Planeta violetaGăsiţi o planetă violetă şi este posibil să fi detectat viaţă extraterestră. Unele dintre primele forme de viaţă care au evoluat pe Terra au fost bacteriile purpurii, care au condus planeta în urmă cu aproximativ 3 miliarde de ani. În cazul în care vreo exoplanetă asemănătoare Pământului găzduieşte microbi similari, nuanţa lor distinctivă va fi vizibilă din spaţiu.

 

 

Cercetări anterioare au arătat că am putea fi în măsură să detectăm semnătura în infraroşu a vegetaţiei de pe exoplanete, pe baza semnalului dat de copaci şi de alte plante de pe Pământul secolului XXI. Alte studii sugerează detectarea prin metode similare a gazelor din atmosferele extraterestre care ar putea fi emanate doar de viaţă.

Dar, este mult mai probabil să găsim extratereştrii microbieni decât alte tipuri, pentru că aceste forme de viaţă au prosperat pe Pământ pentru miliarde de ani înainte ca alte forme de viaţă mai mari să fi evoluat, iar ei vor supravieţui mult timp după ce viaţa complexă moare. Esther Sanromá de la Institutul de Astrofizică din Insulele Canare şi colegii ei se întreabă dacă tipurile de microbi care au existat în trecutul planetei noastre ar produce o semnătură unică când sunt văzuţi de la depărtare. Dacă este aşa, poate că am putea detecta semne ale unor microbi similari de pe lumi îndepărtate.


Amprentele extratereştrilor

Ei au creat un model de exoplanetă care este similară cu Pământul foarte timpuriu şi apoi au luat în considerare mai multe scenarii privind distribuirea de continente, stratul de nori şi dacă viaţa microbiană se bazează pe uscat sau pe mare. Ei au descoperit că, dacă microbii violeţi ar prospera pe uscat sau de-a lungul coastelor bogate în nutrienţi, ei ar produce un semnal specific în lumina reflectată de planetă. În cazul în care respectivii microbi trăiesc doar în oceane, culoarea este mai greu de detectat.

"O lume dominată de bacterii violet ne-ar putea arăta o amprentă spectrală foarte interesantă", spune Lisa Kaltenegger de la Institutul Max Planck pentru Astronomie din Heidelberg, Germania, care nu a făcut parte din echipa de cercetare.

James Webb Space Telescope, programat pentru lansare în 2018, ar putea măsura un astfel de semnal, atâta timp cât sistemul stelar al planetei purpurii nu este prea departe. Stelele vor trebui, de asemenea, să fie suficient de mici încât să nu pună în umbră planeta care orbitează în jurul ei. Altfel, va trebui să se aştepte următoarea generaţie de telescoape, care vor fi mult mai sensibile şi vor fi capabile de a filtra lumina orbitoare a stelei.



Textul de mai sus reprezintă traducerea articolului alien-life-may-flourish-on-purple-planets, publicat de New Scientist. Scientia.ro este singura entitate responsabilă pentru eventuale erori de traducere, Reed Business Information Ltd şi New Scientist neasumându-şi nicio responsabilitate în această privinţă.
Traducere: Sebastian Trifa

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.