Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 0 minusuri
10.4k vizualizari

Am citit articolul "Ghid pentru citirea unui articol de ştiinţă" publicat recent pe acest site. Se vorbeşte şi despre publicaţiile peer reviewed.

În România cum sunt cotate / clasificate publicaţiile de ştiinţă şi cine stabileşte această clasificare?

Am găsit pe net următoarea clasificare:

Reviste recunoscute CNCSIS:

   Reviste A (reviste cotate ISI)
   Reviste B+ (reviste indexate BDI)
   Reviste B (reviste cu punctaj de recunoastere)

Reviste fara punctaj de recunoastere
   Reviste C (reviste cu potential de recunoastere)
   Reviste D (reviste in evidenta CNCSIS)
Sursa - http://cercetare.univ-ovidius.ro/categorii%20CNCSIS.html

Dar care este sursa acestei clasificări? Pentru că nu prea explicaţii privind această clasificare

 
 
 
 
 
 
Senior (11.9k puncte) in categoria Informatii utile
0 0
În România pare să existe o obsesie pentru chestiile astea de scientometrie. Probabil cauza e că oamenii caută o metodă de evaluare a cercetării sau a cercetătorilor care să fie cît mai obiectivă cu putință, ca reacție la abuzuri. Vorba aia, după ce te-ai fript cu ciorbă sufli și-n iaurt. Dar astfel înlocuim o problemă cu alta. Calitatea și importanța cercetării nu pot fi exprimate numeric.

În țări ceva mai deștepte, deși există statistici, punctaje, factori de impact etc., pînă la urmă ce contează e tot factorul uman.

2 Raspunsuri

1 plus 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns

As putea sa copiez scriu o lucrare si sa o duc la o revista oarecare, dau cativa banuti si o publica. Daca ar fi sa duc aceeasi lucrare la o publicatie responsabila, care verifica textele, as fi refuzat.

Sursa clasificarii este CNCSIS, cum chiar tu ai scris, air pe saitul aferent gasesti detalii http://www.cncsis.ro/Public/cat/434/Evaluare-reviste.html .

 CNCSIS impune niste reguli dupa care analizeaza revistele, e la fel ca la standarde:  daca vrei sa fii recunoscut ca respecti standarde ridicate faci ce scrie in regulament si ti se da acreditarea, nu faci - rabzi.

Edit:

La http://www.cncsis.ro/articole/1991/Situatia-curenta-a-revistelor-recunoscute-CNCSIS-2011.html scrie "Incepand cu luna mai 2011 procesul de evaluare a revistelor va fi coordonat de CNCS (Consiliul National al Cercetarii Stiintifice) www.cncs-uefiscdi.ro"

Novice (270 puncte)
0 0
Bun, şi până la urmă cu e? Care e clasificarea actuală şi care-i sursa?
0 0
Daca ai avea tema de casa si ti-ai face-o, care ar fi sursa? Dar daca ar face-o, sa zicem, tata? Care ar fi sursa? Sursa intrebarii tale care e?
Nu inteleg ce nu intelegi. Aceste organisme sunt sursa, ele stabilesc regulamentul dupa care tot ele lucreaza.
Te-ai uitat macar peste saituri sa vezi ce e pe acolo?
La www.cncs-uefiscdi.ro citeste meniul orizontal: ai "Documente de Înfiinţare" - unde vei gasi o parte din raspunsuri si "Evaluarea publicatiilor stiintifice" in dreapta, de unde poti accesa http://www.cncs-nrc.ro/pachet-de-informatii-2012/ unde gasesti fisiere cu bareme pentru evaluarea si clasificarea editurilor si revistelor.
2 plusuri 0 minusuri

In Romania exista in momentul de fata 53 de reviste stiintifice de specialitate de categoria A, care indeplinesc standardele minime de calitate stiintifica, lucru ce le da dreptul sa fie indexate in ISI. Domeniile cu cele mai multe reviste sunt matematica (9), stiintele medicale (9), stiinta materialelor (7), fizica (4), chimia (3), automatizarea si sistemele de control (3), stiintele mediului (2) si economia (2).

Surprinzator (?!), practica autocitarii e foarte frecventa la romani, unde nu mai putin de 2/3 din totalul revistelor indexate in ISI in 2012 au un procent de autocitari peste limita decentei, de 20% si sunt suspecte de abuz si manipulare din partea editorilor. Exista chiar 5 reviste care au un procent de autocitari de peste 75%!

Articolele publicate in 80% din revistele stiintifice din Romania  sunt cel mai des citate nicaieri altundeva decat tot in propriile pagini! Mai mult, peste 40% din reviste citeaza cel mai des articole aparute in numerele anterioare ale aceleasi reviste! Un cerc vicios se completeaza cu aparitia fiecarui numar, informatia stiintifica se recicleaza intr-un iures dement pe aceeasi orbita prafuita a facultatii sau institutului, nereusind, decat in foarte putine cazuri, sa faca saltul izbavitor dincolo. Scaparate din mintea cercetatorilor romani, ideile nu sunt inovatoare, prin urmare nu trezesc un viu interes confratilor de aiurea: daca cu domeniile teoretice, precum matematica sau fizica mai scoatem capul in lume (vezi si performantele olimpiotilor nostri), domenii precum bioetica sau sociologia baltesc in continuare in smarcurile Bahluiului! Ba avem editori care nu sunt straini de ideea folosirii revistei pentru a-si disemina si promova propria activitate stiintifica!

Restul la link-ul http://camarasdelumini.wordpress.com/2014/02/10/cenusarese-si-cantece-de-lebada-despre-cea-mai-influenta-revista-stiintifica-din-romania/

Junior (1.3k puncte)
...