CupluOamenii sunt de obicei în starea lor cea mai rea după un somn de noapte nereuşit, dar ce consecinţe are acest lucru asupra relaţiilor lor intime? Un nou studiu a constatat cum chiar şi o singură noapte albă poate deteriora surprinzător relaţia (Gordon & Chen, 2013). În cadrul unui studiu, 78 cupluri au fost observate de-a lungul a două săptămâni.

 

 

Un studiu a observat somnul cuplurilor şi discuţiile dintre parteneri pentru a descoperi cum relaţia s-a deteriorat. ”Mariajul este uniunea dintre un bărbat care nu poate să doarmă cu geamul închis şi o femeie care nu poate dormi cu geamul deschis.” – George Bernard Shaw


În fiecare zi, cuplurile notau informaţii despre calitatea somnului lor şi toate discuţiile pe care le aveau cu partenerii.

Rezultatul a arătat cum, chiar şi pentru cei care obişnuiau să aibă un somn bun, o singură noapte albă a fost asociată cu intensificarea conflictelor dintre parteneri în ziua următoare.

Aceste rezultate nu au fost afectate de unul din parteneri care era sursa somnului insuficient sau de satisfacţia generală în cadrul relaţiei, de depresie, stres sau anxietate.

Este suficient ca unul dintre parteneri să fi avut un somn prost pentru ca relaţia lor să sufere în ziua următoare. De vină sunt patru procese cauzate de un somn insuficient:

1.    Mai puţină empatie. Cu cât somnul cuplurilor este mai prost, cu atât mai puţină empatie îşi arată reciproc partenerii. Iar acest lucru se petrece din ambele direcţii: după un somn prost, nu doar cel nedormit nu poate să perceapă corect emoţiile partenerului, dar şi partenerului îi este greu să-l citească pe celălalt.

2.    Mai multă negativitate. Întotdeauna într-o relaţie vor fi sentimente negative la un anume nivel; dar pentru a avea, una peste alta, o relaţie bună, acestea ar trebui să fie depăşite masiv de sentimentele pozitive. Când partenerii dorm puţin, acest raport înclină în direcţia greşită în favoarea sentimentelor negative.

3.    Problema rezolvării conflictului. Când sunt obosiţi, partenerilor le vine mai greu să-şi rezolve diferendele.

4.    Egoismul. Somnul insuficient poate induce sentimente mai egoiste partenerilor şi, astfel, se simt mai puţin capabili să-şi aprecieze partenerul şi să simtă recunoştinţă în raport cu el.

De vreme ce somnul insuficient poate, de asemenea, să deterioreze sănătatea la fel de mult ca şi relaţia, este vital să te ocupi de aceste probleme cât mai repede.

Vestea cea bună este că, îmbunătăţind somnul, poţi îmbunătăţi relaţia. De fapt, asta funcţionează în ambele sensuri. Un studiu a descoperit că un somn mai bun determină relaţii mai bune şi că relaţiile mai bune generează un somn mai bun (Hasler et al., 2010).

Aşa că, să începi să ai un somn mai bun poate aşeza relaţia ta într-un cerc vicios din care în mod continuu să culegi roade.



Traducere realizată de Alina Turcescu după how-just-one-nights-poor-sleep-can-hurt-a-relationship cu acordul editorului

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.