Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 0 minusuri
303 vizualizari
Daca un vaccin "antreneaza" anticorpii pentru a raspune atacului venit din partea unui anumit virus, care este mecanismul de functionare a imuno-stimulatoarelor?
Junior (1.5k puncte) in categoria Medicina - Sanatate

1 Raspuns

2 plusuri 0 minusuri

Imunomodulatoarele actioneaza prin activarea sistemului complement.

Complementul este un sistem alcatuit din aproximativ douazeci de enzime care participa la apararea imuna, avand un rol complementar in raspunsul imun umoral. De asemenea, are un rol important in inflamatie.

Unele componente ale complementului ( Ca si C5a ) au efect intens proinflamator prin stimularea degranularii mastocitelor si bazofilelor, cu eliberarea histaminei, cu efect intens chemotactic asupra polimorfonuclearelor.

Prin C3b, care este produs in permanenta pe cale alternativa, se realizeaza opsonizarea, adica recunoasterea imunologica nespecifica. De asemenea, complementul este un sistem cu functie efectorie, contribuind la fagocitoza, in cazul antigenelor solutiile si produce liza osmotica in cazul antigenelor corpusculate, cum ar fi hematiile , trombocitele, bacteriile.

Se poate activa pe doua cai:clasica si alternativa. Cea clasica e specifica raspunsului imun si se activeaza in prezenta complexelor imune antigen-anticorp. Cea alternativa presupune explicarea si intelegerea caii clasice.

Experimentat (2.4k puncte)
...