Scientia

Scientia terras irradiamus

Forumul Scientia Scientia Q&A Enciclopedia The World Factbook în limba română Blogul Scientia Cătălina Curceanu Blogul lui Mădălin Filip Blog Gabriela Costache Blog Sergiu Vijiala Premiul Nobel Posterele Scientia Canalul YouTube Scientia Donează!

Newsletter

TopUB

Cancerul de sân: cum îl putem preveni

Una dintre cele mai răspândite forme de cancer la femei este cancerul la sân. Chiar dacă în ultimii ani au fost făcuţi importanţi paşi înainte în depistarea acestei forme de cancer într-un stadiu iniţial cu posibilitatea unui tratament care să ducă la o vindecare completă, ar fi mult mai bine dacă am reuşi să reducem de la bun început posibilitatea apariţiei acestei forme de cancer. Ce anume putem însă face noi?

Comentarii ()

 
8 baze militare secrete. Realitate sau ficţiune?

Area 51 pe Google EarthGuvernele şi forţele armate au baze secrete, acesta este un fapt evident. Dar, de obicei, partea secretă se referă doar la ceea ce se face acolo, existenţa reală a unei anume baze militare nefiind, de obicei, pusă în discuţie.

Comentarii ()

 
Oamenii pot trăi în prezent la Hiroshima şi Nagasaki. De ce nu şi la Cernobîl?

Explozie nuclearaÎn prezent, mai mult de 1,6 milioane de oameni trăiesc în oraşele Hiroshima şi Nagasaki, dar zona de excludere de la Cernobîl, o zonă de 30 de kilometri pătraţi din jurul centralei, a rămas relativ nelocuită. Iată de ce.

Comentarii ()

 
Roboţi cu emoţii? Mai repede decât ne imaginăm, susţine Ray Kurzweil!

Emotiile robotilorOameni şi roboţi. La ora actuală este uşor de făcut diferenţa. Oamenii au emoţii, roboţii nu. Oamenii glumesc, roboţii nu. Roboţii calculează extrem de rapid, oamenii nu. Vom ajunge însă într-o perioadă în care roboţii vor fi asemenea nouă? Ray Kurzweil susţine că da. Ba mai mult, acest lucru se va întâmpla în 2029! Şi apoi?

Comentarii ()

 
Când software-ul scrie ştirile. Apariţia jurnaliştilor automatizaţi

Robot jurnalistLa doar trei minute după ce un cutremur a lovit California, Los Angeles Times a lansat ştirea în mediul online. Scurtul articol părea destul de obişnuit. Acoperea toate detaliile de mare importanţă – momentul producerii, magnitudinea şi întinderea cutremurului. Singurul semn neobişnuit era propoziţia finală: „Acest articol a fost generat de un algoritm creat de autor”.

Comentarii ()

 
Chiar poate siropul de yacon să ne ajute să slăbim?

Femeie cu cantarUn sirop dulce care ne poate ajuta să slăbim? Pare prea frumos ca să fie adevărat. Însă exact asta se spune despre siropul de yacon, care recent a devenit popular ca adjuvant în pierderea în greutate. Spre deosebire de cele mai multe suplimente de slăbit, există câteva studii efectuate pe oameni care pot să susţină aceste afirmaţii.

Comentarii ()

 
Ouăle şi colesterolul. Câte ouă putem mânca pe zi?

Ou ochiOuăle se află printre cele mai hrănitoare alimente de pe planetă. Un ou conţine toate substanţele nutritive necesare pentru a transforma o singură celulă într-un puişor. Cu toate acestea, ouăle au dobândit o reputaţie proastă, pentru că gălbenuşurile sunt bogate în colesterol.

Comentarii ()

 
Ce sunt leptonii?

CMSMarele accelerator de particule Large Hadron Collider de la CERN va fi închis până în anul 2015, dar experimentele vor fi reluate în a doua jumătate a acestui an în cadrul unor sincrotroane mult mai mici cu care se studiază descompunerea particulelor în electroni, miuoni şi neutrini, toate aceste particule făcând parte dintr-o familie de particule denumite leptoni.

Comentarii ()

 
Căutarea unui nou Pământ. Metoda Drake Deming

KeplerDrake Deming explorează bolta cerească cu toate că se află într-o cameră cu pereţi din beton din care el abia poate vedea cerul. Timp de câteva zile pe săptămână el poate fi găsit înconjurat de trei ecrane de calculator în biroul său din cadrul University of Maryland în timp ce analizează informaţiile despre planetele aflate în afara sistemului nostru solar.

Comentarii ()

 
Alimentele sărate agravează scleroza multiplă la şoareci

Încă un motiv pentru a fi atenţi cu mâncarea sărată: ar putea agrava bolile autoimune, inclusiv scleroza multiplă şi psoriazisul. A fost identificată o legătură în rândul animalelor, dar încă nu ştim dacă este valabilă şi în rândul populaţiei umane, afirmă David Hafler de la şcoala de Medicină Yale. Dacă este valabilă, ne-ar putea oferi noi metode de a controla multe boli autoimune.

Comentarii ()

 
Ce este constanţa dimensiunii?

Constanţa dimensiunii este tendinţa obiectelor de a păstra aceeaşi dimensiune aparentă indiferent dacă se apropie sau se depărtează de noi. De ce nu gândim că o maşină se micşorează când se îndepărtează de noi, chiar dacă imaginea de pe retină se micşorează? Noi ştim că se îndepărtează şi ştim asta la nivel primar ce nu necesită timp de gândire.

Comentarii ()

 
Povestea ciudată a fetei fără vagin

Este adevărat că a existat o fată fără vagin care a rămas însărcinată după ce a făcut sex oral şi apoi a fost înjunghiată în stomac? Ei bine, trebuie să spun că am fost extrem de sceptic în privinţa asta după ce am auzit povestea (la fel ca şi editorul site-ului). Are clar un aer de „legendă urbană” şi eram gata să încadrăm cazul în categoria „Mituri şi concepţii greşite”.

Comentarii ()

 
Colapsul Universului este mai aproape ca oricând

Poate că se va întâmpla mâine. Poate că peste un miliard de ani. Fizicienii au prezis de mult timp că Universul ar putea într-o zi să colapseze şi că tot ceea ce există în el se va comprima într-o minge mică, dar masivă. Noile calcule ale fizicienilor de la University of Southern Denmark confirmă în prezent această predicţie şi ei au ajuns, de asemenea, la concluzia că riscul producerii unui colaps este chiar mai mare decât se credea anterior.

Comentarii ()

 
Contractul comportamental în terapie

Când terapeuţii comportamentalişti abordează problemele pe termen lung, persoanelor aflate în tratament sau rudelor acestora li se poate cere să semneze un contract comportamental, în care se arată că sunt de acord să adere la anumite principii. Părinților li se poate cere să negocieze un contract cu un adolescent rebel, precizând libertăţi şi responsabilităţi.

Comentarii ()

 
Decăderea posturilor TV de documentare

Ar fi nostimă imaginea de mai jos, dacă nu ar fi şi cât se poate de reală... Am constatat că în ultimii ani preferinţele mele în materie de canale cu documentare s-au schimbat destul de mult. Motivele ar fi mai multe (ţin şi de preferinţe personale şi de faptul că oarecum am devenit mai pretenţios, dar unul principal este dat cu siguranţă de degradarea calităţii programelor difuzate de aceste canale.

Comentarii ()

 
O parte din tine se află în mine

Cine sunt eu? Probabil fiecare şi-a pus măcar o dată această întrebare în încercarea de a-şi reprezenta propriului sine. Suntem fiinţe sociale, motiv pentru care relaţiile cu ceilalţi reprezintă o sursă importantă a suportului social resimţit şi a stării de bine. De ce unele conexiuni ne aduc mai multă satisfacţie decât altele? Un atribut personal important, prin intermediul căruia se poate răspunde la această întrebare, este legat de modul în care ne reprezentăm sinele. Mai exact, despre relational-interdependent self-construal (RISC) - gradul în care indivizii includ relaţiile cu cei apropiaţi în definirea propriului sine.

Comentarii ()

 
Misteriosul hexagon de pe Saturn

Hexagon SaturnPentru cei care nu cunosc, misteriosul sistem noros aflat pe Saturn măsoară aproximativ 20.000 de mile (32.187 km) în diametru şi este absolut unic în sistemul nostru solar. Dimensiunile şi dinamica acestuia sunt neobişnuite. În centrul hexagonului se roteşte un uragan care este de aproximativ cincizeci de ori mai mare decât uraganele cu ochi central de mărime medie de pe Pământ.

Comentarii ()

 
Gheaţă pe Ceres. Un paradox interesant

CeresMisiunea Dawn a NASA se apropie tot mai mult de întâlnirea cu planeta pitică Ceres, programată a avea loc la începutul anului 2015, şi oamenii de ştiinţă aşteaptă cu nerăbdare acest moment pentru a afla ce va putea observa satelitul ce va studia această planetă pitică.

Comentarii ()

 
Descoperirea unor vibraţii cuantice în „microtubuli", în sprijinul unei vechi teorii despre conştiinţă

ConstiintaUn studiu ce reprezintă o revizuire şi o actualizare a unei teorii controversate veche de 20 de ani cu privire la conştiinţă a fost publicat în Physics of Life Reviews. În acesta se susţine că emergenţa conştiinţei este urmare a unor activităţi care au loc la un nivel mai profund în interiorul neuronilor creierului.

Comentarii ()

 
5 alimente care ne înfundă arterele, dar care de fapt ne pot salva viaţa

Oua ochiuriExistă multe lucruri greşite în nutriţie, însă propaganda constantă împotriva grăsimilor saturate şi a colesterolului este cea mai rea. Pe măsură ce oamenii au redus aportul de alimente sănătoase, hrănitoare, bogate în grăsimi, bolile precum obezitatea şi diabetul au apărut peste tot în lume.

Comentarii ()

 
6 motive pentru care o calorie nu este o calorie

Calorii diferiteExistă multe mituri ridicole în nutriţie. „Mitul caloriilor” este unul dintre cele mai omniprezente şi mai dăunătoare. Ideea acestuia e că partea cea mai importantă din dietă o reprezintă caloriile şi că sursele acestora nu contează.

Comentarii ()

 
De ce ar trebui să vă preocupe mai mult securitatea smartphone-ului dvs

ITSe pare că în fiecare săptămână aflăm despre o nouă problemă de securitate a telefoanelor inteligente. Fie că este vorba despre o deficienţă a sistemului de operare iOS, despre o scurgere de date din cadrul anumitor aplicaţii (cum ar fi informaţiile privind adresele personale ale utilizatorilor) sau utilizarea unor parole nesigure pe telefoanele noastre, securitatea smartphone-ului de cele mai multe ori nu este luată în serios.

Comentarii ()

 
Dinozaurii, ucişi de materia întunecată?

DinozauriCine este de vină pentru dispariţia dinozaurilor? O nouă teorie susţine că vina ar fi a ... materiei întunecate; un disc de materie întunecată aflat în galaxia noastră ar provoca intensificarea ciclică a bombardamentului Pământului cu comete, rezultatele fiind catastrofice. Aşa ar fi dispărut dinozaurii! Cum era de aşteptat, nu toţi oamenii de ştiinţă sunt de acord cu această teorie.

Comentarii ()

 
Sistemul auditiv. Structura urechii

Cărui fel de energie răspunde simţul auditiv? În ce constă sunetul?  În timp ce ochiul răspunde radiaţiei electromagnetice, urechea răspunde la undele de presiune din aer. Sunetul constă în unde alternative de aer comprimat şi decomprimat. De aceea poţi auzi notele de bas într-un concert zgomotos. Undele de presiune şi vibraţiile pe care le creează în lucruri sunt suficient de puternice pentru a fi receptate cu ajutorul simţului tactil.

Comentarii ()

 
Hackerii pot face bancomatele să „scuipe” bani printr-un SMS

A devenit remarcabil de uşor de spart bancomatele în zilele de astăzi, iar cercetătorii de securitate spun că sistemul Windows XP deținut de Microsoft înrăutățeşte lucrurile. Recent, analiştii de securitate de la Symantec au scris pe bloguri despre o nouă tehnică ce se extinde în Mexic ce foloseşte SMS-urile pentru a da hackerilor accesul la bancomate. Este la fel de necrezut precum pare.

Comentarii ()

 
Transformarea deşeurilor în avere

Deşeurile reprezintă o resursă preţioasă care ar putea aduce Regatului Unit zeci de miliarde de lire sterline, conform unui raport nou al Comitetului de Ştiinţă şi Tehnologie al Camerei Lorzilor din cadrul Parlamentului Regatului Unit. Raportul ,,Deşeu sau resursă? Stimularea bioeconomiei" reprezintă o solicitare pentru Guvern de a schimba opinia publică despre deşeuri şi de a le considera, mai degrabă, o oportunitate, şi nu o problemă.

Comentarii ()

 
Misterul exploziei inteligenţei umane

În ultimii 200.000 ani odată cu evoluţia lui Homo sapiens s-a întâmplat ceva extraordinar. Cumva s-a produs trecerea de la maimuţele inteligente ce utilizau unelte din piatră la fiinţele superioare care foloseau un limbaj complex şi care au dezvoltat agricultura şi tehnologia. Cum s-a produs această explozie de inteligenţă pe care antropologii o denumesc „revoluţia umană"?

Comentarii ()

 
9 căi prin care fericirea duce la succes

Literatura psihologică de specialitate specifică în mod clar că există o relaţie puternică între succes şi fericire. De exemplu, persoanele care au un venit confortabil sau un statut înalt în societate sunt, de obicei, mai fericite. Dar care dintre ele apare în primul rând, fericirea sau succesul?

Comentarii ()

 
De ce teoria gravitaţiei a lui Einstein nu se va dovedi niciodată greşită

Albert EinsteinUnul dintre "avantajele" vieţii de astrofizician îl reprezintă posibilitatea de a primi săptămânal câte un e-mail de la cineva care pretinde că a „dovedit că Einstein a greşit". Uneori aceste e-mailuri nu conţin ecuaţii matematice, ci doar expresii precum „este evident că...", iar alteori conţin pagini întregi de ecuaţii complexe cu zeci de termeni ştiinţifici care sunt însă folosiţi într-un mod neobişnuit..

Comentarii ()

 
Statinele ar putea încetini progresia sclerozei multiple avansate

Pe lângă scăderea colesterolului şi reducerea riscului de apariţie al unui accident vascular cerebral, statinele ar putea încetini progresia sclerozei multiple aflată într-un stadiu avansat. La nivel mondial, 2,3 milioane de persoane suferă de scleroză multiplă. Dintre acestea, două treimi vor dezvolta forma avansată de boală în următorii 15 ani de la diagnosticare.

Comentarii ()

 
<< Început < Anterior 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Următor > Sfârşit >>

Scientia