Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

7 plusuri 0 minusuri
98.7k vizualizari
Experimentat (3.3k puncte) in categoria Limba Romana

5 Raspunsuri

3 plusuri 1 minus
 
Cel mai bun raspuns
Din pacate, limba romana a trebuit sa fie masacrata pentru a nu se (mai) dovedi incultura (crasa) a unora care au ajuns persoane importante, fara sa fie in stare sa lege macar doua cuvinte corect in limba materna. Asa ca, in loc sa ii critice pe acestia pentru lacunele lor, cei in masura au preferat instituirea acestor forme aberante (parerea mea!) pe care personal nu le pot aplica; asa incat, atunci cand e cazul, "ocolesc legea" si scriu NICI O sau NICI UN... ;)
Junior (950 puncte)
1 0
Cei de la Academie au venit si cu justificari pentrum modificarile efectuate. Sunt destule persoane agramate si printre userii scientia care sunt sigur ca nu "ocoloesc legea" pentru ca nu sunt de acord cu modificarile facute, ci, pur si simplu, pentru ca nu o cunosc.
0 0
Ceea ce ma deranjeaza foarte mult este ca se fac modificari foarte des in modul de scriere in limba romana. Nu comentez decat un singur exemplu : scrierea literei ( neavand pe tastatura diacritice) , i(a) in cadrul aceluiasi cuvant. Deci cuvantul "Incanta" este scris la inceput cu I din i si la mijlocul cuvantului cu A din a . Am vrut sa pastram si latinescul si slavona. Eu zic ca este un nonsens. Eu le scriu conform ultimelor modificari din pura dorinta de respectare a scrierii in general.
0 0

Sorina Pirosca, întrebarea era dacă e corect să se scrie nici o sau nicio și de ce. Răspunsul dumneavoastră spune alte chestii.

4 plusuri 1 minus

 

Conform noilor norme, forma corecta este "nicio"
www.acad.ro/alteInfo/nouDOOM.doc
Novice (113 puncte)
0 0
Dar, daca norma e incorecta, irationala.
0 0

De fapt conform noilor norme poate fi corect și nicio, și nici o, în funcție de rolul gramatical al cuvintelor respective. Dacă tot ați dat o sursă, era frumos s-o și citiți înainte de a răspunde.

10 plusuri 0 minusuri

Intrebarea nu este explicita.

Este corect si nicio si nici o, depinde de context.

Spunem "Nu am vazut nicio stafie in viata mea".

Dar daca sunt intrebat: "Pot arunca o data cu sulita ta?", raspund "Nu poti arunca nici o data, nici de doua ori".

Deci, intrebare trebuie pusa concret, intr-un anumit context, nu in genere.

Dar ultimele reglementari in domeniul limbii ale Academiei Romane au introdus nicio, legat. De ce ? Probabil ca se plictiseau, ca altfel nu pricep.

Senior (11.9k puncte)
1 0
In toate sutitrarile TV , nu am vazut scris: nici o.  Am impresia ca ortografia limbii romane, e cam imbirligata. Au imbirligat-o!
0 0
Alta anomalie, ca sa nu-i zic prostie si ce-i mai trist ca vine de la ACADEMIE!, dupa aceasta logica ,,nici o" sa fie un singur cuvant, rezulta forma corecta ,,niciun", niciuna sau ce o mai fi! Halal academie!
0 0
Domnul Nicunul, sau doamna Niciuna, pot fi scrise impreuna, pentru ca acesta e numele care-l poarta ...
3 plusuri 1 minus

 

Se revine la scrierea într-un cuvânt a tuturor formelor pronumelui negativ compus niciunul, niciuna „nimeni” şi ale adjectivului pronominal corespunzător niciun, nicio, care se încadrează într-un întreg sistem la care se aplică de mult aceleaşi reguli.

            1. Niciun(ul) s-a mai scris „legat” şi înainte de 1953, dată după care nici un(ul) a devenit singura excepţie în mai multe privinţe:

-          a. era unicul pronume (în afară de ceea ce şi spre deosebire, de exemplu, de pronumele cu o componenţă relativ asemănătoare vreun(ul), scris într-un cuvânt) redat grafic ca şi cum ar fi vorba de două cuvinte diferite şi independente şi nu de un unic pronume/adjectiv compus sudat - între componentele căruia nu poate fi intercalat alt cuvânt;

-          b. era singura combinaţie din seria celor formate din nici + când, cât, cum, de cât, de cum, o dată sau odată, odinioară, unde la care nu se făcea distincţie şi în scris între îmbinările libere şi disociabile, în care componentele îşi păstrează individualitatea, şi cuvintele compuse sudate. Astfel, şi până acum trebuia să se distingă, de exemplu, şi în scris, între niciodată „în niciun moment” şi nici odată „nici cândva” (situaţia complicată în acest caz şi de o a treia situaţie: nici o dată „nici o singură dată”, „nicio dată calendaristică” sau „nicio informaţie”) sau între grupurile ortografice fiecare, oarecare, oricine ş.a. şi, respectiv, fie care, oare care, ori cine.

      2. Tot atât de normal ca în aceste ultime exemple este să distingem, de pildă, între:

- niciun adjectiv pronominal (N-are niciun chef să facă ce i se cere) şi  nici un adverb + articol (Nu e naiv şi nici un om neştiutor) sau nici un conjuncţie + numeral (Mă confundaţi, eu nu am nici un frate, nici mai mulţi);

- niciunul pronume (N-a venit niciunul „nimeni”) şi nici unul conjuncţie + pronume nehotărât (Nu-mi place nici unul, nici celălalt 

 

Sursa : Academia Romana

Experimentat (2.4k puncte)
0 0
Aha! Am inteles: o dinioara     doua diniori. Ca la BAC!
2 plusuri 1 minus
cand am fost invatat la scoala primara era prima varianta,,nici o,,dar acum raportat noilor norme este ,,nicio,,bineinteles cand contextul ,,ideea,,se si potriveste..oricum nu cred ca este o mare asa greseala cand mai scapam cate un ,,nici un,,...mi se pare foarte corect si asa ...de ce nu,sau cei de dupa anii '60 au fost inculti...refuz sa cred))..o mare aberatie!!!! a invataceilor din minister..DD!!
Junior (1.4k puncte)
...