Fleischmann si PonsDupă 16 ani, s-a întors. De fapt, fuziunea la rece nu a dispărut niciodată. De-a lungul a 10 ani, începând din 1989, laboratoarele Marinei SUA au efectuat peste 200 de experimente pentru a investiga dacă fuziunea nucleară e posibilă la temperatura camerei.

 

 

Constante nu tocmai... constante (12)

 

Scopul era aşadar de a se stabili dacă reacţiile nucleare ce generează mai multă căldură decât consumă, despre care se presupune că sunt posibile doar în interiorul stelelor, pot avea loc la temperatura camerei. Numeroşi cercetători s-au declarat de atunci susţinători ai existenţei fenomenului.

Cu ajutorul fuziunii la rece controlabile, multe dintre problemele energetice ale lumii ar dispărea: nu este de mirare că Departamentul pentru Energie al SUA este interesat de acest fenomen. În decembrie, după o analiză îndelungată a dovezilor, au declarat că primesc noi propuneri pentru experimente privind fuziunea la rece.

Aceasta este o schimbare radicală. Primul raport al Departamentului pentru Energie legat de acest subiect, publicat cu 15 ani în urmă, a concluzionat că rezultatele fuziunii la rece, în varianta originală, propusă atunci de Martin Fleischmann şi Stanley Pons de la Universitatea Utah şi făcute publice  la o conferinţă de presă din 1989, sunt imposibil de reprodus, aşadar cel mai probabil, false.

Principalul fenomen susţinut de adepţii fuziunii la rece este că la cufundarea electrozilor de paladiu în apă grea – în care oxigenul este combinat cu izotopul hidrogenului deuteriu – se poate elibera o cantitate mare de energie. Aplicarea unei tensiuni între electrozi ar permite, chipurile, nucleelor de deuteriu să se deplaseze în reţeaua moleculară a paladiului, permiţându-le astfel să învingă respingerea naturală reciprocă şi să fuzioneze, eliberând o cantitate mare de energie. Inconvenientul îl reprezintă faptul că fuziunea la temperatura camerei este văzută drept imposibilă în toate teoriile ştiinţifice acceptate.

Dar acest lucru nu contează, după spusele lui David Nagel, un inginer de la Universitatea George Washington din Washington DC. Explicarea fenomenelor din cadrul supraconductorilor a durat 40 de ani, aminteşte el, aşadar nu există niciun motiv pentru respingerea fenomenului fuziunii la rece. “Cazul experimental rămâne în picioare,” spune acesta. “Nu îl putem face să dispară.”

 

 

Notă: articolul original a fost publicat la data de 19 martie 2005.

Textul reprezintă traducerea articolului 13 things that do not make sense, publicat de New Scientist. Scientia.ro este singura entitate responsabilă pentru eventuale erori de traducere, Reed Business Information Ltd şi New Scientist neasumându-şi nicio responsabilitate în această privinţă.
Traducere:
Anca Negulescu

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.