Creier umanVă propunem o trecere în revistă a 5 noi descoperiri din psihologie: cafenelele şi creativitatea, un truc pentru renunţarea la fumat, speranţa vindecării de Alzheimer, pierderea în greutate şi funcţionarea creierului, inclusiv un test: salvezi câinele sau persoana?

 

 

 

1. Cafenelele stimulează creativitatea

Pot spori cafenelele creativitatea oamenilor prin zgomotul lor? În cazul gândirii abstracte, este posibil:

"...nivelul tipic al zgomotului ambiental, de aproximativ 70 de decibeli, propriu unei cafenele pline de viaţă sau al unui televizor deschis într-o cameră de zi, îmbunătăţeşte performanţa [pe sarcini care solicită gândirea abstractă], în comparaţie cu liniştea relativă corespunzătoare pentru 50 de decibeli.

Cu toate acestea, un nivel mai ridicat de zgomot, de aproximativ 85 de decibeli, cum este cel generat de un blender sau de un dispozitiv de eliminare a gunoiului, distrage prea mult atenţia, au descoperit cercetătorii."

2. Trucul renunţării la fumat

Vă puteţi spori motivaţia de a renunţa la fumat văzându-vă cum aţi putea arata peste 20 de ani. Studiul a constatat:

"..furnizarea de informaţii concrete şi realiste cu privire la viitorul posibil al unui fumător şi folosirea feţei îmbătrânite a unui avatar dintr-un joc ar putea fi o modalitate foarte eficace de transmitere a mesajului de renunţare la fumat în rândul studenţilor de colegiu."

3. Speranţa apariţiei unui medicament pentru tratarea maladiei Alzheimer

Un nou medicament care a avut efecte în cazul şoarecilor creează speranţă în tratarea Alzheimerului:

"... în câteva luni de tratament cu NitroMemantine se reface numărul de sinapse din starea normală a şoarecilor care suferă de o formă specifică de Alzheimer. De fapt, noul medicament începe să funcţioneze în mod real în câteva ore."

4. Pierderea în greutate îmbunătăţeşte funcţionarea creierului

Dacă cineva care cântăreşte câteva kilograme în plus are nevoie de o motivaţie suplimentară pentru a scăpa de ele, atunci aici o găseşte. Oamenii care sunt obezi sunt predispuşi la tulburări ale memoriei evenimentelor, dar acest lucru este reversibil:

"Performanţa memoriei se îmbunătăţeşte după pierderea în greutate şi... tiparul activităţii creierului din timpul testelor de memorie reflectă această îmbunătăţire. Pierderea în greutate se corelează cu creşteri ale activităţii creierului corespunzătoare procesului de consolidare a amintirilor în acele regiuni ale creierului care sunt importante pentru identificarea şi potrivirea feţelor."

5. Aţi salva mai degrabă un câine decât o persoană? Depinde?

Având în vedere unele suprapuneri ciudate de evenimente care v-ar aduce în situaţia de a putea salva doar viaţa unei persoane sau a unui câine, ce aţi alege?

Persoana, nu?

S-ar putea să fiţi surprinşi la aflarea rezultatelor unui sondaj din care rezultă că, dacă ar fi fost câinele lor, iar persoana ar fi fost un turist străin, 40% dintre respondenţi şi-ar fi salvat câinele.

Iată un grafic care arată în ce mod relaţia cu câinele şi persoana schimba alegerea lor:

 

Grafic


Autorii, însă, prezintă acest rezultat cu precauţie:

"...este important să reţineţi că studiul actual examinează judecăţile morale şi nu comportamentul moral. Comportamentul real al participanţilor poate să difere destul de mult de declaraţiile lor referitoare la modul în care ar acţiona în astfel de situaţii."

Pentru că, dacă într-adevăr s-ar confrunta cu această dilemă, numărul celor care ar opta pentru câinele lor ar putea creşte până la 100%.

Traducere de Maricica Botescu după psychology-in-brief-5-things-we-didnt-know-last-week, cu acordul autorului.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.