Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 1 minus
1.2k vizualizari
Probabil că aţi observat că diverse lichide au nevoie de perioade diferite pentru a ajunge la aceeaşi temperatură. Care-i cauza?
Senior (11.9k puncte) in categoria Fizica
0 0
vrei sa zici, ca incepe sa fiarba mai repede.  nu cred sa se incalzeasca termic mai repede, laptele este 90% apa.
0 0
Incerca, Marco. La mine în 3,5 minute apa fierbe, pe cand laptele intr-un minut juma e deja foarte fierbinte. Apa e fierbite, la fel cu laptele, cam în 3 minute.
0 0
Nu e totusi clar, timpii astia i-ai masurat la cuptorul cu microunde, sau pe plita? Si cam la ce cantitate de lapte?

1 Raspuns

2 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns
Apa şi laptele nu sunt aceeaşi substanţă (chiar dacă laptele este de fapt o soluţie cu 90% apa) au proprietăţi fizico-chimice diferite, au proprietăţi calorice diferite, căldură calorică diferite, iar procesul de încălzire depinde de aceasta valoare. Această căldură specifică de fapt exact asta şi spune, anume că substanţe diferite, la o anumită masă fixată, au nevoie de cantităţi diferite de căldură pentru a ajunge la o anumită temperatură fixată.

Contează şi cum se face încălzirea şi nu am înţeles clar dacă te referi mai ales la faptul că se încălzesc diferit în cuptorul cu microunde, sau într-o încălzire clasică? Nu ştiu dacă efectul microundelor schimbă situaţia faţă de încălzirea clasică (flacără sau reşou) pentru cele două lichide.
Experimentat (3.1k puncte)
...