BaloaneBaloanele sunt fragile. Trebuie ţinute departe de obiecte ascuţite şi de flacără. Flacăra topeşte materialul din care este făcut balonul şi acesta se sparge. Experimentul de faţă va arăta cum un balon poate fi ţinut lângă o flacără şi totuşi va rămâne intact.

 

 

 

 

De ce aveţi nevoie

:: 2 baloane rotunde, neumflate;
:: câteva chibrituri;
:: apă.


Cum decurge experimentul

Umflaţi unul din baloane şi legaţi-l strâns. În celălalt balon turnaţi un sfert de cană de apă, apoi umflaţi-l şi pe acesta şi legaţi-l.

Aprindeţi un chibrit şi apropiaţi-l de primul balon. Lăsaţi flacăra să atingă balonul. Acesta se va sparge, probabil chiar înainte ca flacăra să-l fi atins.

Aprindeţi alt chibrit pe care îl veţi ţine sub cel de-al doilea balon. Lăsaţi flacăra să-l atingă. Ce se întâmplă? Balonul nu se sparge. Veţi putea vedea chiar o pată închisă de culoare de la ardere, dar acesta va rămâne intact.

 




Explicaţia experimentului


Peretele primului balon, sub acţiunea flăcării, va deveni foarte fierbinte, se va înmuia şi nu va rezista presiunii aerului din interior.

În cazul balonului cu apă, aceasta va absorbi cea mai mare parte a căldurii, iar peretele balonului nu va mai fi supus topirii. Dacă menţinem flacăra destul timp ca apa să se încălzească, atunci şi peretele balonului se va comporta ca în cazul primului balon.

Apa este un foarte bun absorbant de căldură. Este nevoie de o mare cantitate de căldură pentru a schimba temperatura apei. Spre exemplu, este nevoie de zece ori mai multă căldură pentru a ridica temperatura unui gram de apă cu un grad, decât în cazul fierului. De asemenea, când apa se răceşte, degajă o foarte mare cantitate de căldură; acesta este motivul pentru care regiunile din apropierea marilor întinderi de apă în sezonul rece sunt mai calde decât restul.



ATENŢIE: Aveţi grijă cum lucraţi cu chibriturile, ca şi cu baloanele care se sparg!

 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.