Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 3 minusuri
1.2k vizualizari
Conform teoriei relativitatii timpul nu se duce in stanga sau dreapta(in jos sau sus) ci timpul se scurge din trecut prin prezent,spre viitor. Trecutul,prezentul si viitorul sunt in mod egal prezente in spatiu-timp iar observatorul e cel care ordoneaza evenimentele deplasandu-se prin univers.DAR MECANICA CUANTICA presupune ca o infinitate de VIITORURI sunt posibile insa numai unul va fi ales in functie de interactiunile care au loc intre particule.Astfel este viitorul influentat de prezent sau in fiecare moment viitorul se schimba in functie de anumite interactiuni?(Ma refer si la Efectul de fluture).Am incadrat intrebarea la filozofie dar e FILOZOFIE PLUS FIZICA sau FILOZOFIA STIINTEI in vechea versiune QA(In noua versiune vad ca nu mai avem acest domeniu).
Junior (435 puncte) in categoria Psihologie - Filozofie
0 0
Pur si simplu acelasi lucru. Era un exemplu elocvent: Poti considera timpul un perete de caramizi care sa se intinda in "infinitatea" lui... poti alege orice caramida din el si sa declari ca acolo e prezentul, tot ce se afla in stanga fiind trecut iar in dreapta viitor. Dar indiferent de actiunea noastra, el tot exista in totalitatea sa fiind unul si acelasi perete.
Totodata... fiecare actiune pe care o manifestam, fie si prin gandire, contureaza prezentul in care ne regasim intr-un moment anume dar toata experienta prin care trecem se suprapune in constiinta noastra.
Va invit sa va familiarizati cu putina geometrie sacra si poate asa intelegeti mai bine ce reprezinta a 4a dimensiune si cum este implementata in constiinta fiecaruia.
http://en.wikipedia.org/wiki/Tesseract

2 Raspunsuri

5 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns

Salut Best,

Cred ca intrebarea ta se refera nu la faptul oarecum banal ca prezentul influenteaza viitorul. Evident ca il influenteaza, am putea spune pana la un punct ca il determina, evident, la nivel cuantic  cu o probabilitate. Ceea ce este socant este daca prezentul influenteaza trecutul, intrebare care ar suna pur si simplu stupid daca......

Daca John Wheeler si Richard Feynman nu ar fi propus conceptul istoriilor multiple. Nu cred ca este aici locul sa ma refer la modelul matematic propus de Feynman si la principiul actiunii minime de la care pleaca, exprimat prin condita de minim impusa unei integrale Lagrange.. Aceste abordari sunt si corecte si bine venite, dar nu in mod obligatoriu utile unui site de popularizare a stiintei. Sa retinem doar ca abordarea lor matematica permite sa se vorbeasca in egala masura de probabilitatile starii viitoare a unui sistem cuantic, in aceeasi masura ca despre probabilitatile starilor anterioare, istoriilor. Sa mergem, insa, la bine cunoscutul expeirment double slit, considerat de Feynman ca fundamental in sensul ca el a impus explicatii ce nu pot fi gasite inauntrul relativitatii generalizate. Acest experiment impreuna cu alte date rezultate din studiul experimental al efectului fotoelectric au condus la adoptarea principiului dualitatii unda particula. Tot acest experiment evidentiaza ciudatenia comportamentala a particulei-unda care, detectata, isi pierde acest caracter dual, ramanand particula. Este cunoscut faptul ca daca vrem sa stabilim pe unde trece particula, montand cate un detector la fiecare fanta, functia de unda colapseaza. Concluzia lui Wheeler este insa mult mai socanta si, in termenii experimentului double slit, ea spune urmatoarele: Daca ecranul este situat la orice distanta de dubla fanta iar detectorul este montat in zona ecranului, adica pe o pozitie viitoare in raport cu fantele, colapsul functiei de unda tot are loc. Desi observarea se petrece ulterior momentului in care unda-particula se propagase deja prin fanta dubla,  totusi colapsul  functie de unda tot are loc Este ca si cum actiunea noastra prezenta influenteaza  o decizie luata deja in trecut.

Efectul de fluture  descrie caracteristica prin care, o variatie foarte mica  la nivel de input al unui sistem  complex, genereaza variatii foarte mari  la nivel de output. Nu leg teoria haosului de tema in discutie , deoarece un sitem cuantic este simplu si nedeterminist, In timp ce haosul, oricat de complex, este determinist.

Senior (6.6k puncte)
0 0
"Este ca si cum actiunea noastra prezenta influenteaza  o decizie luata deja in trecut."
Toate acestea pentru ca asa au decis sa observe sistemul deci indiferent de  moment daca ei cautau particule prin echipamentul folosit, particule au gasit!
Dar ideea aceasta ne arata din nou cum timpul exista doar in mintea noastra.
Un sistem cuantic este nedeterminist pana introduci in ecuatie esenta si anume observatorul constient capabil sa modeleze Universul prin simpla prezenta si gandire. Altfel, in Univers ar exista o infinitate de posibilitati dar nici una nu s-ar manifesta pentru ca n-ar fi nimeni acolo sa observe diferenta.
0 0
Salut Puiu !
Eu refuz ideea ca observatia modifica realitatea, cu atat mai putin fluxul temporal. Sunt de parere ca insusi tipul instrumentului observator face acest lucru, adica se produce o interferenta intre fenomenul pe care este bazata inregistrarea si procesul cuantic. Aici cred ca trebuie sapat...
0 0
Salut Truth,
Este foare bun comentariul tau. Sper ca nimeni sa nu isi imagineze ca am putea, de exemplu, sa modificam deznodamantul bataliei de la Calugareni :)). Modelul lui Feynman exprima o superpozitie a probabilitatilor istoriilor, iar in functie de observabila pe care o masuram punem in evidenta una din istorii colapsandu-le pe celelalte, ele ramanand la fel de probabile indiferent de observatia noastra. Ce este tulburator aici este evidentierea aceleiasi probabilitati, a aceleiasi incertitudini, a aceluiasi nedeterminism care, cel putin pe mine, m-a vindecat pentru totdeauna de curiozitatea cu privire la existenta unui creator sau a unei inteligente unuversale care guverneaza devenirea universului. Adica, ce fel de atotputernic este acela care stie doar cu probabilitate care va fi rezultatul creatiei sale?
2 plusuri 1 minus
Interesanta intrebare. Eu cred ca la nivel cuantic doar limita observatorului percepe o incertitudine, dincolo de limitele capacitatii de a observa s-ar putea foarte bine ca lumea cuantica sa fie guvernata de legi stricte, fin structurate.
Experimentat (1.7k puncte)
0 0
Foarte adevarat, de aici ar trebui sa reiasa si rolul nostru in Univers, singura limita fiind nivelul de perceptie al observatorului...
...