Celule canceroaseUn studiu publicat în revista Cancer Cell a avansat o idee înspăimântătoare, anume faptul că unul dintre modurile în care încercăm a lupta împotriva tumorilor la momentul actual le-ar putea face de fapt şi mai periculoase.

 

 

 

Cercetătorii au examinat terapiile anti-angiogenice, acele tratamente în care se întrerupe vascularizaţia tumorilor, făcându-le să se micşoreze.

Aceştia au analizat moduri de distrugere a pericitelor din tumori – celule care determină formarea vaselor de sânge. La şoarecii fără pericite, volumul tumorilor a scăzut semnificativ, dar, surprinzător, numărul tumorilor secundare a crescut de trei ori. Micşorându-se, tumorile au metastazat mult mai rapid.

“Dacă ne uităm doar la creşterea tumorilor cărora li se întrerupe accesul la sânge, rezultatele sunt bune,” a spus autorul principal al studiului, Dr. Raghu Kalluri. “Dar dacă ne uităm per ansamblu, inhibând vasele sanguine ale tumorilor nu se ţine sub control evoluţia cancerului. Din contră, îl face să se răspândească.”

Ceea ce cred cercetătorii că se întâmplă este că atunci când rezerva de sânge a cancerului este redusă, acesta intră într-un mod de supravieţuire, transformându-şi celulele în celule mai mobile. Fără pericite, vasele de sânge din jurul tumorii devin permeabile, făcând astfel mult mai uşoară infiltrarea celulelor canceroase şi răspândirea acestora şi în alte regiuni ale corpului. Kalluri a declarat:

“Aceasta a sugerat că tumorile mai mici răspândesc mai multe celule canceroase în sânge şi cauzează mai multe metastaze. Am demonstrat că o tumoră mare cu suficiente pericite metastazează mai puţin decât o tumoră de acelaşi fel, mai mică, dar cu mai puţine pericite.”

 

 

Din păcate, devine şi mai înspăimântător. A fost demonstrat că unele medicamente utilizate la tratarea cancerului precum Imatinib şi Sunitinib reduc de asemenea numărul de pericite din tumori, iar pe modele genetice specifice şoarecilor a fost observată o creştere de trei ori a numărului de metastaze.

S-ar părea că acest studiu se aplică şi la oameni, cel puţin în parte. Oamenii de ştiinţă au analizat 130 de mostre tumorale de cancer la sân, de diferite mărimi şi din diferite stadii ale cancerului. Au descoperit că numărul mic de pericite este corelat cu cancerele invazive care se metastazează puternic şi în cazul cărora rata de supravieţuire este mică.

Deşi sună rău, studiul ne oferă de fapt informaţii incredibil de utile. În primul rând, răspândirea este asociată şi cu o activare mai rapidă a Met, o moleculă receptoare asociată cu migraţia şi dezvoltarea celulelor. Cercetătorii au descoperit că utilizarea medicamentelor de inhibare a Met ajută la prevenirea răspândirii cancerului.

Aceasta înseamnă, de asemenea, că tumorile conţin nişte celule protectoare, care au scopul de a limita sistemul să împiedice cancerul din a se răspândi – ceea ce înseamnă că este posibil ca tratamentele viitoare să contribuie la dezvoltarea acestor regiuni specifice şi să conducă la o modalitate mai bună de a combate tumorile.

 

 

Articolul reprezintă traducerea articolului Are certain cancer treatments actually making things worse?, publicat pe site-ul http://io9.com.
Traducere: Anca Negulescu

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.