Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
1.5k vizualizari

Se foloseste pentru a vorbi despre ora GMT ori UTC, din cate stiu. Dar de ce ZULU? E vreo diferenta intre ZULU, UTC si GMT?


Din fosta secțiune Q&A

in categoria Cultura Generala

1 Raspuns

1 plus 0 minusuri

Salut Antic,

Originea expresiei "ZULU Time" vine dintr-o exprimare militara care nu se doreste a fi una de natura a crea confuzii, mai ales in situatii limita. In consecinta, armata, aviatia si marina militare americane folosesc cuvinte simple, scurte si cu rezonanta in locul literelor. E.g. A=Alfa, B=Bravo, T=Tango s.a.m.d. si Z=Zulu. Exact in acelasi fel in care se dictau la noi cuvintele pe litere cand calitatea sunetului telefonic nu era foarte buna (e.g. A=Andrei, B=Barbu, etc. etc.).

Pe de alta parte "Z Time" inseamna Zero Time Adjustment. Adica cele doua parti care convin sa actioneze impreuna isi comunica ora bazandu-se pe ora Greenwich, asta din necesitati lesne de inteles. Ce ar fi daca un submarin care pleaca de pe coasta de vest a europei si-ar da intalnire cu o nava de aprovizionare care pleaca de pe coasta de est a SUA, unul tinand cont de ora Frantei (de exemplu), iar celalalt de ora coastei de est a SUA?

Sper ca am fost suficient de explicit.

O zi buna!
 


Din fosta secțiune Q&A

...