BAniReducerea investiţiilor în cercetare şi dezvoltare, cu un procent de circa 8,4% de acum şi până în 2017, reducere care nu au ar fi trebuit să aibă loc vreodată, ar putea afecta zonele cheie ale ştiinţei. Nu e bine nici pentru ştiinţă, nici pentru economie.

 



Creşterea economiei este determinată de progresele în domeniul ştiinţei şi tehnologiei. Într-un moment când finanţarea federală a cercetării şi dezvoltării a scăzut deja cu 10 la sută în dolari reali din 2010, reducerile de cheltuieli făcute fără discernământ ar putea bloca în continuare studii esenţiale, cu impact potenţial asupra cercetării medicale, siguranţei alimentare, independenţei energetice, securităţii naţionale, precum şi eforturile de a lupta cu schimbările climatice. Există puţine aspecte ale vieţii moderne, care nu sunt atinse de ştiinţă, aşa că rolul federal în promovarea cercetării inovatoare în diverse domenii, nu trebuie să fie compromisă.

Luaţi în considerare unele dintre beneficiile obţinute până la această dată: printre numeroasele tehnologii aduse de NASA putem include un braţ robotic care ajută chirurgii în a efectua intervenţii chirurgicale mai puţin invazive, un dispozitiv care stabilizează pacienţii care necesită un transplant de inimă până când un donator poate fi găsit şi senzori pentru detectarea agenţilor chimici mortali. Alte studii finanţate din fonduri federale au dat naştere motorului de căutare Google, display-ului cu cristale lichide (LCD), drive-urilor magnetice de stocare, precum şi sistemelor de poziţionare globală (GPS). Proiectul genomului uman, care a costat guvernul federal 3.8 miliarde dolari între 1990 şi 2003, sau 5.6 miliarde dolari la valoarea din 2010, a generat un câştig economic de 796 miliarde dolari, potrivit unui studiu realizat de Battelle Memorial Institute. Cercetarea rezultată din proiect a cuprins domenii multiple, cum ar fi sănătatea umană, agricultura, criminalistica, medicina veterinară şi multe altele.

 

Dacă au loc reducerile bugetare făcute cu toporul, puţine domenii de cercetare vor rămâne neatinse. Proiecte vitale legate de cancer, securitatea informatică, monitorizarea meteo, precum şi alte preocupări naţionale ar fi puse în pericol dacă agenţiile federale încearcă să reducă sau să rezilieze programe, să reducă costurile de regie şi să diminueze cheltuielile de capital. Statele care primesc bani federali pentru R & D (research&development-cercetare şi dezvoltare) ar simţi acut aceste tăieri. California ar putea pierde 7,3 miliarde de dolari ca urmare a reducerii finanţării R&D de la Departamentul Apărării numai în următorii cinci ani şi 11.3 miliarde dolari per ansamblu. Texasul ar putea pierde 2.8 miliarde dolari pre ansamblu, Florida 1,6 miliarde dolari şi Washington 1,7 miliarde USD.

Încetinirea progresului ştiinţific pare a fi o idee deosebit de proastă pentru Statele Unite, pentru că, în acelaşi timp, alte ţări îşi cresc într-un tempo rapid investiţiile din domeniul R & D. Începând cu anul 1999, sprijinul Chinei pentru ştiinţă, de exemplu, a crescut de 10 de ori mai rapid, ca procent al economiei sale sau ca produs intern brut, comparativ cu Statele Unite ale Americii. Statele Unite, de asemenea, investesc acum o pondere mai mică a economiei în domeniul R & D comparativ cu Japonia, Germania, Coreea de Sud, Taiwan, Israel şi Finlanda.

Reducerea aşteptată, cu o valoare aproximată de 1 trilion de dolari de-a lungul următorului deceniu, va reduce bugetul R & D din domeniul apărării cu 9,1 la sută şi bugetul R & D din domeniul "non-apărare" cu 7,4 la sută în primii cinci ani, presupunând că reducerile bugetare sunt distribuite în mod egal. Această abordare de tipul taie-şi-arde pentru a acoperi deficitul federal a fost iniţial proiectata doar ca o soluţie în caz de pericol iminent sau de default economic. În timp ce mulţi republicani şi democraţi se tem deopotrivă de “stânca fiscală”, care se conturează, continuarea lipsei de acţiune din partea sectorului politic o va transforma în realitate.

Actul de Control Bugetar, intrat în vigoare în luna august 2011, a stabilit un proces în două etape pentru scăderea deficitului naţional anual de 1,1 trilioane de dolari. Eşecul comisiei de supraveghere în a conveni asupra unui plan de reducere a deficitului, a lansat numărătoarea inversă pentru aplicarea unui al doilea plan de oprire de urgenţă: reducerea automată. Reducerile bugetare vor intra în vigoare în ianuarie cu excepţia cazului în care Congresul va lua măsuri în cursul viitoarei sesiuni de lucru..

O noua analiză a Asociaţiei Americane pentru Progresul Ştiinţei a prezentat două scenarii posibile de reducere care par a fi discutate la Capitol Hill: reduceri numai în domeniile de cercetare legate de latura "non-apărare" sau numai tăieri care afectează programele ştiinţifice atât ale agenţiilor din domeniul apărării, cât şi ale celor din domeniul "non-apărare". În cazul în care reducerile sunt dezechilibrate, legislatorii reducând tăierile de la cheltuielile de apărare şi mărindu-le la programele din domeniul "non-apărare", unele agenţii civile ar putea pierde până la 17,5% din finanţarea pentru cercetare şi dezvoltare până în 2017, a arătat analiza. Institutele Naţionale pentru Sănătate, de exemplu, ar putea pierde 26.1 miliarde dolari în următorii cinci ani, mai degrabă decât 11,3 miliarde dolari în cadrul unui scenariu de distribuţie egală.

Există o mare îngrijorare în legătură cu probabilitatea ca reducerile drastice a finanţării ştiinţei, în special pe o perioadă de zece ani, ar descuraja şi mai mult un grup de potenţial tineri inovatori care se confruntă deja cu provocări profunde. Bugete scăzute înseamnă intervale mai lungi de timp între absolvirea unei facultăţi şi primirea primului grant de cercetare (în general, văzut ca măsură a momentului în care începe cariera unui om de ştiinţă).
Creşterea mediei de vârstă a celor care primesc granturi de la Institutele Naţionale pentru Sănătate este deja în plină desfăşurare. În 1980, cercetătorii primeau primul grant NIH la o vârstă medie de 36. Până în 2008, vârsta medie a fost de 42 de ani, potrivit unui studiu publicat anul trecut.

Da, reducerile de buget par necesare şi inevitabile. Dar reducerea deficitului trebuie să fie făcută înţelept. Aplicarea reducerilor sub forma unui instrument fiscal contondent ar putea avea consecinţe dramatice şi de lungă durată pentru efortul de cercetare din SUA. În cazul în care naţiunea doreşte să rămână un lider global în tipurile de inovaţie, care constituie combustibil pentru creşterea economică şi pentru crearea de locuri de muncă, Congresul şi Preşedintele trebuie să lucreze împreună pentru a proteja investițiile federale în domeniul ştiinţei şi tehnologiei.

 

Traducere după stalling-science-threatens-domain-modern de Alexandru Hutupanu, cu acordul editorului

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.