Persoanele care beau între patru şi şase ceşti de cafea zilnic ar putea avea mai puţine şanse să dezvolte scleroză multiplă, potrivit unui studiu internaţional publicat pe 26 februarie. „Consumul de cafeină a fost asociat cu un risc scăzut de apariţie a bolilor Parkinson şi Alzheimer”, afirmă autorul principal Ellen Mowry de la Johns Hopkins University School of Medicine din Baltimore, Maryland.



„Studiul nostru demonstrează că ingestia de cafea ar putea proteja de asemenea şi împotriva sclerozei multiple, sprijinind ideea că aceasta ar exercita efecte protectoare asupra creierului”, adaugă Ellen Mowry.

 



Concluziile studiul americano-suedez – prezentat la întâlnirea anuală a American Academy of Neurology din Washington – a comparat peste 1000 de pacienţi suferind de scleroză multiplă cu un număr similar de persoane sănătoase în fiecare dintre cele două ţări.

Cercetătorii au urmărit cât de multă cafea au consumat participanţii în primul an, la cinci şi la zece ani după apariţia simptomelor în rândul celor afectaţi de scleroză multiplă.

După ce au ţinut cont de alţi factori precum vârstă, sex, fumat, indicele de masa corporală şi expunerea la soare, studiul suedez a concluzionat că „în comparaţie cu persoanele care au consumat cel puţin 6 ceşti de cafea pe zi în anul precedent apariţiei simptomelor, cei care nu au consumat cafea au prezentat un risc crescut de a dezvolta scleroză multiplă de 1,5 ori”.

Efecte protectoare asemănătoare au fost observate în rândul celor care au consumat multă cafea între cinci şi zece ani înaintea apariţiei simptomelor.

Studiul american a descoperit că „persoanele care nu au consumat cafea aveau de 1,5 ori mai multe şanse de a dezvolta boala în comparaţie cu cei care consumau cel puţin patru ceşti de cafea pe zi în anul precedent apariţiei simptomelor.”

Cercetări ulterioare sunt necesare pentru a determina dacă cafeina din cafea are un impact asupra recidivelor sau a dizabilităţii pe termen lung întâlnite în scleroza multiplă, o boală incurabilă a sistemul nervos care afectează 2,3 milioane la nivel mondial.

Studiul a fost finanţat de Swedish Medical Research Council, US National Institute of Neurological Disorders and Stroke, National Institute of Environmental Health Sciences şi  National Institute on Aging.

Traducere de Vîjială Sergiu după coffee-multiple-sclerosis, cu acordul editorului

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.