LitiuUniversul conţine doar o treime din cantitatea de litiu pe care se presupune că trebuie să o aibă. Teoriile noastre cele mai bune despre Universul timpuriu ne spun şi ce atomi ar fi trebuit să fie obţinuţi în primele 5 minute după Big Bang.

 

 

 

 

Inexplicabil: dispariţia antimateriei (8)

Cantităţile de hidrogen şi heliu se potrivesc perfect teoriei atât de bine, încât cosmologii susţin că aceasta este cea mai bună dovadă pe care o avem despre Big Bang. Cu toate acestea, lucrurile nu mai stau atât de bine şi în cazul celui de-al treilea element, litiul.

Când am numărat câţi atomi de litiu se păstrează în stele, am văzut că există doar o treime din cantitatea de litiu-7 (izotop al litiului) care ar trebui să fie. Un alt izotop, litiu-6 este supraabundent: ar putea să existe de 1.000 de ori mai mult decât ar trebui.

Deci, ceva din teoria Big-Bangului nu se potriveşte. Este o problemă serioasă? Da, spune Gary Steigman de la Universitatea din Ohio, Columbus, dar nu fatală. „Cosmologia Big Bangului are prea multe succese pentru pentru a putea fi tulburată de aceste probleme legate de litiu”, spune el.

Alţii nu sunt de acord. „Problema litiului este unul dintre puţinele indicii care sugerează că ar putea fi o problemă cu Big Bangul”, spune Jonathan Feng de la Universitatea din California, Irvine.

Un lucru asupra căruia toată lumea e de acord este că lucrurile se înrăutăţesc. „Problema litiumului-7 este mai gravă decât oricând”, spune Joseph Silk de la Universitatea din Oxford. Observaţiile îmbunătăţite ale stelelor sugerează că acestea conţin chiar mai puţin litiu-7 decât era crezut iniţial. „Diferenţa dintre predicţie şi observare a crescut”, spune Steigman.

Atunci ce se întâmplă? Problema litiului-6 ar putea fi doar o problemă de contabilitate: este greu de observat abundența litiului-6 doar uitându-ne la lumina ce provine de la stele. Deficitul litiului-7 s-ar putea datora proceselor distructive din stele, dar nu există niciun consens în legătură cu existenţa acestor procese. Alţii sugerează că discrepanţa de litiu-7 are cumva o legătură cu materia neagră. „Va fi extrem de interesant să vedem ce vom învăţa despre asta de la Large Hadron Collider ”, spune Feng.

Inexplicabil: rezultatele de la MAGIC (10)

 

 

Textul reprezintă traducerea articolului 13-more-things publicat de New Scientist. Scientia.ro este singura entitate responsabilă pentru eventuale erori de traducere, Reed Business Information Ltd şi New Scientist neasumându-şi nicio responsabilitate în această privinţă.
Traducere:
Duceac Irina Delia

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.