Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 0 minusuri
12.4k vizualizari
Experimentat (3.5k puncte) in categoria Diverse

1 Raspuns

4 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns
Înălțimea munților se definește față de nivelul mării. Ca urmare problema măsurării înălțimii unui munte se compune din două probleme: 1. măsurarea sau calculul nivelului mării față de reperele geografice învecinate; 2. măsurarea înălțimii muntelui față aceleași repere geografice. Ambele probleme sînt grele, dacă vrei să faci o măsurare foarte precisă. Nivelul mării urmează forma geoidului terestru, care nu e nici sferic, nici elipsoidal, ci are denivelări cauzate de distribuția neuniformă a masei. Ca idee, înălțimea unui munte trebuie înțelească ca diferența de nivel dintre vîrful muntelui și nivelul la care s-ar ridica apa sub munte dacă ar comunica direct cu marea, de exemplu printr-un canal.

În antichitate se foloseau metode geometrice: se măsoară unghiuri și distanțe și se fac calcule de trigonometrie. Precizia e cu atît mai bună cu cît muntele e mai aproape de mare, cu cît folosești instrumente mai bune și cu cît alegi mai bine reperele intermediare.

Apoi s-au folosit barometre. Presiunea atmosferică variază mult cu altitudinea --- pe la 5000-6000 de metri deja presiunea e jumătate din cea de la nivelul mării ---, deci poți să măsori înălțimea comparînd presiunea de la vîrful muntelui cu cea de la nivelul mării (sau de la baza muntelui, și apoi ții cont ce altitudine e acolo). Necazul e că presiunea mai variază și din alte motive (vreme, umiditate, temperatură).

Astăzi se folosesc receptoare GPS. Chiar și cele mai simple GPS-uri, cele din telefoanele mobile și navigatoarele auto, dau altitudinea cu precizie de circa 10 m. Instrumentele dedicate pot micșora considerabil o serie întreagă de erori și măsura altitudinea cu o precizie mult mai bună.
Expert (12.9k puncte)
0 0
Buna si intrebarea si raspunsul. Eu ma intreb cum a reusit Google Maps (TeleAtlas) sa cartografieze toti muntii, fiecare vale... nu s-a plimbat nimeni cu telefonul in buzunar peste tot astfel incat sa aiba datele pentru un relief cat mai aproape de adevar...
Sa fie oare aceeasi procedura folosita si pentru fundul oceanelor?
0 0
Cei de la Google Maps au preluat date deja existente, unele naționale, iar altele globale. Iar aceste date au fost culese în diferite feluri: prin topografie tradițională (cu deplasare pe teren, folosind teodolit, busolă etc.), apoi prin stereofotografie din avion, iar în ultimele decenii prin măsurători cu ajutorul sateliților (folosind o tehnică radar).

Adîncimea fundului oceanelor se măsoară de obicei din vapor, folosind o tehnică de sonar (cu un evantai de fascicule sonore, pentru eficiență), după ce în vechime se măsura cu o greutate lăsată în apă cu frînghia. Se pot folosi și sateliți pentru a măsura adîncimea oceanelor, pe baza variațiilor locale ale gravitației.
0 0
Merci, m-ai lămurit :)
Ştiu cum se face cu oceanele şi credeam că la fel este şi în cazul munţilor doar că înlocuim vapoarele cu sateliţii.
...