Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

5 plusuri 0 minusuri
739 vizualizari
Am ezitat daca sa folosesc cuvantul tigani sau romi. Vad insa in presa de limba engleza, franceza, italiana, spaniola sau germana ca termenul tigan este folosit, ca si in limbajul persoanelor publice din Romania.
Senior (6.6k puncte) in categoria Istorie
0 0
Nu sunt asa tare la istorie, dar din cate imi aduc aminte tiganii au fost adusi in aceasta zona ca robi, vanduti de cei din est. Erau aproape sclavi, aveau alt statut decat taranii, chiar si decat acei tarani ce apartineau boierilor. Era categoria cu cele mai putine drepturi. Treptat au disparut aceste exploatari, oamenii au devenit liberi, insa toganii, deja de generatii aici, nu mai aveau alta casa si nu mai stiau de unde venisera, asa ca au ramas.
0 0
Este simplu ca bună ziua. Românii sunt un popor care nu prea socializează în comunităţile lor, decât dacă este necesar, altfel nu-l interesează de nimic. Drept urmare ţiganii nomazi au început să se infiltreze în localităţi, puţin câte puţin. Mai ales după eliberarea lor din robie. Dacă ar fi existat sentimentul de comunitate la români, ar fi discutat problema lor, dacă să-i integreze sau să-i alunge.Dar nu au făcut nimic. Aşa că ţiganii au început să se stabilească unde vor, iar comunismul, ca să-i supună terorii şi mai mult pe români, i-au introdus printre ei. Mai ales că ţiganii au fost şi sunt cei mai buni informatori. Ţiganii nu se toarnă între ei, dar pe majoritari imediat îi dau în gât. Nepăsarea românilor a dus la situaţia actuală. Apoi a apărut sentimentul de autorespingere a unor oameni care nu respectau regulile sociale. Aşa că nu s-a făcut nimic în acest sens.S-a continuat cu discriminarea, nu s-a făcut nimic pentru traiul în comun cu ei. Cunosc ţigani de toate categoriile. Există unii care merită tot respectul. Dar cei cu posibilităţi de existenţă mai slabe, sunt în continuare marginalizaţi, nu numai de majoritari dar chiar de semeni de ai lor. Comportamentul lor, rezidă din ignoranţă, nu dintr-o caracteristică anume. Prima măsură care ar trebui luată, este obligativitatea şcolară. Comunitatea locală să asigure tot ce este necesar pentru ca, copii de ţigani să meargă la şcoală.Să se asigure haine,cărţi,caiete,hrană şi chiar adăpost. Părinţii somaţi prin lege, că dacă progenitura lor nu merge la şcoală, să poată fi dat spre creştere la părinţi parentali. Şi atunci când nişte oameni sunt alungaţi de către alţi oameni la marginea societăţii, ignoranţa lor îi va transforma într-o problemă pentru ceilalţi. Consider că ţiganii, sunt o falsă problemă creată şi susţinută de inşi interesaţi. Dar buba se coace şi se va ajunge la un moment dat să se spargă. Ignorarea unei probleme, nu duce la dispariţia acesteia.

1 Raspuns

3 plusuri 4 minusuri
Pai e simplu: al Doilea Razboi Mondial a fost marcat in Germania nazista si de uciderea tiganilor. Dupa terminarea razboiului, acestia s-au intors la "cuibul" lor, insa existau grupari extremiste de ideologie nazista, care sub tolerarea tacita a statului, ii persecutau pe tigani si le faceau zile amare. Fratii lor din Romania o duceau ceva mai bine, insa pana la venirea la conducerea tarii a lui Ceausescu. Dupa anii 90 s-a mai incercat o "recolonizare" a Germaniei de catre tigani, insa aceleasi grupari extremiste, tot sub tolerarea tacita a statului, le faceau zile fripte, asa ca, in conditiile in care in Romania trecuse la democratie, acestia au gasit un mediu propice aici; plus li s-a inapoiat aurul luat de stat in perioada comunista...
Junior (1.2k puncte)
0 0
presupun ca intrebarea se referea la perioada cand tiganii au "descalecat" in Romania, fapt ce s-a desfasurat cu mult inaintea celui de-al doilea razboi mondial.
pe de alta parte, ca sa fiu rautacios, cred ca observand ca si romanii aveau preocupari asemanatoare, s-au gandit ca s-ar putea integra mai usor in acest spatiu :)
0 0
eu in primul rand nush de ce se foloseste termnul de rom. Cred ca pana si pe ei ii zgarie la ureche. Tiganu e tigan. CU ce il ajutam daca ii zicem rom sau altfel ?

Rom e o bautura ce o beau marinarii, nimic mai mult.
...