Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 2 minusuri
808 vizualizari
Nu cu mult timp in urma, ploile erau foarte rar insotite de descarcari electrice. Era ceva aproape neobisnuit cand mai aparea cate o furtuna. Dar acum, mai toate ploile sunt un fel de "mini furtuni", in ultimii 2 ani eu nu tin minte sa fi prins o ploaie lipsita de fulgere si trasnete. Aceste schimbari se datoreaza temperaturii? Mai sunt si alti factori implicati?
Experimentat (3.5k puncte) in categoria Informatii utile
0 0
Aveți vreo confirmare din înregistrările meteorologice că există o astfel de tendință spre înmulțirea descărcărilor electrice? În memoria omului și în capacitatea lui de a face statistici obiective numai pe bază de amintiri nu se poate avea mai deloc încredere.
0 0
super tare asta cu statistici pe amintiri =))
pe vremea ta cand erai copil acum 2 ani nu fulgera asa des, acuma parca fulgera cu 10% mai mult.
Ar trebui sa captam aceasta energie electrica gratis daca tot apare din ce in ce mai des !
0 0
Pai inseamna ca voi domnilor stati prost cu memoria. Si apropo: pe vremea cand eram copil de 2 ani, aveam in fiecare an zapada de jumate de metru, acuma nu mai am, in cateva randuri nu am avut chiar deloc zapada iarna. Sau si asta e o falsa amintire?
0 0
tu unde ai fost iarna asta ??? ai hibernat ???
Zapada a fost de 2m-4m aproape in toata tara. Sapau oamenii in jos sa dea de acoperis. Deci nu inteleg cum de nu ai avut parte de zapada !

uite iti atasez niste poze facute de mine intr-un oras in care ninge destul de rar.


0 0
Claudius93, nu mi-ați răspuns: aveți date obiective, măsurate, care să confirme că s-au înmulțit ploile cu fulgere în ultimii doi ani?

În rest TOȚI oamenii stau prost cu memoria. Creierul este o mașină statistică; el încearcă să găsească regularități, tendințe, înțelesuri, corelații, și uneori le găsește și acolo unde nu sînt. De-asta există legile lui Murphy, de-asta există superstiții, de-asta există religie etc.

Fenomenele naturale au fluctuații, și în funcție de starea de spirit și atitudine creierul memorează mai bine unele fluctuații decît altele. Cam toate babele (și nu numai) se plîng că s-a dus naibii vremea, că prea sînt multe secete, prea sînt ploi torențiale, prea e frig, prea e cald etc. și că pe vremuri nu era chiar așa. Nu era un drac. Era la fel, doar că avem o memorie selectivă. Ca să constați că s-a schimbat cu adevărat ceva în evoluția vremii e nevoie de măsurători sistematice și de analize statistice rafinate. Abia așa poți demonstra de exemplu că încălzirea globală e reală. Pe baza memoriei oamenilor nu poți.

Deci aveți date?
0 0
Adi, chiar am cautat pe net date, dar n-am gasit, ce-i drept nici nu m-am prea stresat.
Cipriane, ai dreptate, iarna asta chiar a fost una plina de zapada. Am uitat sa o exclud din rationamentul meu. Dar in afara de acest ultim an, n-am prea avut parte de zapada pe aici...
0 0
sorry ca o dau in offtopic. Dar la ce aveti nevoie de zapada in orase ??
Eu sunt foarte bucuros cand vad o iarna fara pic de zapada. Pot sa conduc linistit sa merg oriunde fara sa fie flescaiala. Daca vreti zapada duceti-va la munte. Eu asa fac. La munte in fiecare an este zapada de schi, de snobord de sanie, de ce vreti voi. Zapada e buna pe terenuri agricole nu in orase.

On topic. Legat de ploi nu este adevarat.  Poate ti s-a parut ca in luna mai a plouat 3 saptamani continuu. Si acuma zicem cu totii ca vai ce a mai plouat. Acuma se paote sa fie 2 luni fara ploaie si o sa zica toti vai ce de seceta... Apoi o sa ploua la toamna si toti o sa zica vai ce de ploaie. E ceva normal, firesc.
0 0
eu nu am zis ca ploua mult sau ca ploua putin. Am zis ca mai toate ploile din ultimul timp au fost insotite de descarcari electrice.

2 Raspunsuri

0 plusuri 0 minusuri
Informatia e eronata. Au mai fost ploi cu energii mult mai mari decat cele de acum. Au mai fost si zapezi mari si in trecut.
Novice (200 puncte)
0 plusuri 0 minusuri

Salut prieteni !

Am (re)citit o informatie privind regimul meteorologic in Romania si mi-am amintit de aceasta intrebare.

Selectez dintr-o declaratie a directorului ANM:

"Luna iulie 2012 este cea mai călduroasă lună din ultimii 52 de ani [...]

[...] in România se aşteaptă o încălzire medie anuală ca cea prognozata pentru Europa: între 0.5°C şi 1.5°C pentru perioada 2020-2029 şi respectiv, între 2.0°C şi 5.0°C pentru 2090-2099, în funcţie de scenariul de emisie a gazelor cu efect de seră. Sub aspect pluviometric, pentru perioada 2090-2099, peste 90% din modele proiecteaza secete pronunţate în timpul verii, în special în sudul şi sud-estul ţării, cu abateri negative faţă de perioada actuală mai mari de 20%. De asemenea, fenomenul de încălzire globală va conduce la creşterea frecvenţei şi intensităţii fenomenelor extreme.

În acest sens, se cuvine să menţionăm faptul că, în deceniul 2001-2010, în România temperatura medie anuală a aerului a crescut cu 0.4…0.5 oC faţă de fiecare deceniu începând din 1961 şi până în prezent.

In concluzie, in conditiile in care incalzirea locala si globala conduce la cresterea frecventei si intensitatii fenomenelor orajoase, este de presupus ca va creste si frecventa/intensitatea descarcarilor electrice.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/elena-mateescu-director-agentia-nationala-de-meteorologie-ne-asteapta-veri-si-mai-fierb-995.html

PS: Daca am obtine o statistica a oamenilor loviti de fulger in Romania in ultimii zeci de ani, am putea trage oarece concluzii...

Senior (8.7k puncte)
...