Scientia

Scientia terras irradiamus

Ce este inerţia? Imprimare Email
Fizică
Scris de Scientia.Ro   
Vineri, 06 Iunie 2008 12:52

 

Inerţia ne spune următorul lucru despre universul nostru: dacă asupra unui obiect nu se acţionează în niciun fel, deci nu se aplică vreo forţă asupra lui, atunci starea de mişcarea a corpului va rămâne neschimbată, fie că el se mişcă, fie că el este static. Dacă va fi în mişcare, fără interferenţe, va continua să se mişte cu aceeaşi viteză şi în aceeaşi direcţie pentru totdeauna. Dacă va fi în stare de repaus, va rămâne astfel, de asemenea, pentru toată perioada în care nu se acţionează asupra lui.

Deşi experimentăm zilnic inerţia (de exemplu, atunci când ne lovim partenerii de călătorie într-un autobuz aglomerat, la o frână bruscă a şoferului), nu suntem obişnuiţi să vedem stări de mişcare neschimbate , pentru că în jurul nostru nu există liniştea de care corpurile au nevoie pentru a-şi păstra nealterată starea de mişcare. Dacă aruncăm o piatră spre geamul vecinului ce ne-a pricinuit neplăceri, trebuie să ne ajustăm lovitura astfel încât să luăm în calcul faptul că până să lovească geamul, traiectoria pietrei va suferi modificări sub influenţa, pe de o parte, a forţei de gravitaţie, care va atrage piatra către în jos, iar pe de altă parte a rezistenţei opuse de moleculele de aer pe care piatra în zbor le va lovi. Altfel, piatra s-ar duce în spațiul cosmic fără a-și încetini vreodată mișcarea.

Galileo Galilei, în 1640, a formulat principiul inerţiei, care a fost preluat şi reformulat de Newton în cadrul primei legi a mişcării. Este interesant de notat că Galileo a observat că pe baza principiului inerţiei este imposibil de spus dacă un corp este în mişcare ori este în repaus, atâta timp cât nu ne raportăm la ceva. Dacă, de exemplu, suntem aşezaţi pe o banchetă la geam într-un tren şi nu putem vedea în faţa noastră nimic altceva decât trenul de pe linia vecină care nu se mişcă deloc în comparaţie cu al nostru, atâta timp cât nu putem ne raporta la copacii, casele din jur etc, nu putem spune dacă suntem în mişcare ori în stare de repaus. Aceste noţiuni, mişcare şi repaus, în acest context, nu au sens decât raportate la ceva. Această idee va fi preluată ulterior de Einstein în elaborarea teoriei relativităţii speciale.


 


Citeşte şi:


Comentarii 

 
0 #8 stamy 15-10-2014 02:51
Salut!
Prea multa fisica nu cunosc,dar totusi am o intrebare pentru o ne intelegere de a mea.o persoana  poate riduca 100de kg maxim individual,patr u persoane pot riduca 500 kg in comun????
 
 
0 #7 Isaac Newton 20-01-2014 19:52
Mersi mult,chiar este bun textul.Prin alte parti sunt numai minciuni si nici nu intelegi nimic.E super TARE
 
 
+1 #6 Sobetchi Cristian 09-12-2013 19:11
Ms este foarte clar.....ms :)
 
 
+1 #5 nu trebuie :D 17-10-2013 18:31
nu prea ,Fizician este tema :D:D..prea' populara ::D:D!
 
 
0 #4 stefania 09-02-2013 16:47
e tare fizica darrrrr foarte plictisitoare
 
 
+3 #3 nimeni 30-01-2013 18:34
e super fizica dar trebuie sa o intelegi si in plus inertia eu nu stiam ce este pt ca doamna de fizica nea explicat ff prost dar aici am inteles.
 
 
-4 #2 alexu 28-01-2013 09:34
fizica e naspa
 
 
+5 #1 Ancuta 22-01-2013 23:13
FIZICA E SUPER TARE,IMI PLACE. E FOARTE INTERESANTA...!PUPICI. A, SI ERA SA UIT... COPII, INVATATI FIZICA PENTRU CA PUTETI AJUNGE CINEVA IN VIATA. SI SA NU VA PROSTITI CUM FAC ALTII CU TIGARILE SI CHIULITUL DE LA SCOALA. NU FACETI NIMIC CU ASTA. SA PUNETI BURTA PE CARTE!!!
 
Scientia