Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 0 minusuri
314 vizualizari

Nu cu mult timp in urmă, pe secţiunea Q&A se vorbea despre bateria din Bagdad (http://en.wikipedia.org/wiki/Baghdad_Battery), aşa că o s-o dau drept exemplu. 

E posibil ca electricitatea să fi fost descoperită cu mult timp în urmă, dar informaţia să se fi pierdut? Dacă luăm în calcul faptul că cel mai rapid mijloc de transport al acelor timpuri era mersul pe jos/calul, nu putem spune că astfel de 'ştiri' erau cunoscute de toată lumea, ele fiind relativ greu de transmis din 'oraş' în 'oraş' (ce să mai zic de pe un continent pe altul).

Nu spun ca bateria din Bagdad e neapărat o baterie, pur şi simplu am dat-o ca exemplu deoarece se potrivea cel mai bine cu ceea ce am avut de spus.

Experimentat (3.5k puncte) in categoria Diverse
0 0
Ne-am gandit vreodata ca unele descoperiri,si aici ma refer la cele din secolele trecute pot fi tinute in secret.
0 0
"S-au pierdut" in timp si spatiu... ai fi curios cate si cate "s-au ratacit" ori nu s-au spus, si asta pentru ca istoria e scrisa de invingatori :)

1 Raspuns

1 plus 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns
In mod sigur au fost pierdute multe inventii de-a lungul vremii. Nu trebuie sa ne miram ca descoperim lucruri atat de bine gandite, este normal ca fiecare epoca sa fi avut geniile sale.

Asa cum ai spus, informatia circula mult mai greu pe vremuri. Daca o inventie nu avea aplicatie imediata, sa fie simpla, inteleasa, usor de reprodus... avea o probabilitate foarte mare de a fi uitata.

Ma intreb ce s-ar fi ales de astronomie daca nu existau ghicitorii in stele si religiile... Este adevarat ca cunoasterea cerului ajuta la cuantificarea timpului, la orientare etc., dar nu cred ca s-ar fi dezvoltat atat de precis si atat de devreme fara horoscoape si ritualuri.
Experimentat (2.6k puncte)
...