Bine aţi venit pe Scientia QA!
Pentru a putea publica întrebări şi răspunsuri, trebuie să vă înregistraţi.
Atenţie! Este posibil ca e-mailul de confirmare a înregistrării să intre în Spam.
  • Inregistrare
Pune o întrebare

Newsletter


3,396 intrebari

6,605 raspunsuri

15,059 comentarii

2,147 utilizatori

Care-i diferenta dintre idem si ibidem atunci cand mentionam sursa unei idei in subsolul unui text?

3 plusuri 1 minus
33,071 vizualizari

Ma tot intreb asta cand trebuie sa scriu diverse referate pentru facultate.

Cand e corect sa scriu idem si cand e corect sa scriu ibidem?

Mai sunt si alte cuvinte din astea de folosit in subsolul paginilor?

a intrebat Vlados Junior (520 puncte) Iul 1, 2012 in categoria Limba Romana
geniala intrebarea !
ai auzit de dexonline ?
maine o sa intrebi ce trenuri ai spre mare ???
Mai mult decat logic raspunsul.Bravo!

3 Raspunsuri

4 plusuri 2 minusuri
Salut,

Ibidem vine din latina si este un cuvant compus din ibi = acolo plus sufixul demonstrativ dem, insemnand " in acelasi loc ". Se foloseste pentru a indica faptul ca o anumita afirmatie este preluata din acelasi autor, manual, pagina etc, la fel ca una anterioara. Idem inseamna in latina " la fel, identic, acelasi ", format din id = acel  (acest) lucru plus sufixul dem. Se foloseste pentru a indica o similaritate, de exemplu : afirmatia X este o consecinta a ecuatiei lui Bernoulli, idem pentru afirmatiile Y, Z, ... .
a raspuns Puiu Senior (6,171 puncte) Iul 2, 2012
Te invit stimate participant sa-ti comentezi voturile negative ( date mie si lui Vlados). Ar fi o dovada de minima probitate. Altminteri, nu-mi ramane decat sa constat ca unele persoane nu se pot ridica deasupra nivelului de huiduiala anonima de la peluza, ceea ce ma face sa reflectez cu seriozitate asupra oportunitatii de a mai frecventa aceasta comunitate. Cu stima!
5 plusuri 0 minusuri

Idem se foloseşte atunci când menţionezi acelaşi autor, dar o lucrare diferită a acestuia, iar ibidem atunci când menţionezi acelaşi autor şi aceeaşi carte.

De exemplu: Friedrich Nietzsche, Cazul Wagner, ed., loc., an, p.;

Idem, Naşterea tragediei, ed., loc., an., p.;

Ibidem, p.

Bineînţeles că mai sunt şi alte cuvinte folosite la note: op. cit., apud, ed. cit. etc.; dar despre ele mai bine cauţi în cărţi de specialitate: Cum se scrie un text ştiiţific de Ilie Rad şi altele.

a raspuns Livius Junior (663 puncte) Iul 2, 2012
Un raspuns mult mai corect tehnic si mai complet decat al meu, care se concentreaza mai mult pe semantica expresiilor. Un vot pozitiv.
1 plus 0 minusuri
- Op. cit. – se foloseşte pentru a cita o singură lucrare a unui autor; prima oară trimiterea se face în întregime, iar a doua oară se foloseşte Op. cit. [pagina/paginile]; autorul şi lucrarea au mai fost menţionate anterior, dar până la referinţa bibliografică de faţă au fost intercalate alte lucrări ale unuia sau mai multor autori, dar nici o altă lucrare a aceluiaşi autor

Loc. cit. – se foloseşte pentru a substitui datele de apariţie, atunci când lucrarea a mai fost citată, dar între cele 2 referinţe bibliografice sunt intercalate atât lucrări ale altor autori, cât şi 1 sau mai multe lucrări ale aceluiaşi autor

- Idem – se foloseşte în cazul în care autorul este acelaşi ca în nota precedentă, dar este citat cu altă lucrare; Idem substituie numele autorului: Idem, [numele lucrării], [pagina/paginile]

- Ibidem – se foloseşte atunci când există trimiteri succesive la acelaşi autor şi aceeaşi lucrare: Ibidem, [pagina/paginile]

 Apud – se foloseşte atunci când se citează un autor, deşi nu a fost studiat în mod direct şi s-a preluat o idee sau un citat din articolul respectiv, citind-o sau citindu-l în lucrarea altui autor. În această situaţie, lucrarea din poziţia 1 va fi cea a autorului la care s-a avut acces prin studierea lucrării care este menţionată după Apud = citat după sau prin intermediul... (ordinea cronologică)
a raspuns Iordache Elena Danie Novice (107 puncte) Ian 14, 2016

...