Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
47.3k vizualizari
Care cunoasteti indeajuns chimie, ce reactii presupune extractia platinei, paladiului si rodiului dintr-un catalizator, si dupa extractie, m-ar interesa procesul chimic de separare a lor.
Experimentat (1.7k puncte) in categoria Chimie

1 Raspuns

0 plusuri 1 minus
Salut,pentru a extrage si separa Platina dintr-un catalizator auto ne trebuie un adevarat arsenal de cunostinte in domeniul metalurgic,chimic,precum si un impresionant laborator de chimie,scule,s.a.m.d.

 La nivel global,exista tendinta de a elimina Platina din catalizatoare,numai in conditia in care acestea sunt in stare de functionare deoarece exista posibilitatea ca extractia sa fie imposibila la catalizatoarele defecte.Platina nu este prezenta sub forma metalica pura,ea se afla sub forma de aliaj(Platina,Rhodiv,Paladiv)cum ai specificat si tu de altfel,in functie de model,care este dispersata intr-un burete(fagure ceramic)prin care trec si gazele evacuate de masina.

De preferinta pentru aceasta operatie de extragere a aliajelor sunt recomandate catalizatoarele pentru masini disel deoarece contin de 3 ori mai multa platina decat catalizatoarele pentru autoturismele pe benzina,adica (disel - 15 g sau mai mult)fata de (benzina 1 - 5 g)in conditia in care autoturismele sunt mai vechi de 5-6 ani.Cele de generatie mai noua au deja modificari - Platina este inlocuita cu Aur,motivul fiind dat de performanta scazuta in ultimii ani a modelelor,dar mai ales pretul Aurului care este la jumatate din cel al Platinei

 Mai multe aspecte le poti gasi online - Institutul

National de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice si Izotopice
Junior (1.4k puncte)
0 0
Multumesc pentru raspuns desi stiam ce contine un catalizator. Ce as vrea sa stiu sunt lantul de reactii pentru a obtine Platina sau Aur pur.
...