o maşină cu o carte de credit şi fura bancnote de 1$ şi lănţişoare. Mai târziu, aceştia au citit două poveşti conţinând informaţii eronate despre acele imagini. Când au fost ulterior întrebaţi despre eveniment, subiecţii cu memorie superioară au indicat faptele eronate ca fiind adevărate în aproximativ aceeaşi măsură ca oamenii cu memorie normală.

În cadrul unui alt test, subiecţilor li s-a spus că există o înregistrare video de la ştiri cu prăbuşirea avionului United 93 în Pennsylvania pe 11 septembrie 2001, deşi aceasta nu există de fapt. Atunci când au fost întrebaţi dacă îşi aminteau să mai fi văzut înregistrarea înainte, 20% dintre subiecţii cu memorie autobiografică superioară au răspuns afirmativ, în comparaţie cu cei 29% de oameni cu memorie obişnuită.

”Deşi acest studiu este despre cei cu memorie autobiografică superioară, el ar trebui să-i facă pe oameni să se oprească o clipă şi să se gândească la propria lor memorie”, a spus neurocercetătorul Lawrence Patihis. „Au apus vremurile în care oamenii credeau că [doar]  20, 30 sau 40% dintre ei sunt vulnerabili la tulburările de memorie.”

[Psihologul cognitiv Elizabeth] Loftus, care a reuşit să convingă oameni obişnuiţi că se pierduseră într-un mall în copilărie, a subliniat faptul că rememorarea amintirilor false are loc şi în cazul unor oameni importanţi. Este faimoasă declaraţia lui Hillary Clinton, care a afirmat că a fost atacată de lunetişti în timpul unei călătorii în Bosnia în 1996. „Am făcut o greşeală”, a spus Clinton mai târziu în legătură cu amintirea falsă. „Se întâmplă. Asta dovedeşte că sunt umană, ceea ce, ştiţi voi, pentru unii oameni, e o revelaţie.”




Traducere de Ana Dumitrache după no-matter-how-good-your-recall-is-you-still-have-false.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.