Virusul HIVLa două săptămâni după ce a fost dezvăluit faptul că un copil a fost vindecat de HIV, noi informaţii arată că un tratament similar poate duce şi la vindecare adulților. Tratarea la scurt timp după infectare pare cardinală, dar nu garantează succesul.

 

 

 

 

Asier Sáez-Cirión de la Departamentul pentru combaterea infecțiilor retrovirale al  Institutului Pasteur din Paris a analizat 70 de persoane cu HIV care au fost tratate cu medicamente antiretrovirale (ARV)  pe o perioadă cuprinsă  între 35 zile și 10 săptămâni după infectare, mult mai devreme decât este inițiat tratamentul în mod normal.

Toate schemele de tratament ale participanților au fost întrerupte din motive variate. De exemplu, unii participanți  au decis singuri să nu mai ia medicamente, alții au făcut parte din alte studii care implicau scheme diferite de tratament.

Cei mai mulți dintre cei 70 de participanți au suferit o recădere în urma întreruperii tratamentului, nivelul de infestare cu virusul revenind rapid la nivelul anterior tratamentului. Însă 14 dintre ei, patru femei și 10 bărbați, au reușit să întrerupă tratamentul antiviral fără ca recăderea să apară, aceștia fiind cei care au urmat tratamentul pentru o perioadă medie de trei ani.

Cei 14 adulți încă prezintă urme ale infecției cu HIV în sânge, dar la astfel de niveluri scăzute organismul lor reușește în mod obișnuit  să țină infecția  sub control în absența tratamentului medicamentos.

Perioada fără tratament

În medie, cei 14 adulți au avut o evoluție bună în absența tratamentului medicamentos timp de șapte ani. Unul dintre ei nu a necesitat tratament medicamentos timp de 10 ani și jumătate. "Infecția nu este eradicată, dar ei pot trăi cu certitudine fără pastile  o perioadă foarte lungă de timp", afirmă Sáez-Cirión.

HIV
Reprezentare grafică a virusului HIV


La începutul lunii martie a fost relatat faptul că un copil a fost vindecat de HIV după ce i s-a administrat la scurt timp după naștere o schemă de tratament care a inclus trei medicamente antivirale. Sáez-Cirión avertizează asupra faptului că administrarea precoce a tratamentului  nu este eficientă în toate cazurile, dar noul studiu întărește încă o dată concluzia conform căreia intervenția neîntârziată este importantă.

"Se cunosc trei beneficii ale tratamentului pus în practică rapid după infectare", afirmă Sáez-ryia Cirión. "Acesta  reduce  sursa infecției cu HIV, care poate persista, limitează varietatea  virusului și menține răspunsul imun la virus, ținându-l sub control."

Analizele ulterioare au confirmat că cei 14 adulți nu sunt "super-controlleri", adică din cei 1% din populație care  sunt rezistenţi în mod firesc  la infecția cu HIV. De asemenea, cei care pot controla infecția în mod  natural pot suprima  infecția cu rapiditate, în timp ce aceștia 14 au avut în cea mai mare parte simptome severe, care au condus la necesitatea instituirii precoce a tratamentului. "În mod paradoxal, faptul că la început au evoluat  nesatisfăcător, i-a ajutat să evolueze mai bine ulterior", afirmă Sáez-Cirión.

Răspunsul neîntârziat


Cercetătorii încearcă să identifice factori suplimentari care ar putea explica de ce intervenția imediată  este utilă doar în cazul unor persoane, în speranța de a extinde domeniul de aplicare pentru a crea  remedii mai precise.

"Acest întreg domeniu este fascinant și am analizat cu mare atenție problemele legate de inițierea precoce a tratamentului, precum și posibilitatea de a obține unele remedii  eficiente", relatează  Andrew Ball, consilier principal asupra strategiei HIV / SIDA la Organizația Mondială a Sănătății de la Geneva.

"Marea provocare este identificarea persoanelor infectate imediat după infecdtare", afirmă Ball, adăugând faptul că mulți oameni se opun testării datorită stigmatizării și a riscului de a fi discriminați. "Există o motivație bună pentru testarea precoce, iar cele mai recente rezultate încurajează acest lucru," afirmă el.



Textul de mai sus reprezintă traducerea articolului more-hiv-cured-first-a-baby-now-14-adults, publicat de New Scientist. Scientia.ro este singura entitate responsabilă pentru eventuale erori de traducere, Reed Business Information Ltd şi New Scientist neasumându-şi nicio responsabilitate în această privinţă.
Traducere: Ecaterina Pavel

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.