Scientia

Scientia terras irradiamus

Forumul Scientia Scientia Q&A Enciclopedia The World Factbook în limba română Blogul Scientia Cătălina Curceanu Blogul lui Mădălin Filip Blog Gabriela Costache Blog Sergiu Vijiala Premiul Nobel Posterele Scientia Canalul YouTube Scientia Donează!

Newsletter

TopUB

Roboţi cu emoţii? Mai repede decât ne imaginăm, susţine Ray Kurzweil!

Emotiile robotilorOameni şi roboţi. La ora actuală este uşor de făcut diferenţa. Oamenii au emoţii, roboţii nu. Oamenii glumesc, roboţii nu. Roboţii calculează extrem de rapid, oamenii nu. Vom ajunge însă într-o perioadă în care roboţii vor fi asemenea nouă? Ray Kurzweil susţine că da. Ba mai mult, acest lucru se va întâmpla în 2029! Şi apoi?

Comentarii ()

 
Când software-ul scrie ştirile. Apariţia jurnaliştilor automatizaţi

Robot jurnalistLa doar trei minute după ce un cutremur a lovit California, Los Angeles Times a lansat ştirea în mediul online. Scurtul articol părea destul de obişnuit. Acoperea toate detaliile de mare importanţă – momentul producerii, magnitudinea şi întinderea cutremurului. Singurul semn neobişnuit era propoziţia finală: „Acest articol a fost generat de un algoritm creat de autor”.

Comentarii ()

 
Chiar poate siropul de yacon să ne ajute să slăbim?

Femeie cu cantarUn sirop dulce care ne poate ajuta să slăbim? Pare prea frumos ca să fie adevărat. Însă exact asta se spune despre siropul de yacon, care recent a devenit popular ca adjuvant în pierderea în greutate. Spre deosebire de cele mai multe suplimente de slăbit, există câteva studii efectuate pe oameni care pot să susţină aceste afirmaţii.

Comentarii ()

 
Ouăle şi colesterolul. Câte ouă putem mânca pe zi?

Ou ochiOuăle se află printre cele mai hrănitoare alimente de pe planetă. Un ou conţine toate substanţele nutritive necesare pentru a transforma o singură celulă într-un puişor. Cu toate acestea, ouăle au dobândit o reputaţie proastă, pentru că gălbenuşurile sunt bogate în colesterol.

Comentarii ()

 
Ce sunt leptonii?

CMSMarele accelerator de particule Large Hadron Collider de la CERN va fi închis până în anul 2015, dar experimentele vor fi reluate în a doua jumătate a acestui an în cadrul unor sincrotroane mult mai mici cu care se studiază descompunerea particulelor în electroni, miuoni şi neutrini, toate aceste particule făcând parte dintr-o familie de particule denumite leptoni.

Comentarii ()

 
Căutarea unui nou Pământ. Metoda Drake Deming

KeplerDrake Deming explorează bolta cerească cu toate că se află într-o cameră cu pereţi din beton din care el abia poate vedea cerul. Timp de câteva zile pe săptămână el poate fi găsit înconjurat de trei ecrane de calculator în biroul său din cadrul University of Maryland în timp ce analizează informaţiile despre planetele aflate în afara sistemului nostru solar.

Comentarii ()

 
Alimentele sărate agravează scleroza multiplă la şoareci

Încă un motiv pentru a fi atenţi cu mâncarea sărată: ar putea agrava bolile autoimune, inclusiv scleroza multiplă şi psoriazisul. A fost identificată o legătură în rândul animalelor, dar încă nu ştim dacă este valabilă şi în rândul populaţiei umane, afirmă David Hafler de la şcoala de Medicină Yale. Dacă este valabilă, ne-ar putea oferi noi metode de a controla multe boli autoimune.

Comentarii ()

 
Ce este constanţa dimensiunii?

Constanţa dimensiunii este tendinţa obiectelor de a păstra aceeaşi dimensiune aparentă indiferent dacă se apropie sau se depărtează de noi. De ce nu gândim că o maşină se micşorează când se îndepărtează de noi, chiar dacă imaginea de pe retină se micşorează? Noi ştim că se îndepărtează şi ştim asta la nivel primar ce nu necesită timp de gândire.

Comentarii ()

 
Povestea ciudată a fetei fără vagin

Este adevărat că a existat o fată fără vagin care a rămas însărcinată după ce a făcut sex oral şi apoi a fost înjunghiată în stomac? Ei bine, trebuie să spun că am fost extrem de sceptic în privinţa asta după ce am auzit povestea (la fel ca şi editorul site-ului). Are clar un aer de „legendă urbană” şi eram gata să încadrăm cazul în categoria „Mituri şi concepţii greşite”.

Comentarii ()

 
Colapsul Universului este mai aproape ca oricând

Poate că se va întâmpla mâine. Poate că peste un miliard de ani. Fizicienii au prezis de mult timp că Universul ar putea într-o zi să colapseze şi că tot ceea ce există în el se va comprima într-o minge mică, dar masivă. Noile calcule ale fizicienilor de la University of Southern Denmark confirmă în prezent această predicţie şi ei au ajuns, de asemenea, la concluzia că riscul producerii unui colaps este chiar mai mare decât se credea anterior.

Comentarii ()

 
Contractul comportamental în terapie

Când terapeuţii comportamentalişti abordează problemele pe termen lung, persoanelor aflate în tratament sau rudelor acestora li se poate cere să semneze un contract comportamental, în care se arată că sunt de acord să adere la anumite principii. Părinților li se poate cere să negocieze un contract cu un adolescent rebel, precizând libertăţi şi responsabilităţi.

Comentarii ()

 
Decăderea posturilor TV de documentare

Ar fi nostimă imaginea de mai jos, dacă nu ar fi şi cât se poate de reală... Am constatat că în ultimii ani preferinţele mele în materie de canale cu documentare s-au schimbat destul de mult. Motivele ar fi mai multe (ţin şi de preferinţe personale şi de faptul că oarecum am devenit mai pretenţios, dar unul principal este dat cu siguranţă de degradarea calităţii programelor difuzate de aceste canale.

Comentarii ()

 
Record: cea mai "veche" stea din universul cunoscut

SteleA fost de curând identificată cea mai veche stea cunoscută până în prezent. Astrul s-a născut când Universul avea doar 100 de milioane de ani. Cum au ajuns cercetătorii la o astfel de concluzie? Ce anume putem învăţa din studiul acestei stele?

Comentarii ()

 
Uimitorul mecanism Antikythera

Cu un secol în urmă un căutător de bureţi submarini a descoperit în Marea Mediterană, între Peninsula Peloponez din Grecia şi Insula Creta, ceva uluitor: epava unei nave care s-a scufundat aproximativ acum 2.000 de ani şi care era plină cu ceramică, bijuterii, vin şi multe statui din marmură şi bronz. Atunci când acesta a revenit la suprafaţă „a spus că a găsit o mulţime de femei moarte, goale".

Comentarii ()

 
12 paşi mici pentru o nutriţie optimă

Ce funcţionează pentru o persoană poate să nu aibă efect pentru alta. Atunci când fac schimbări, unii oameni (aşa cum sunt eu) preferă să mizeze pe tot şi să schimbe totul în acelaşi timp. Alţii însă, aleg o abordare mai lentă, făcând modificări mai mici. Nicio abordare nu este mai bună decât alta, doar persoanele au personalităţi diferite şi abordează diferit stilurile de viaţă. Acest articol se adresează celor ce preferă o abordare mai lentă. Explică modul în care să adoptăm o dietă sănătoasă, bazată pe alimente naturale, în 12 paşi uşor de gestionat.

Comentarii ()

 
Descoperirea unor vibraţii cuantice în „microtubuli", în sprijinul unei vechi teorii despre conştiinţă

ConstiintaUn studiu ce reprezintă o revizuire şi o actualizare a unei teorii controversate veche de 20 de ani cu privire la conştiinţă a fost publicat în Physics of Life Reviews. În acesta se susţine că emergenţa conştiinţei este urmare a unor activităţi care au loc la un nivel mai profund în interiorul neuronilor creierului.

Comentarii ()

 
5 alimente care ne înfundă arterele, dar care de fapt ne pot salva viaţa

Oua ochiuriExistă multe lucruri greşite în nutriţie, însă propaganda constantă împotriva grăsimilor saturate şi a colesterolului este cea mai rea. Pe măsură ce oamenii au redus aportul de alimente sănătoase, hrănitoare, bogate în grăsimi, bolile precum obezitatea şi diabetul au apărut peste tot în lume.

Comentarii ()

 
6 motive pentru care o calorie nu este o calorie

Calorii diferiteExistă multe mituri ridicole în nutriţie. „Mitul caloriilor” este unul dintre cele mai omniprezente şi mai dăunătoare. Ideea acestuia e că partea cea mai importantă din dietă o reprezintă caloriile şi că sursele acestora nu contează.

Comentarii ()

 
De ce ar trebui să vă preocupe mai mult securitatea smartphone-ului dvs

ITSe pare că în fiecare săptămână aflăm despre o nouă problemă de securitate a telefoanelor inteligente. Fie că este vorba despre o deficienţă a sistemului de operare iOS, despre o scurgere de date din cadrul anumitor aplicaţii (cum ar fi informaţiile privind adresele personale ale utilizatorilor) sau utilizarea unor parole nesigure pe telefoanele noastre, securitatea smartphone-ului de cele mai multe ori nu este luată în serios.

Comentarii ()

 
Dinozaurii, ucişi de materia întunecată?

DinozauriCine este de vină pentru dispariţia dinozaurilor? O nouă teorie susţine că vina ar fi a ... materiei întunecate; un disc de materie întunecată aflat în galaxia noastră ar provoca intensificarea ciclică a bombardamentului Pământului cu comete, rezultatele fiind catastrofice. Aşa ar fi dispărut dinozaurii! Cum era de aşteptat, nu toţi oamenii de ştiinţă sunt de acord cu această teorie.

Comentarii ()

 
Sistemul auditiv. Structura urechii

Cărui fel de energie răspunde simţul auditiv? În ce constă sunetul?  În timp ce ochiul răspunde radiaţiei electromagnetice, urechea răspunde la undele de presiune din aer. Sunetul constă în unde alternative de aer comprimat şi decomprimat. De aceea poţi auzi notele de bas într-un concert zgomotos. Undele de presiune şi vibraţiile pe care le creează în lucruri sunt suficient de puternice pentru a fi receptate cu ajutorul simţului tactil.

Comentarii ()

 
Hackerii pot face bancomatele să „scuipe” bani printr-un SMS

A devenit remarcabil de uşor de spart bancomatele în zilele de astăzi, iar cercetătorii de securitate spun că sistemul Windows XP deținut de Microsoft înrăutățeşte lucrurile. Recent, analiştii de securitate de la Symantec au scris pe bloguri despre o nouă tehnică ce se extinde în Mexic ce foloseşte SMS-urile pentru a da hackerilor accesul la bancomate. Este la fel de necrezut precum pare.

Comentarii ()

 
Transformarea deşeurilor în avere

Deşeurile reprezintă o resursă preţioasă care ar putea aduce Regatului Unit zeci de miliarde de lire sterline, conform unui raport nou al Comitetului de Ştiinţă şi Tehnologie al Camerei Lorzilor din cadrul Parlamentului Regatului Unit. Raportul ,,Deşeu sau resursă? Stimularea bioeconomiei" reprezintă o solicitare pentru Guvern de a schimba opinia publică despre deşeuri şi de a le considera, mai degrabă, o oportunitate, şi nu o problemă.

Comentarii ()

 
Misterul exploziei inteligenţei umane

În ultimii 200.000 ani odată cu evoluţia lui Homo sapiens s-a întâmplat ceva extraordinar. Cumva s-a produs trecerea de la maimuţele inteligente ce utilizau unelte din piatră la fiinţele superioare care foloseau un limbaj complex şi care au dezvoltat agricultura şi tehnologia. Cum s-a produs această explozie de inteligenţă pe care antropologii o denumesc „revoluţia umană"?

Comentarii ()

 
9 căi prin care fericirea duce la succes

Literatura psihologică de specialitate specifică în mod clar că există o relaţie puternică între succes şi fericire. De exemplu, persoanele care au un venit confortabil sau un statut înalt în societate sunt, de obicei, mai fericite. Dar care dintre ele apare în primul rând, fericirea sau succesul?

Comentarii ()

 
De ce teoria gravitaţiei a lui Einstein nu se va dovedi niciodată greşită

Albert EinsteinUnul dintre "avantajele" vieţii de astrofizician îl reprezintă posibilitatea de a primi săptămânal câte un e-mail de la cineva care pretinde că a „dovedit că Einstein a greşit". Uneori aceste e-mailuri nu conţin ecuaţii matematice, ci doar expresii precum „este evident că...", iar alteori conţin pagini întregi de ecuaţii complexe cu zeci de termeni ştiinţifici care sunt însă folosiţi într-un mod neobişnuit..

Comentarii ()

 
Statinele ar putea încetini progresia sclerozei multiple avansate

Pe lângă scăderea colesterolului şi reducerea riscului de apariţie al unui accident vascular cerebral, statinele ar putea încetini progresia sclerozei multiple aflată într-un stadiu avansat. La nivel mondial, 2,3 milioane de persoane suferă de scleroză multiplă. Dintre acestea, două treimi vor dezvolta forma avansată de boală în următorii 15 ani de la diagnosticare.

Comentarii ()

 
Meratrim – un supliment alimentar pentru pierderea în greutate care pare prea bun pentru a fi adevărat

Pastila de slabitDacă aţi încercat să pierdeţi în greutate şi nu aţi reuşit, nu sunteţi singuri. Acest lucru se întâmplă de cele mai multe ori. Uneori oamenii reuşesc să slăbească, dar ajung în final să recupereze toate kilogramele pierdute. Adevărul este că e greu să slăbim, iar rata succesului este foarte mică.

Comentarii ()

 
În căutarea acceleratoarelor cosmice cu ajutorul lui IceCube

În Universul nostru există acceleratoare de particule care sunt de 40 de milioane de ori mai puternice decât Large Hadron Collider (LHC) de la CERN. Oamenii de ştiinţă nu ştiu cum arată aceste acceleratoare cosmice sau unde se află ele, dar pe baza noilor rezultate obţinute cu ajutorul lui IceCube, observatorul de neutrini ce se află la Polul Sud, am putea afla.

Comentarii ()

 
Cum să le vorbiţi copiilor voştri despre moarte

Discutii despre moarteEste destul de greu să vorbim despre moarte cu alţi adulţi. Este chiar mai greu atunci când trebuie să explicăm unui copil impresionabil că cineva iubit a plecat pentru totdeauna. În continuare puteţi găsi câteva sfaturi pentru abordarea în cel mai bun mod posibil a acestui subiect inevitabil.

Comentarii ()

 
<< Început < Anterior 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Următor > Sfârşit >>

Scientia