Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
487 vizualizari

Intre ce culori se situează rozul? Ce lungime de unda ii corespunde?


Întrebare republicată din vechea secțiune Q&A

in categoria Fizica

1 Raspuns

0 plusuri 0 minusuri

Spectrul vizibil nu conține toate culorile, ci doar culorile pure. Astfel, în spectru nu se găsesc culori ca bleu, roz, cărămiziu, cian, magenta, gri, alb. Culoarea roz se compune, fizic vorbind, din culoarea albă (deci un amestec aproximativ egal din toate culorile) la care se mai adaugă puțin roșu. Obiectele de culoare roz reflectă bine partea roșie a spectrului, dar reflectă și restul culorilor, într-o măsură doar puțin mai mică.
 

Dacă considerăm că rozul este o variantă de roșu, atunci putem spune că locul său în spectrul vizibil este la capătul cu lungimi mari de undă, deci între portocaliu și infraroșu (care nu e o culoare vizibilă, pentru ochi apare ca negru). Lungimile de undă care corespund culorii roșii se cuprind între aproximativ 620 nm, care e un roșu-portocaliu, și capătul spectrului vizibil, adică circa 780 nm.


Spectrul este un spațiu 1-dimensional, care cuprinde toate culorile monocromatice de la 380 la 780 nm. Cum culorile în general sînt mărimi 3-dimensionale, este evident că numai o parte din ele se găsesc în spectru sau pot fi aproximate cu culori spectrale pure. Pentru descrierea culorilor în general nu se folosește spectrul, ci diagrama cromatică (cea în formă de potcoavă), care e un spațiu 2-dimensional, deci omite un parametru al culorii, și anume intensitatea.
 

Bibliografie suplimentara:


Exemplu de diagramă cromatică: http://en.wikipedia.org/wiki/File:CIExy1931_fixed.svg


Răspuns republicat din vechea secțiune Q&A

...