Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
3.4k vizualizari

Ma tot intreb despre chestia asta si mereu uit sa scriu si aici o intrebare. Iata ca o fac acum:

Care sunt proprietatile acestui metal care il fac "pretios"? Ce are el special fata de alte metale? Cand si cum a aparut ideea de metal pretios in istoria omenirii?


Întrebare republicată din vechea secțiune Q&A

in categoria Chimie

5 Raspunsuri

0 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns

Aurul, argintul si platina nu oxideaza. Exista aliaje de argint care o fac - argintul negru - insa nu sunt atat de apreciate. Sunt metale pretioase pentru ca s-au putut face din ele bijuterii, obiecte de decor si de uz casnic/religios/etc, monezi si asa mai departe, care nu se degradau in timp. Si, bineinteles, nu se gaseau pe toate drumurile, altfel piata ar fi impus un pret mai mic...

La fel s-a intamplat si cu pietrele pretioase. Cele mai cautate si mai apreciate, cele mai scumpe, sunt cele mai dure: diamantul, apoi rubinul si safirul, smaraldul... Rare si rezistente. Exista multe minerale foarte frumoase, dar pentru ca sunt foarte intalnite si nu sunt nici foarte dure (ceea ce se traduce prin faptul ca nu pot fi taiate oricum), sunt mult mai ieftine.

In concluzie, si proprietatile, si raritatea duc la cresterea valorii.


Răspuns republicat din vechea secțiune Q&A

0 plusuri 0 minusuri

- proprietati - raritate - aspect 

Aceste trasaturi combinate fac din aur un metal valoros. De ex. eu cred ca aluminiul are un aspect foarte frumos si unele proprietati unice, dar nu e valoros deoarece ii lipseste "raritatea" :D 

Dar stai linistita ca exista si alte metale sau elemente mai valoroase decat aurul: ex. platina, mercur, uraniu, plutoniu, etc. Ai grija insa ca o parte dintre ele nu pot fi detinute de catre oricine si cu atat mai putin comercializate. Asa ca ramai la: aur, argint, platina, paladiu, iridiu, osmiu sau ruteniu.


Răspuns republicat din vechea secțiune Q&A

0 plusuri 0 minusuri

Pe langa cele scrise mai sus, mai este de adaugat si faptul ca extractia si rafinarea aurului implica resurse umane si materiale remarcabile.


Răspuns republicat din vechea secțiune Q&A

0 plusuri 0 minusuri

@ktn91land

aluminiul pe timpul lui Napoleon era si el foarte scump. Napoleon avea bumbii de la costumul de parada de aluminiu, iar la masa lui si celor mai importanti meseni li se dadeau linguri de aluminiu, pe cind celor de asemenea de vaza dar mai putin importanti meseni li se dadeau linguri "doar" de aur. Secretul consta in aceea ca procesul de prelucrare a aluminiului pe acea vreme era mai scump decit a aurului de aici si pretul atit de ridicat a aluminiului era dar decum s-a descoperit metoda moderna de prelucrare a aluminiului pretul lui a scazut brusc si foarte tare, o bucata de aluminiu fara mari probleme o gasesti pe drum aruncata undeva, asa ca daca ai un oaspete foarte important si respectat serveste-l cu linguri de aluminiu, iar celorlalti da-le linguri "doar de aur".


Răspuns republicat din vechea secțiune Q&A

0 plusuri 0 minusuri

Vreau sa comentez raspunsul lui Marcel:  Aluminiul se obtine prin ELECTROLIZA. Pe timpul lui Napoleon nu exista curent electric decit experimental, in laboratoarele unor alchimisti, mai degraba pus in evidenta decit produs. Aluminiul nu exista in stare pura ci sub forma de bauxita si alti compusi minerali. Am mai auzit demult de niste placute de aluminiu descoperite in morminte ale Chinei antice, dar ori a fost joc de propaganda ori vreun trasnet a putut lovi vreo roca cu continut de bauxita si a separat astfel aluminiul de steril, ceea ce mi se pare aproape exclus. In fond, pretul aurului este pe linga raritate si calitati inoxidabile ori maleabilitate buna scump si datorita factorului psihologic. Noi oamenii dam valoare aurului ce nu e identica la toti oamenii. Sint oameni ce si-ar da viata sau ar omori pt aur, iar altii care dispretuiesc aurul din considerente spirituale. Animalele nu sint influentate in nici un fel de valoarea vreunui obiect, fie si aur, ci apreciaza mai mult o hrana buna si imbelsugata.


Răspuns republicat din vechea secțiune Q&A

...