Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

9 plusuri 0 minusuri
911 vizualizari
Mai exact toți sateliții care sînt destul de mari pentru a se fi rotunjit sub acțiunea propriei gravitații au această proprietate de a le arăta planetelor lor o singură față. Sincronizarea s-a produs prin acțiunea mareică a planetei asupra satelitului. Sateliții mici și cei care orbitează foarte departe de planetă nu s-au sincronizat.

Mai mult, în cazul lui Pluto nu numai satelitul Charon s-a sincronizat cu Pluto, ci și Pluto s-a sincronizat cu Charon, așa încît acum își arată unul altuia tot timpul o singură față.

Pămîntul, după cum bine știm, îi arată Lunii toată suprafața, dar sub acțiunea mareică a Lunii viteza de rotație a Pămîntului scade, încît se apropie puțin cîte puțin de sincronizare.

Mercur s-a sincronizat cu Soarele, dar nu în raport de 1:1, ci în raport de 3:2, adică se rotește de 3 ori pe durata a 2 revoluții.
Expert (12.9k puncte) in categoria Stiati ca?-Univers
0 0
interesant !
0 0
Foarte interesant, Adi !

Exista o distanta critica pana la care efectul de sincronizare are loc (in unitati "normalizate") sau el se produce oricum, dar mai lent ?
1 0
Nu e o distanță critică, dar distanța contează foarte mult. Fenomenul se produce fără prag. E cu atît mai rapid cu cît satelitul a mai aproape de planetă, cu cît e mai mare și cu cît energia umflăturilor mareice se disipă mai ușor sub formă de căldură. Mai intervin și alți parametri; iată aici o formulă a timpului după care se produce sincronizarea:

http://en.wikipedia.org/wiki/Tidal_locking#Timescale

2 Raspunsuri

2 plusuri 0 minusuri
Nu ştiam, nici măcar nu mi-am pus această problemă până acum.

Soarele orbitază nucleul galaxiei Calea Lactee. Poate fi considerat Soarele un satelit al acestui nucleu? Dacă da, este sincronizat sau urmează şi el să se sincronizeze?

Sau această proprietate este valabilă doar în interiorul sistemului nostru solar?
Junior (904 puncte)
0 0
Probabil răspunsul e că nu, Soarele nu s-a sincronizat și nici nu se va sincroniza niciodată cu perioada sa de revoluție în galaxie. Spun asta pentru că:

- perioada de revoluție e atît de mare (circa 240 milioane de ani) încît Soarele, pe toată durata lui de existență (circa 12 miliarde de ani), nu va parcurge decît cîteva zeci de ture,

- avînd în vedere distanța pînă la centrul galaxiei (circa 25.000 ani-lumină) și diametrul Soarelui (circa 5 secunde-lumină), cîmpul gravitațional în zona Soarelui este mult prea uniform ca să producă o umflătură mareică.

Ca urmare este mult mai probabil ca Soarele să se sincronizeze cu Jupiter. Dar chiar și asta e prea puțin probabil.
0 0
Adica cum se pot sincroniza stelele care sunt gazoase si au rotatie diferita la poli si ecuator?
0 0
Aveți dreptate, pentru ca sincronizarea să se producă e nevoie să existe o disipare a energiei mareice și nu-mi dau seama dacă într-o stea se poate produce o astfel de disipare. Atunci cu atît mai mult sincronizarea rotației Soarelui cu revoluția lui este imposibilă. Dar n-aș exclude definitiv posibilitatea disipării, pentru că disipare se poate produce nu doar mecanic, la solide și lichide, ci și electromagnetic, la plasmă. Problema însă mă depășește.
1 plus 0 minusuri
Stiam, am citit acum cateva saptamani despre subiectul in cauza. Totusi nu pot sa nu apreciez o intrebare si mai ales un subiect bun si bine ales,  printre noianul de intrebari absurde si ilogice care din nefericire sunt din abundenta pe acest site.

Utile si destul de bune ( ca de obicei ) si comentariile tale ulterioare.
Novice (206 puncte)
...