Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 0 minusuri
562 vizualizari
In urma controalelor de audit sunt descoperite tot felul de nereguli prin institutiile statului.Dar cum se realizeaza un astfel de control?
Junior (435 puncte) in categoria Economie - Afaceri

1 Raspuns

5 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns
Un control de audit se realizeaza cam la 3 ani de catre o echipa de auditori din cadrul structurii superioare celei verificate. Totul incepe cu informarea entitatii controlate cu privire la echipa de control, obiectivele controlului, perioada, documente si informatii ce trebuiesc puse la dispozitie pe perioada controlului, etc.

Prin audit se urmareste respectarea legislatiei cu privire la activitatea financiara (corectitudinea stabilirii salariilor, oportunitatea acordarii sporurilor, consumuri carburanti, etc), resurse umane, managementul institutiei, legalitatea deciziilor, contractele de achizitii, licitatii, activitatea specifica a institutiei (e diferit la casa de pensii fata de directia agricola, sa zicem). Unele institutii au departament de control financiar intern (CFI), care supervizeaza activitatea institutiei. Daca acesa lucreaza corect, echipa de auditori venita in control se plictiseste.

Pe de alta parte, legislatia fiind complexa si interpretabila,  CFI poate interpreta o anumita situatie intr-un fel iar auditorii altfel. Acest lucru se intampla mai ales pe partea de sporuri, indemnizatii. Lasam la o parte cazurile cand vin cu scopul de a gasi ceva si atunci folosesc complexitatea si interpretabilitatea legii in acest sens.
Junior (1.5k puncte)
...