Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 0 minusuri
1.0k vizualizari

Intr-o discutie recenta privind "Romania reala/profunda" solicitam realism, deplangand nivelul stiintific si intelectual al romanilor. Printre altele am invocat si procentul de atei - numai 0,2% conform sondajului din 2002. Iata acest sondaj recent care  - soc si groaza - ne aseaza in topul mondial al credinciosilor, alaturi de Ghana, Nigeria, etc. Coincidenta, tarile cele mai atee sunt si cele cu nivel de trai cel mai ridicat (exceptie China, probabil din motive politice).

Cum comentati situatia ? Ce este de facut ?

http://redcresearch.ie/wp-content/uploads/2012/08/RED-C-press-release-Religion-and-Atheism-25-7-12.pdf

Senior (8.7k puncte) in categoria Stiati ca?-Diverse

1 Raspuns

2 plusuri 0 minusuri

Doar locul 6 România? Doar 89% religioşi? Păi stăm bine, nu? Unde sunt cei 11% care se consideră atei? Pe strazile pe unde merg eu nu sunt...

Interesantă fraza asta: Globally, those claiming to be religious, drops by  9%, while atheism rises by 3%.

Interesant mai e că SUA a înregistrat o scădere a religiozităţii de 13% procente, de la 73 la 60%. Asta chiar e o chestie dacă e reală. Şi aici aş mai adăuga ceva: în timp ce europenii, printre care şi noi, românii, tot spunem despre americani cât de încuiaţi sunt, lipsiţi de cultură şamd, americanii sunt totuşi în primia linie a inovaţiei la nivel mondial: cam tot ce înseamnă Internet, sistem de operare, programe folosite de dvoastră, iPhone-ul pe care-l adoraţi, iPadul, pentru a nota doar câteva, reprezintă inovaţie americană. Desigur, noi îl avem  pe... Pe cine?

M-a mai surprins că în Turcia doar 23% se declară religioşi. Aveam o imagine deformată...

De asemenea, rezultatul nu bate cu impresia mea despre religiozitatea din Rusia, unde mă aşteptam să fie mai mare (e de doar 55%); e posibil ca cei întrebaţi să fi fost beţi şi să nu fi priceput întrebarea ori să fi făcut mişto...

 

Senior (11.9k puncte)
1 0
Adevarul e ca majoritatea celor care sunt religiosi,nu au habar in ce cred din cate am observat...merg la biserica pentru ca "asa trebuie",isi boteaza copiii pentru ca "asa e traditia",dar efectiv nu prea isi cunosc implicatiile religiei lor,iar dupa parerea mea asemenea oameni de asemenea pot fi incadrati la atei,sau cel putin la agnostici...dat fiind ca teismul presupune credinta in ceva cat de cat clar,iar multi religiosi au idei foarte "libertine" referitoare la religia proprie,nu pot fi considerati oare agnostici?Si oricum,adevarul e ca procentul de atei e in crestere,dar nu pentru ca stiinta progreseaza sau chestiuni de genul,ci pentru simplul fapt ca ne intoarcem la un stoicism de tipul vechilor greci,foarte multi nu gasesc un sens al vietii pentru ca o viata tot mai linistita ne permite sa devenim "legume"...Ceea ce voiam sa spun e ca probabil acele statistici se apropie cel putin de realitate,deci pot fi luate in considerare dupa parerea mea :).
0 0
Justa observatia, Justy ! La noi chiar si credinciosii sunt inculti, nu cunosc decat superficial "teoria", cunosc bine doar "obiceiurile" asociate ! Si asta atat din modul superficial in care isi fac preotii meseria, cat si din caracteristicile religiei ortodoxe ...
0 0
Religia ortodoxa are ca fundament din cate stiu Sfanta Scriptura si Sfanta Traditie,ce-a de-a doua fiind folosita in principal ca justificare pentru strangerea de fonduri de catre "inaltele fete bisericesti"...las' ca nici la catolici nu e diferit,au facut anul trecut nu stiu cate miliarde de dolari din "donatii"...ideea e ca asa cum religia si evolutionismul nu se impaca,religia si majoritatea preotilor care o reprezinta,indiferent de religie nu urmeaza aceleasi idei :)
0 0
e si normal ca Romania sa aiba un procent atat de mare. Cu cat traiesti mai mult in saracie cu atat ai nevoie sa crezi in ceva. Procentajul respectiv de 89% arata cam cati saraci exista in Romania.
In plus la recensamantul din 2011, multi voluntari care s-au ocupat cu recenzia sareau multe intrebari doar pt a termina cat mai repede norma propusa. Pot spune ca la mine in afara de nume cnp si servici nu m-a mai intrebat absolut nimic. Mi-a zis ca o sa completeze ea din burta, sa nu-mi ocupe mie timpul.Defapt se gandea la timpul ei. N-am mai insistat sa treaca la credinta ateu, deci mai mult ca sigur a completat cre(s)tin.
0 0
Pai n-ai ce sa ceri,in Romania toate treburile se fac de mantuiala :),noi nu realizam ca daca fiecare isi face treba cu adevarat,ne va merge tuturor mai bine...avem undeva in subconstient bine inradacinata impresia bolnava ca daca suntem putori cat mai mari si furam cat mai mult,va fi totul mult mai usor;cu asa o mentalitate,multi sunt atei,insa din pacate numai de cea mai joasa speta,din cate observ.
0 0
sunt de acord! majoritatea persoanelor care le am intalnit si se declara credinciosi, habar n au in ce cred, nici nu au citit doua randuri din biblie! in schimb sunt cei mai credinciosi de pilda cand e sarbatoare sau duminica! sa nu cumva sa se faca efort ca e pacat!credinciosi cand le convine dar pui de pisici sau de caini tot ii arunca sau ii parasesc pe strazi (ca sa nu mai zic si alte lucruri), dar binenteles dumnezeu ii iarta! cred ca asta e prostimea! macar de ar fi credinciosi cu adevarat!
0 0
prezența bancnotelor false nu înseamnă inexistența celor autentice. în ce privește majoritatea sînt de acord, e destul să privești la roade ca să-ți dai seama ce fel de pom este, că n-au nici în clin nici în mînecă cu credința.
...