Boala MorgellonsOboseală? Simţi insecte sub piele? Atunci, suferi de o boală despre care se crede că nu există. Dacă ai o stare de oboseală, ai leziuni ale pielii, simţi dureri şi ai o senzaţie ca şi cum insecte ţi s-ar târî pe piele, atunci cel mai probabil suferi de boala Morgellons.

 

 

 

 

Inexplicabil: viaţa hibridă (5)

Te avertizez, însă, că această boală s-ar putea, de fapt, să nu existe. Nimeni nu ştie dacă boala Morgellons este o afecţiune reală sau nu.

Simptomele de mai sus, completate de apariţia unor fibre sau filamente ce cresc pe piele sau imediat sub aceasta, au fost raportate în secolul al XVII-lea de medicul Thomas Browne. Nu au fost raportate alte cazuri şi s-a presupus că afecţiunea a dispărut. Apoi, în 2002, mama unui copil cu o boală de piele a militat pentru revenirea acesteia. Copilul ei, a insistat aceasta, avea boala Morgellons.

Căutând în literatura medicală, boala Morgellons este adesea descrisă ca fiind o „dermatopatie inexplicabilă” sau o „parazitoză delirantă”- o boală psihică care face oamenii să creadă că pielea lor e infestată cu paraziţi.

Într-o eră a Internetului, astfel de iluzii se pot răspândi cu uşurinţă, conform unui articol publicat în acest an în revista Psychosomatics. Morgellons este o memă de Internet, spun Andrew Lustig şi colegii săi de la Centru pentru Toximanie şi Sănătate Mintală din Toronto, Canada. „Cu rapoartele răspândite la scară largă, boala Morgellons a cunoscut în ultimii trei ani o creştere explozivă de cazuri, având în vedere că aceasta este un concept inactiv de mai bine de 300 de ani”, spun ei.

În curând am putea afla mai multe. Centrele americane de Control şi Prevenire a Bolilor (CDC- Centers for Disease Control and Prevention ) sunt în mijlocul unui studiu mare şi sistematic despre afecţiunea Morgellons. Studiul are scopul de a determina dacă există de fapt o bază fiziologică a bolii. CDC nu are prejudecăţi despre boala Morgellons, spune Michele Pearson, care conduce studiul.  „CDC a abordat acest lucru ca pe o boală inexplicabilă”, spune ea.

Inexplicabil: sunetul „The bloop” (7)

 

 

Textul reprezintă traducerea articolului 13-more-things publicat de New Scientist. Scientia.ro este singura entitate responsabilă pentru eventuale erori de traducere, Reed Business Information Ltd şi New Scientist neasumându-şi nicio responsabilitate în această privinţă.
Traducere:
Duceac Irina Delia

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.